- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τα πλωτά πράσα στη Δωροθέα Αλμωπίας
Σε ένα μικρό χωριό της Μακεδονίας οι καλλιεργητές πράσων συνεργάζονται με τη φύση
Στη Δωροθέα Αλμωπίας οι καλλιεργητές έχουν εφεύρει μια πατέντα για να ξεπλένουν τα πράσα τους με φυσικό τρόπο στο νερό
Με την πρώτη ματιά δεν καταλαβαίνεις τι ακριβώς βλέπεις ή έστω αν βλέπεις καλά… τι πλωτοί κύβοι πρασινάδας είναι αυτοί; Μοιάζουν με μπαμπού, αλλά μπαμπού η Βόρεια Ελλάδα δεν έχει. Για αυτό είσαι σίγουρος. Μισοκλείνοντας, όμως, τα μάτια και γέρνοντας πιο κοντά καταλαβαίνεις ότι αυτοί οι πράσινοι κύβοι δεν είναι τίποτα άλλο παρά εκατοντάδες πράσα δεμένα σε δεμάτια, αφημένα να δροσίζονται στα παγωμένα νερά του ποταμού. Μία έξυπνη ιδέα που οι πρασοκαλλιεργητές της Δωροθέας Αλμωπίας στον νομό Πέλλας εφαρμόζουν εδώ και δεκαετίες.
Αυτή την τεχνική ο 46χρονος Κώστας Ηλιάδης, ο πρόεδρος του χωριού, θυμάται να την εφαρμόζουν οι ντόπιοι από τότε που ήταν μικρό παιδί. Μου εξηγεί: «Ο τόπος μας έχει πολλά νερά, καθώς σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το χωριό αναβλύζουν πηγές». Το νερό αυτών των πηγών περνάει μέσα από το χωριό και σε ένα σημείο σχηματίζει μια φυσική δεξαμενή. Εδώ αποθέτουν τα πράσα τους οι παραγωγοί, που στο σύνολό τους φτάνουν τις 45 οικογένειες.
Ο κ. Ηλιάδης διευκρινίζει ότι αυτός είναι ένας τρόπος ώστε «η φύση να ολοκληρώσει ένα έργο που οι άνθρωποι όσο και να προσπαθούν δεν μπορούν να διεκπεραιώσουν ολοκληρωτικά ή για να το πετύχουν τόσο καλά, θα χρειάζονταν αμέτρητες εργατοώρες και σκληρή, κοπιαστική χειρωνακτική δουλειά». Αφήνοντας, όμως, τα πράσα στα νερά της πηγής «Κρύο Νερό» -που οι ντόπιοι αποκαλούν έτσι καθώς η θερμοκρασία των νερών του παραμένει χειμώνα καλοκαίρι σταθερά στους 14°C- ξεπλένονται στην εντέλεια τα «μουστάκια» τους (δηλαδή η ρίζα του φυτού) και στη συνέχεια παραδίδονται στους εμπόρους και φτάνουν στους καταναλωτές πεντακάθαρα.
«Η καλλιέργεια του πράσου είναι κοπιαστική δουλειά», λέει ο Κώστας Ηλιάδης «Σκέψου ότι το περασμένο Σάββατο ξηλώσαμε ένα-ένα τα πράσα από το χωράφι, κι έπειτα τα πήγαμε στο σπίτι όπου 6 γυναίκες κάθισαν όλη την Κυριακή και μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας για να τα καθαρίσουν, και πάλι με το χέρι. Μετά τα δένουμε σε δεμάτια με σπάγκους, ανά 15 ή και 20 φυτά, όπου το κάθε δεμάτιο ζυγίζει μέχρι και 8 κιλά και έχει ύψους έως και 70 πόντους, και τα αφήνουμε στο “Κρύο Νερό” από 1 έως και 6 ώρες προκειμένου να ξεπλυθούν καλά».
Ο Κώστας Ηλιάδης σημειώνει: «Η ποικιλία που καλλιεργούμε εδώ και 100 χρόνια στο χωριό είναι ντόπια, ήρθε από τη Μικρά Ασία. Την αναπαράγουμε μόνοι μας και είναι από τις πιο γευστικές σε όλη τη χώρα». Το 85% της παραγωγής κατευθύνεται στην Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, ενώ το υπόλοιπο 15% πωλείται από τους ίδιους τους παραγωγούς σε λαϊκές αγορές της Κεντρικής Μακεδονίας και της Θεσσαλονίκης.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ
*Ευχαριστούμε θερμά την κ. Μαρία Νατσιούλα για την παραχώρηση των φωτογραφιών που εμφανίζονται στο παρόν άρθρο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το ζαχαροπλαστείο Παπαπαρασκευάς έκλεισε 100 χρόνια ιστορίας και το γιόρτασε με τον πιο γλυκό τρόπο
Το σταθερό σημείο συνάντησης στον Πάνορμο
Όνομα με πολλών χρόνων ιστορία, συνώνυμο του καλού παγωτού
40 μεζέδες στην τοπική τους διάλεκτο και η μετάφρασή τους
Από την πλατεία Κολωνακίου στην hot πιάτσα της Αρχελάου
Γράφει ιστορία εδώ και χρόνια και έχει κρυφό άσσο στο μανίκι τα τηγανητά αχτύπητα κολοκυθάκια του
Σε τέσσερα διαφορετικά γαστρονομικά «κεφάλαια»-σημεία, όλα τους με μπεστ σέλερ αποτέλεσμα
Η γεύση του περιγράφεται ως ένας συνδυασμός βανίλιας, καρύδας και γιασεμιού
Ο δημιουργός του Django μοιράζεται την ιστορία του gelato του από τη Σύρο έως το Κουκάκι
Η Mykonos Chocolate είναι η πρώτη σοκολάτα του νησιού και παράγεται εξ ολοκλήρου εδώ
Οι παλιές νοικοκυρές δεν φεύγουν ποτέ. Ζουν πάνω στα ράφια, μέσα στις κατσαρόλες, κληρονομιά ζωντανή, να μαρτυρά για πάντα τα έργα και τις ημέρες τους και πόσο σκόρδο έβαζαν στο κοκκινιστό
Ένα μαγαζί-πρεσβεία του τόπου του στο Παγκράτι
Μαστιχωτή υφή, υπέροχη γεύση και καλοκαιρινή αίσθηση ανεμελιάς
Η απρόσμενη επιχειρηματική πορεία του Έλληνα επιστήμονα
Οι πανσέληνοι του φετινού καλοκαιριού θα είναι φαντασμαγορικές!
Από κήπους, αυλές και ταράτσες μέχρι λίμνες και αποβάθρες τρένων
Η παρέα που άνοιξε το Φλερτ προχώρησε στο επόμενο στάδιο της …σχέσης της με το νησί
O “F* Smashing”, δηλαδή ο σεφ Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος, φτιάχνει τα καλύτερα μπέργκερ
Από μια οικογενειακή επιχείρηση σε ένα δυναμικό ελληνικό brand
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.