Θεματα

4 κόλπα για μια κουζίνα χωρίς μικρόβια

Το safety kit της κουζίνας

115054-643439.jpg
Γεωργία Σκαμάγκα
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
4 κόλπα για μια κουζίνα χωρίς μικρόβια
Φωτογραφία: Ello/ Unsplash

4 συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να διατηρήσεις την κουζίνα σου καθαρή και χωρίς μικρόβια

Δεν είναι μόνο οι υγιεινές διατροφικές επιλογές που μας «φροντίζουν». Είναι και κάποια απλά, πολύ απλά, αλλά βασικά μυστικά που διασφαλίζουν την ποιότητα του φαγητού στο σπίτι και κατ’ επέκταση την υγεία σου. Το «safety kit» της κουζίνας αποτελείται από μόλις τέσσερις… συνήθειες (που καλά θα κάνεις να αποκτήσεις):  

Η θερμοκρασία του ψυγείου

Η σωστή θερμοκρασία του ψυγείου είναι από 2 έως 4° C
Φωτογραφία: Ello/ Unsplash

Μπορεί να έχεις αγοράσεις το καλύτερο κρέας, το πιο φρέσκο ψάρι, τα πιο φρέσκα λαχανικά, το πιο νόστιμο τυρί… εάν το ψυγείο σου δεν έχει τη σωστή θερμοκρασία, ό,τι βάζεις μέσα είναι καταδικασμένο να… «πεθάνει» μια ώρα αρχύτερα. Η σωστή θερμοκρασία του ψυγείου είναι από 2 έως 4° C, ενώ η κατάψυξη πρέπει να είναι ρυθμισμένη στους -18° C. Μην ξεχνάς λοιπόν να ελέγχεις τακτικά πως το ψυγείο σου λειτουργεί στην ενδεδειγμένη θερμοκρασία και λειτουργεί σωστά, ώστε να αποφύγεις την ανάπτυξη επικίνδυνων βακτηρίων στα τρόφιμα που συντηρείς σε αυτό.    

Καθαρά εργαλεία

Η πιατοθήκη στο νεροχύτη πρέπει να πλένεται τακτικά
Φωτογραφία: Annie Spratt/ Unsplash

Πότε ήταν η τελευταία φορά που σαπούνισες τη σχάρα που στραγγίζεις τα πιάτα, τον δίσκο από κάτω που μαζεύει τα νερά και τη θήκη για τα μαχαιροπίρουνα; Πότε ήταν η τελευταία φορά που άλλαξες σφουγγαράκι στον νεροχύτη; Δεν έχει σημασία αν ψιλοέκοψες λαχανικά ή κρέας, τον δίσκο κοπής τον σαπούνισες; Αυτά είναι ίσως από τα πιο «βρώμικα» αντικείμενα στον πάγκο σου, να ξέρεις, και ως τέτοια πρέπει να τα αντιμετωπίζεις. Γι’ αυτό φρόντισε να πλένεις τακτικά την πιατοθήκη στο νεροχύτη, να αλλάζεις συχνά το σφουγγαράκι σου, να πλένεις τους δίσκους μετά από κάθε χρήση. Διαφορετικά, αφήνεις αόρατα βακτήρια να αναπτυχθούν σε επικίνδυνους εχθρούς που υπονομεύουν την καλή σου υγεία.

Επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες

Οι επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες πρέπει να πλένονται μία φορά την εβδομάδα
Φωτογραφία: Zsófia Vera Mezei/ Unsplash

Με την οικολογική σου συνείδηση «ανεβασμένη», παίρνεις την υφασμάτινη τσάντα σου όπου πηγαίνεις, στον φούρνο, στο σούπερ μάρκετ, στον μανάβη, στον χασάπη. Όσο πιο «πολλαπλών» χρήσεων είναι η πάνινη τσαντούλα σου, τόσο πιο συχνά πρέπει να την πλένεις. Κανονικά πρέπει να το κάνεις μετά από κάθε βόλτα σου στην αγορά. Επειδή όμως αυτό είναι μάλλον ένα μη-ρεαλιστικό σενάριο, θα το κάνεις τουλάχιστον μια φορά τη βδομάδα για να αποφύγεις τη «συναλλαγή» μικροβίων και βακτηρίων μεταξύ των προϊόντων που κουβαλάς… και τα οποία καταλήγουν στα ντουλάπια ή το ψυγείο σου.

Μην αφήνεις έξω από το ψυγείο φαγητό πολλή ώρα

Χώρισε τις μερίδες του φαγητού που μαγείρεψες και φύλαξέ τις στο ψυγείο ή την κατάψυξη
Φωτογραφία: Ello/ Unsplash

Μπορεί να πεις, θα συγυρίσω το υπνοδωμάτιο αργότερα, αλλά όταν πρόκειται για τρόφιμα, το αργότερα δεν υπάρχει. Έφερες κρέας από τον κρεοπώλη, μην το παρατάς στον πάγκο, θα είναι από τα πρώτα που θα τακτοποιήσεις στο ψυγείο. Έβγαλες το τυρί από το ψυγείο, μην το παρατάς στο τραπέζι. Μαγείρεψες και… για αύριο. Χώρισε τις μερίδες σου, άφησέ τις να κρυώσουν λίγο και φύλαξέ τις στο ψυγείο ή την κατάψυξη.

Και να θυμάσαι: μην βάζεις ζεστό φαγητό στο ψυγείο γιατί «διαταράσσεται» η σωστή και σταθερή του θερμοκρασία. Μην αφήνεις όμως και το φαγητό που μαγείρεψες εκτός ψυγείου για περισσότερες από 2 ώρες.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.