- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
13 πράγματα που δεν ήξερες για τον καφέ
Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι στην καθημερινότητα πολλών ανθρώπων, είναι πολλά όμως αυτά που δεν γνωρίζουμε για το πλέον αγαπημένο ρόφημα
Καφές: 13 πληροφορίες που μάλλον δεν ξέρεις για το αγαπημένο σου ρόφημα
- Η πορεία του ξεκίνησε στην Αιθιοπία τον 15ο αι. όταν ένας βοσκός είδε τις κατσίκες του να γίνονται «δραστήριες» τρώγοντας τους σπόρους...
- Οι μάντεις, που μέχρι τότε διάβαζαν φύλλα του τσαγιού, άρχισαν να κοιτούν το κατακάθι του καφέ. Έτσι προέκυψε και η πασίγνωστη καφεμαντία, αγαπημένη ενασχόληση στην Τουρκία αλλά και στα Βαλκάνια, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.
- Το πρώτο καφέ της Ευρώπης άνοιξε στη Βενετία, η οποία διατηρούσε ισχυρούς εμπορικούς δεσμούς με τον αραβικό κόσμο, το 1645.
- Υπάρχουν δύο βασικά είδη καφεόδεντρου και παράγουν τις 2 ποικιλίες που στηρίζουν το παγκόσμιο εμπόριο του καφέ: η καφέα Αράμπικα (πιο ραφινάτη) και η καφέα Ρομπούστα (πιο δυνατή).
- Λούνγκο, μακιάτο, νορμάλε, στρέτο, φρέντο, κορέτο, όλα τους επιμέρους είδη του espresso.
- Στην Ελλάδα καταναλώνουμε 40.000 τόνους καφέ ετησίως, ξοδεύοντας 3,4 δισεκατομμύρια. Οι Έλληνες καταναλώνουμε 5 δισεκατομμύρια κούπες τον χρόνο, περίπου 510 κούπες ανά άτομο!
- Ο πιο ακριβός καφές στον κόσμο είναι ο Kopi Luwak και παράγεται… στα κόπρανα μιας αγριόγατας στην Ινδονησία. To ζωάκι λατρεύει τον καρπό του καφέ, αποβάλλει τα κουκούτσια στα κόπρανά του, τα οποία μετά μαζεύουν και καθαρίζουν οι παραγωγοί του καφέ. Ένα φλιτζάνι από αυτόν τον καφέ κοστίζει περίπου €60.
- Οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης καταναλώνουν μέχρι και 7 φορές περισσότερο καφέ από τους κατοίκους αντίστοιχων μητροπόλεων.
- Η Βραζιλία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή καφέ τα τελευταία 150 χρόνια.
- Η καφεΐνη επιδρά πολύ γρήγορα στον ανθρώπινο οργανισμό. Μόλις 10΄ είναι αρκετά για να δράσει!
- Ο καφές είναι το 2ο πιο εμπορεύσιμο αγαθό παγκοσμίως μετά το πετρέλαιο. Λογικό, είναι το πιο αγαπημένο πόσιμο υγρό στον κόσμο μετά το νερό.
- Ένας καφές με κρέμα μένει ζεστός πολύ περισσότερο (μέχρι και 20% παραπάνω χρόνο).
- Η Αθήνα είχε από τις αρχές του 20ού αι. ξακουστά καφενεία. Ξεκινώντας από τα Ωραία Ελλάς και το Πανελλήνιον, συνεχίζοντας με τα Ηνωμένα Βουστάσια, το Ρωσικόν, τον θρυλικό Μαύρο Γάτο στο ημιυπόγειο της Ασκληπιού που ταυτίστηκε με τον αθηναϊκό μποεμισμό, το «Πατάρι του Λουμίδη» στη Σταδίου που συγκέντρωνε τον λογοτεχνικό, καλλιτεχνικό κόσμο, του Zonars με φανατικούς πελάτες τον Ελύτη αλλά και τον Ευάγγελο Αβέρωφ, και δίπλα, στην Κοραή, του Φλόκα με θαμώνες τον Μάνο Χατζηδάκη, τον Νίκο Γκάτσο κ.ά., του Ζαχαράτου στην Ομόνοια με θαμώνα τον Κ. Καβάφη, το Μπραζίλιαν στη Βουκουρεστίου που έφτιαξε τον πρώτο εσπρέσο, το Βυζάντιον της πλατείας Κολωνακίου όπου μαζευόντουσαν οι αθηναίοι σουρεαλιστές, ακόμη πιο πριν το καφενεδάκι της Δεξαμενής, στέκι για καφέ και ενόραση του Αλ.Παπαδιαμάντη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Tα ελληνικά πιάτα που κρατούν ψηλά τη σημαία
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.