- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Το πρώτο αποκλειστικά vegan παγωτατζίδικο άνοιξε στα Εξάρχεια
Το Cats & Monsters και το θεϊκό παγωτό του
Το Cats & Monsters είναι το πρώτο αποκλειστικά vegan παγωτατζίδικο και μόλις άνοιξε στα Εξάρχεια
Αύγουστος, κατακαούρι, στη Σόλωνος δεν κυκλοφορεί ψυχή. Λίγο πιο κει, όμως, στη μικροσκοπική οδό Πατούσα υπάρχει έντονη κινητικότητα. Μοιάζει σαν οι λίγοι εναπομείναντες κάτοικοι της Αθήνας να έχουν μαζευτεί κάτω από αυτή τη βεραμάν ταμπέλα που με μαύρα γράμματα ανακοινώνει την παρουσία της: «Cats & monsters». Το πρώτο παγωτατζίδικο της Αθήνας αποκλειστικά με vegan γεύσεις άνοιξε παραμονές δεκαπενταύγουστου σε μια άδεια πόλη, κι όμως παρόλα αυτά κατάφερε να είναι γεμάτο.
Ο Franz και η Claudia είναι ένα ζευγάρι βερολινέζων. Εκείνος φωτογράφος, εκείνη αρχιτέκτων, αποφάσισαν να τα παρατήσουν όλα και να μείνουν στη χώρα που λατρεύουν. «Στη Γερμανία», μου λέει ο Franz, «δουλεύεις όλο τον χρόνο για να πας δύο εβδομάδες διακοπές το καλοκαίρι στις χώρες του ήλιου: στην Ισπανία, στην Ιταλία, στην Ελλάδα». Η Claudia με τα φωτεινά μπλε μάτια συμπληρώνει: «Οι περισσότεροι περιμένουν να συνταξιοδοτηθούν για να έρθουν να ζήσουν σε μία από αυτές τις χώρες. Εμείς δεν μπορούσαμε να περιμένουμε τόσο!».
Οι δυο τους, εκτός από έναν τεράστιο ενθουσιασμό για την Ελλάδα -περνούσαν σχεδόν κάθε καλοκαίρι τους εδώ-, τρέφουν επίσης μεγάλη αγάπη για τη μαγειρική, τη ζαχαροπλαστική και τις… γάτες. Όντας vegan τα τελευταία 7 χρόνια δεν ήθελε και πολλή σκέψη για να οραματιστούν το μέλλον τους στην Αθήνα. Κι έτσι, γεννήθηκε, το πρώτο αποκλειστικά vegan παγωτατζίδικο της πόλης. “Cats & monsters” γιατί «μας αρέσουν οι γάτες, αλλά μας αρέσουν και τα τέρατα!» λέει η Claudia γελώντας.
Το παγωτό τους το φτιάχνουν με γάλα σόγιας, γάλα βρώμης, γάλα ρυζιού ή γάλα αμυγδάλου. Η μικρή ταμπέλα, καρφιτσωμένη πάνω σε κάθε γεύση σε πληροφορεί από τι γάλα είναι φτιαγμένη, καθώς επίσης κι αν περιέχει γλουτένη. Θα βρεις καθημερινά γύρω στις 20 γεύσεις, οι οποίες εναλλάσσονται συχνά ανάλογα με την εποχικότητα των υλικών. Διάλεξα μια μπάλα με γεύση αχλάδι και φέτα (!) κι άλλη μία με cheesecake λεμόνι. Πώς ήταν; Χωρίς υπερβολή, από τα ωραιότερα παγωτά που έχω φάει. Κι ας μην είμαι vegan. Επίσης το βρήκα αρκετά οικονομικό για χειροποίητο παγωτό (πλήρωσα και για τις δύο μπάλες €3,50). Δύο πράγματα μου έκαναν εντύπωση: 1. η υπέροχα κρεμώδης υφή, που θυμίζει περισσότερο το ιταλικό gelato, παρά το παγωτό που έχουμε συνηθίσει να τρώμε εδώ. 2. Το γεγονός ότι η φέτα –όπως και το καταπληκτικό γιαούρτι με μέλι και καρύδια που δοκίμασα στη συνέχεια- έχει ακριβώς τη γεύση της φέτας, παρόλο που –προφανώς- δεν περιέχει ίχνος τυριού. Αλλά οι πειραματισμοί είναι μεγάλο κεφάλαιο στο Cats & Monster. Αρκεί να πω ότι ο Franz φτιάχνει το μέλι με… χυμούς λουλουδιών!
