- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Στο ζαχαροπλαστείο Παύλου θα βρεις τις καλύτερες κυπριακές πίτες της Αθήνας
Λεπτές σαν δαντέλα και ανάλαφρες, ποτέ δεν μένεις στη μία…
Στον Παύλου της οδού Παπαδιαμαντοπούλου, στα Ιλίσια, θα πας για κλασικά γλυκά αλλά κυρίως για τέλειες κυπριακές πίτες
O Παύλου ήταν από πάντα το παλιό, κλασικό ζαχαροπλαστείο της γειτονιάς μας. Αυτό με τα πάντα όλα, τα μπακλαβαδωτά, τα φοντάν, τα κουλουράκια και τα μπισκοτάκια του καφέ, του άπαιχτου γαλακτομπούρεκου, της κλασικής και νεωτεριστικής πάστας, του σπιτικού παγωτού, το ζαχαροπλαστείο που μαζί του περάσαμε από την τούρτα με φράουλα και κερασάκι στην τούρτα ζαχαρόπαστα με πόκεμον και στρουμφάκια.
Πριν από κάποια χρόνια, έκλεισε ένας κυπριακός φούρνος που είχαμε στη γειτονιά. Και ο οποίος έκανε σπιτικές, κυπριακές, παραδοσιακές πίτες. Ο γιος της οικογένειας και γνώστης της κάθε διαφορετικής πίτας του νησιού, ήρθε στο τιμ της οικογένειας Παύλου και το ζαχαροπλαστείο μας απέκτησε τη δική του, μεγάλη γωνιά, με όλο το πάνθεον και την ποικιλία της κυπριακής πιτολογίας.
Η κυπριακή πίτα δεν έχει καμιά σχέση με την ηπειρώτικη σπανακόπιτα ούτε με τη θεσσαλική μπατζίνα. Αν θέλεις να την κάνεις κάπου να μοιάζει, πιο κοντά θα τη βρεις στα κρητικά καλτσούνια και στην άποψη για μια πίτα της Κρήτης. Οι κυπριακές πίτες συνήθως ψήνονται στο φούρνο, είναι στεγνές, χωρίς πολλές λιπαρές ουσίες και με την πολύ διακριτική γεύση της αναρής (η κυπριακή μυζήθρα) και των φρέσκων κυπριακών τυριών. Έχοντας δοκιμάσει όλες τις πίτες στα ταξίδια μου της Κύπρου, έχω να σας διαβεβαιώσω ότι αυτές οι Ιλισιώτικες είναι οι νοστιμότερες από όσες έχω δοκιμάσει στον τόπο τους. Λεπτές σαν δαντέλα, με νόστιμη σπιτική ζύμη ανοιγμένη στο χέρι, ανάλαφρες και κομψές στο μέγεθος, τόσο που μπορείς να διαλέξεις περισσότερες από μία, καθώς οπωσδήποτε θα μπεις στο δίλημμα και τον πειρασμό.
Οι στριφτές ταχινόπιτες, ούτε γλυκές ούτε αλμυρές, είναι ό,τι πρέπει για τη νηστεία, μοσχοβολούν μαχλέπι και μαστίχα και το ταχίνι τους φτιάχνει μια στιλπνή, αρωματική κρούστα. Οι κούπες, παραλλαγή του ισλί κεφτέ, εδώ γίνονται μικρές και ολοστρόγγυλες σαν καρυδάκια, γεμιστές με κιμά και σωστά τηγανισμένες, τραγανές και αλάδωτες. Η τυρόπιτα γίνεται με σπιτική κουρού ή σφολιάτα, γεμίζει με γραβιέρα ή χαλούμι. Πατατόπιτα, μανιταρόπιτα, κιμαδόπιτα, σπανακόπιτα, υπέροχα μπουρεκάκια με χαλούμι και δυόσμο, κολοκοτές με γλυκιά κολοκύθα, πλιγούρι και σταφίδα, φλαούνες σκέτες ή με σταφίδα, ελιόπιτες μισοφεγγαράτες με φρέσκο κρεμμυδάκι, γαλατόπιτα και σιροπιαστά δάχτυλα κυριών. Η παράδοση της Κύπρου στα πιο άπαντά της.
Παύλου, Παπαδιαμαντοπούλου 24, Ιλίσια, 2107774012
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μόλις δυο μήνες στη Φιλοθέη κι έχει ήδη το δικό του φανατικό κοινό
Tα ελληνικά πιάτα που κρατούν ψηλά τη σημαία
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.