- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Μίξερ 7: Πώς να καθαρίσετε το ψάρι σε τρία απλά βήματα
Το καθάρισμα των ψαριών θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους μπελάδες στην κουζίνα, με τους περισσότερους από εμάς να αποφεύγουμε να τα τρώμε παρά μόνο σε εστιατόρια και ταβέρνες. Η διαδικασία όμως είναι πολύ πιο απλή, αν ακολουθήσουμε τα σωστά βήματα που θα μας «λύσουν» τα χέρια. Σε κάθε περίπτωση, προτιμήστε ένα φρέσκο ψάρι ελληνικής εκτροφής γιατί όσο πιο φρέσκο είναι τόσο πιο εύκολο είναι και το καθάρισμά του. Τα τρία στάδια καθαρισμού είναι τα εξής:
1ο στάδιο: Αφαιρούμε τα λέπια
Πιάνουμε το ψάρι και με ένα αιχμηρό μαχαίρι, ξύνουμε το σώμα από την ουρά προς το κεφάλι και αφαιρούμε τα λέπια, μέχρι να μείνει μόνο το δέρμα. Θυμηθείτε να ασχοληθείτε με όλο το σώμα του ψαριού, και την κοιλιά.Όσο μεγαλύτερο είναι το ψάρι τόσο μεγαλύτερο μαχαίρι θα χρειαστούμε. Αν το μαχαίρι σας δυσκολεύει, προτιμήστε απολεπιστή ή αλλιώς ψαροκαθαριστή. Ξεπλένουμε καλά με άφθονο νερό.
Ένα κόλπο που θα σας διευκολύνει είναι, αντί να ξεκινήσετε αμέσως το καθάρισμα, να αφήσετε το ψάρι να «ξεκουραστεί» 30 λεπτά σε νερό με μαγειρική σόδα.
2ο στάδιο: Καθαρίζουμε το εσωτερικό του ψαριού και αφαιρούμε τα εντόσθια
Ιδανικό μαχαίρι είναι το παπαγαλάκι, ωστόσο γίνεται και με κανονικό μαχαίρι. Ξεκινάμε από το πίσω μέρος της κοιλιάς και ανοίγουμε σιγά σιγά προς τα εμπρός, μέχρι και πριν το κεφάλι. Αφαιρούμε τα εντόσθια. Είναι σημαντικό να αφαιρεθούν γιατί έχουν μισοτελειωμένες τροφές, οι οποίες αυξάνουν το μικροβιακό φορτίο και επηρεάζουν το πόσο φρέσκο θα μείνει το ψάρι. Αυτό συνήθως δεν μας αφορά αν είναι ιχθυοτροφείου, γιατί 4 ημέρες πριν αλιευτούν στο ιχθυοτροφείο, τα ψάρια σταματούν να τρέφονται ώστε να είναι εντελώς άδειο το στομάχι τους και να μην υπάρχει τέτοιος κίνδυνος.
3ο στάδιο: Αφαιρούμε τα βράγχια
Κόβουμε τα βράγχια από τις δύο πλευρές ή,αν το ψάρι είναι μικρότερο, τα τραβάμε με το χέρι και τα αφαιρούμε. Δεν μαγειρεύονται, οπότε τα πετάμε. Ξεπλένουμε το ψάρι καλά με νερό.
Στις περισσότερες περιπτώσεις το παραπάνω καθάρισμα αρκεί. Όμως σε μεγάλα ψάρια που μαγειρεύονται βραστά, υπάρχει ένα πολύ σημαντικό extratip: Ανοίγοντας την κοιλιά, θα δείτε ότι υπάρχει κάτι σαν αίμα, αυτός είναι ο νωτιαίος μυελός του ψαριού. Πρέπει να καθαρίσουμε την περιοχή αυτή με μαχαίρι, ρίχνοντας μπόλικο νερό για να αφαιρεθεί και να μη βαρύνει η γεύση της σούπας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Πάντα φρέσκο, πάντα χειροποίητο, πάντα μοναδικό
Σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν το καλό, αυθεντικό γλυκό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.