- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η Γεύση της μνήμης: Το τελευταίο βιβλίο του Επίκουρου
Η Νενέλα Γεωργελέ τρώει την Αθήνα με το κουτάλι
Ο Επίκουρος, κατά κόσμον Αλβέρτος Αρούχ, έφυγε πολύ πρόσφατα αλλά μας άφησε παρακαταθήκη τα βιβλία του.
Ήταν ο φόβος και ο τρόμος των εστιατόρων απανταχού της Ελλάδας με καυστική πέννα και κριτικές που συχνά πυκνά τσάκιζαν κόκαλα. Οικονομολόγος και για πολλά χρόνια καθηγητής στο Deree, έγινε ευρύτατα γνωστός αρθρογραφώντας σε μια μακριά σειρά εντύπων ενώ εξέδωσε και αρκετά βιβλία. Θέμα του, ή καλύτερα εμμονή και πάθος του, το φαγητό που ο ίδιος αντιμετώπιζε σαν τέχνη και σαν πνευματική εμπειρία.
Ο Επίκουρος, κατά κόσμον Αλβέρτος Αρούχ, έφυγε πολύ πρόσφατα αλλά μας άφησε παρακαταθήκη τα βιβλία του να μας ανοίγουν την όρεξη για ταξίδια της γεύσης αλλά και του νου. Το τελευταίο του (εκδόθηκε λίγες μέρες μετά τον θάνατό του), έχει τίτλο «Η γεύση της μνήμης-Αναμνήσεις και εξομολογήσεις ενός κριτικού εστιατορίων» και είναι η διαδρομή της ζωής του μέσα, από τι άλλο, πιάτα, γεύσεις, μυρωδιές που μπερδεύονται γλυκά με παιδικές μνήμες, εφηβικούς έρωτες, στρατό, σπουδές, καριέρα, ανθρώπους. Στις σελίδες του βιβλίου οι μπακαλιάροι με τσούσκες πιπεριές, τα τας κεμπάπ με πιλαφάκια, οι σεφαραδίτικες συνταγές και τα μπουρεκάκια μελιτζάνας κονταροχτυπιούνται με πάπιες καντονέζικες, pate de campagne, τα σαραντατρία πιάτα του Φεράν Αντριά, τα δεκαεπτά του Μπλούμενταλ και τα εικοσιτέσσερα του Ρενέ Ρετζέπι με τρόπο εξόχως γλαφυρό κι άλλο τόσο απολαυστικό.
Έχοντας ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο και έχοντας γευτεί τους σημαντικότερους σεφ της εποχής μας, περιδιαβαίνοντας από καπηλειά μέχρι τριάστερα εστιατόρια, αυτός ο «εκδημοκρατιστής της γαστρονομίας» όπως δηλώνει, καταλήγει στις τελευταίες σελίδες: «Το φαγητό της μάνας μου μού λείπει αφόρητα, μπορεί να μην διέθετε γαστρονομική τελειότητα ήταν όμως εθιστικά νόστιμο». Από τις εκδόσεις Ίκαρος, 13€.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.