- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να μαγειρέψεις ένα αυγό;
Το τέλειο τηγανιτό αυγό θέλει έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Πώς να τηγανίσεις σωστά ένα αυγό
Το αυγό είναι μια από αυτές τις σπάνιες τροφές που μπορούν κάλλιστα να πρωταγωνιστήσουν σε οποιοδήποτε καθημερινό πιάτο και σε κάθε είδος διατροφής, από paleo μέχρι vegan. Προσφέροντας 9 σημαντικά αμινοξέα και 7 γραμμάρια πρωτεΐνης - στην ουσία είναι από τις καλύτερες πηγές πρωτεΐνης- το αυγό κυριαρχεί με το σπαθί του στη διατροφική ρουτίνα της πλειοψηφίας των ανθρώπων.
Ο καλύτερος τρόπος να μαγειρέψεις ένα αυγό, και ο κλασικότερος ίσως, είναι να το τηγανίσεις. Αν, εντελώς μηχανικά, ρίξεις μια κουταλιά βούτυρο στο τηγάνι, να ξέρεις πως αυτός ο τρόπος δεν είναι και ο πιο ενδεδειγμένος. Θα σου προτείνω έναν άλλο: Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Και πριν αντιδράσεις με επιχειρήματα τύπου «το ελαιόλαδο είναι ακατάλληλο για τηγάνισμα», «οξειδώνεται στις υψηλές θερμοκρασίες», «γίνεται καρκινογόνο» ή κάτι άλλο εξίσου δυσοίωνο, θα σου πω ότι:
Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και η βιταμίνη Ε που περιέχει σε υπερποσότητες το ελαιόλαδο το καθιστούν εξαιρετικά ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες. Παρά τις προκαταλήψεις σου, έρευνες έχουν δείξει πως το εξαιρετικό αυτό μεσογειακό υλικό θα αντέξει έως και 15 τηγανίσματα, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη αντίσταση στην οξειδωτική αλλοίωση σε σύγκριση με άλλα λάδια που θεωρείς περισσότερο κατάλληλα για τηγάνισμα. Όσο για το πρακτικό σκέλος της υπόθεσης, το τηγάνισμα ενός αυγού δεν θα θέσει το ελαιόλαδο σε τέτοιες δοκιμασίες. Δεν θα προλάβει να φτάσει στις επικίνδυνα υψηλές θερμοκρασίες ώστε να καταστραφεί και να επιβαρύνει την υγεία σου.
Πώς να τηγανίσεις λοιπόν το αυγό σου σε ελαιόλαδο
Αρχικά, φροντίζεις τα αυγά να μην είναι παγωμένα. Αν τα είχες στο ψυγείο, να τα βγάλεις λίγα λεπτά νωρίτερα ώστε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου και αφού το ελαιόλαδο ζεσταίνεται σχεδόν αμέσως (θα χρειαστεί περίπου 30 δευτερόλεπτα), να είσαι έτοιμη να τα ρίξεις αμέσως στο τηγάνι. Θα τα ακούσεις να τσιτσιρίζουν στο λάδι. Μην απομακρυνθείς από το τηγάνι, γίνονται πολύ γρήγορα.
Επειδή το ελαιόλαδο έχει διαφορετικά λιπαρά από το βούτυρο, θα δεις πως το ασπράδι του αυγού θα γίνει αμέσως τραγανό στις άκρες αλλά ο κρόκος θα παραμείνει ρευστός και ζουμερός. Ποτέ ξανά σφικτός κρόκος! Τηγανητό αυγό χωρίς να σπάει και να τρέχει λαχταριστός ο κρόκος, να βουτήξεις το κάτι τις σου μέσα, δεν γίνεται.
Εκτός από το αξεπέραστο παρουσιαστικό και υφή, η γεύση των αυγών που έχουν τηγανιστεί σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι επίσης κάτι που αξίζει να δοκιμάσεις.
Τη γεύση του καλού, ποιοτικού ελαιολάδου, σε καμία περίπτωση δεν τη λες ουδέτερη, κάτι που προσθέτει από μόνο του πόντους στο τελικό αποτέλεσμα. Επιπλέον, σε αντίθεση με το βούτυρο που αφήνει μια «ιδέα» γάλακτος, αυτό το ελαιόλαδο, το έξτρα παρθένο, θα λειτουργήσει ως ο τέλειος καμβάς πάνω στον οποίο θα προσθέσεις, εκτός από αλάτι και πιπέρι και οποιοδήποτε άλλο μπαχαρικό σου μυρίσει και θα απολαύσεις, το τέλειο τηγανιτό αυγό.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
40 μεζέδες στην τοπική τους διάλεκτο και η μετάφρασή τους
Από την πλατεία Κολωνακίου στην hot πιάτσα της Αρχελάου
Γράφει ιστορία εδώ και χρόνια και έχει κρυφό άσσο στο μανίκι τα τηγανητά αχτύπητα κολοκυθάκια του
Σε τέσσερα διαφορετικά γαστρονομικά «κεφάλαια»-σημεία, όλα τους με μπεστ σέλερ αποτέλεσμα
Η γεύση του περιγράφεται ως ένας συνδυασμός βανίλιας, καρύδας και γιασεμιού
Ο δημιουργός του Django μοιράζεται την ιστορία του gelato του από τη Σύρο έως το Κουκάκι
Η Mykonos Chocolate είναι η πρώτη σοκολάτα του νησιού και παράγεται εξ ολοκλήρου εδώ
Οι παλιές νοικοκυρές δεν φεύγουν ποτέ. Ζουν πάνω στα ράφια, μέσα στις κατσαρόλες, κληρονομιά ζωντανή, να μαρτυρά για πάντα τα έργα και τις ημέρες τους και πόσο σκόρδο έβαζαν στο κοκκινιστό
Ένα μαγαζί-πρεσβεία του τόπου του στο Παγκράτι
Μαστιχωτή υφή, υπέροχη γεύση και καλοκαιρινή αίσθηση ανεμελιάς
Η απρόσμενη επιχειρηματική πορεία του Έλληνα επιστήμονα
Οι πανσέληνοι του φετινού καλοκαιριού θα είναι φαντασμαγορικές!
Από κήπους, αυλές και ταράτσες μέχρι λίμνες και αποβάθρες τρένων
Η παρέα που άνοιξε το Φλερτ προχώρησε στο επόμενο στάδιο της …σχέσης της με το νησί
O “F* Smashing”, δηλαδή ο σεφ Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος, φτιάχνει τα καλύτερα μπέργκερ
Από μια οικογενειακή επιχείρηση σε ένα δυναμικό ελληνικό brand
Η Δρ. Άννα Παπαγεωργίου εξηγεί πώς τρία φυτικά πιάτα συνδυάζουν πρωτεΐνη, καλά λιπαρά, φυτικές ίνες και γεύση, αποδεικνύοντας ότι η υγιεινή διατροφή βασίζεται στην ποικιλία και όχι στη στέρηση
Wine tasting με κρασιά του τμήματος Γεροβασιλείου
Από έναν ελληνικό φούρνο στο πιο viral καφέ του Μόντρεαλ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.