Άλλες γεύσεις που αξίζουν την προσοχή σου; Το φουντούκι- ρούμι, το τιραμισού, η κανέλλα, και η φοβερή μηλόπιτα! Η Claudia δυσκολεύεται να διαλέξει μία μόνο γεύση, στο τέλος όμως μου προτείνει τη γεύση snickers, γιατί «οι vegan δεν μπορούν να φάνε τη συγκεκριμένη σοκολάτα και ενθουσιάζονται όταν τη βρίσκουν σε εμάς». Είτε είσαι vegan, είτε όχι, αξίζει να περάσεις μία βόλτα από την οδό Πατούσα: το θεϊκό παγωτό αξίζει σε όλους.
Πατούσα 4, Εξάρχεια, ανοιχτά Τρίτη- Κυριακή: 13.00-19.00, Fb: @catsandmonsters
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια παλιά συσκευασία δίνει την απάντηση
40 μεζέδες στην τοπική τους διάλεκτο και η μετάφρασή τους
Υπάρχουν πολλές μπουγάτσες αλλά καμία δεν φτάνει σε φήμη, εμφάνιση και νοστιμιά τη Σερραϊκή μπουγάτσα
Για εσένα που ξέμεινες στην πρωτεύουσα τον Αύγουστο, σου έχουμε τις καλύτερες προτάσεις
Ραντεβού στο Κλημέντι Κορινθίας για το The Dark Side of the Γρουν!
Το Aegean Cuisine ενώνει παραγωγούς, σεφ και εστιατόρια σε ένα δίκτυο που μετατρέπει την τοπική γαστρονομία σε εμπειρία, μνήμη και μέλλον
Υπάρχει τσίρος όπως αυτός που κυκλοφορούσε άνετος ως τη δεκαετία του ’90 ή τον έφαγε η εξέλιξη και τον έκανε σκουμπρί;
Η Σκάλα Καλλονής υποδέχεται τη μεγάλη γιορτή του καλοκαιριού με γαστρονομικές δράσεις, μουσική, πολιτιστικά δρώμενα και πρωταγωνίστρια τη σαρδέλα
Ταξίδι καλοκαιρινό στο πανέμορφο «Mamma mia» νησί
Κι ένα δίκτυο εστιατορίων που συνδέουν την πρωτογενή παραγωγή του τόπου με την κουζίνα του
Το πιάτο αποτελεί εδώ και δεκαετίες μέρος της τοπικής γαστρονομικής κουλτούρας
Το Poseidon Ocean View στην Καλαμάτα και το Vrahos Cuisine & Wine στην Παλαιοχώρα Αβίας θα σε εκπλήξουν με τη γαστρονομική τους άποψη
Μια επική ταβέρνα πάνω στο κύμα και ένα ιστορικό ζαχαροπλαστείο που φτιάχνει γλυκά με βάση το φιστίκι Αιγίνης
Οι Άκρες στη Ρόδο και το En Plo Seaside στην Κάρπαθο είναι δύο εστιατόρια που αξίζει να ανακαλύψεις στις φετινές διακοπές σου στα Δωδεκάνησα
Από matcha bars και spritzeries μέχρι κουζίνες με ανοιχτή φωτιά και street food. Αν ξεμείνεις Αθήνα, κάνε τσεκ.
Μια νέα άφιξη και ένα μπεργκεράδικο που κάνει τη διαφορά
Η πιο γλυκιά έκπληξη χωράει σε ένα μικρό κουτάκι
Μετά το Παγκράτι, ο Profitis κάνει την πιο ατμοσφαιρική του απόβαση στις Κυκλάδες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.