- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Ο Δημήτρης Ξανθούλης μένει σπίτι, μαγειρεύει λαχανοντολμάδες με λάχανο τουρσί και μας στέλνει τη συνταγή
Πρώτη φορά στη ζωή μου ασχολούμαι τόσο συστηματικά με το φαγητό. Άπειρος χρόνος στο σπίτι, που δεν έχω μάθει ακόμα να τον διαχειρίζομαι… Αυτό σε συνδυασμό με μια νοσταλγία με τα παλιά, γνήσιος Θρακιώτης βλέπετε, λίγο γιαλαντσί γιατί έχουν περάσει άπειρα χρόνια από τότε, αλλά Θρακιώτης. Έτσι, τις προάλλες όπως περπατούσα αμέριμνος στην οδό Αθηνάς, συνδυάζοντας το Νο 2 του SMS, προμήθειες δηλαδή, με λίγο περπάτημα γα να ξεπιαστώ, έπεσα επάνω σε έναν που πουλούσε λάχανο τουρσί. Δεν ξέρω τι με έπιασε, κάτι σαν να υπνωτίστηκα, κάτι μεταξύ νέας sonnambula και σιελόρροιας, θυμήθηκα το αγαπημένο μου – ένα από τα αγαπημένα μου φαγητά της εποχής εκείνης: τους λαχανοντολμάδες με λάχανο τουρσί. Αγόρασα το λάχανο και τα υπόλοιπα υλικά και αμέσως βιάστηκα να επιστρέψω στο σπίτι για να ετοιμάσω τη συνταγή: την πάτησα λίγο με την πάπρικα γιατί μπερδεύτηκα και αντ’ αυτής, έβαλα ένα σούπερ καυτερό πιπέρι καγιέν που έχω, που έχουν το ίδιο χρώμα. Κατακάηκα αλλά τους έφαγα με μία μαζοχιστική ευχαρίστηση…
Περιέργως είναι ένα φαγητό, αν και λίγο χειμωνιάτικο, πολύ ελαφρύ και επίσης το λάχανο τουρσί είναι και η καλύτερη προβιοτική τροφή. Θα εξοικονομήσει και τα λεφτά του φαρμακείου σε όσους αγαπούν να παίρνουν συμπληρώματα διατροφής…
Υλικά για περίπου 4 μερίδες (16-18 ντολμάδες):
- Λάχανο τουρσί (θα το βρείτε σε μαγαζιά με τουρσιά, στην οδό Αθηνάς, στην λαχαναγορά έχει…)
- ½ κιλό χοιρινός κιμάς χοντροαλεσμένος
- Φλιτζανάκι του καφέ κοφτό ρύζι για γεμιστά
- Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- Καρότο τριμμένο
- Μικρό ματσάκι με μυριστικά της αρεσκείας σας (μαϊντανός, δυόσμος, άνηθος) ψιλοκομμένο
- Κουταλιά της σούπας γλυκιά πάπρικα
- Φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
- ½ Κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
- ½ Κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Για τη σάλτσα:
- 2 Κρόκους αυγού
- 2 Κουταλιές της σούπας κοφτές κορν-φλάουρ
- 1 Κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
- 500ml Ζωμός (ο ζωμός που έχει μείνει στην κατσαρόλα που θα τον συμπληρώσετε εάν δεν είναι αρκετός με ζωμό από κοτόπουλο)
- Για το σερβίρισμα: ψιλοκομμένος μαϊντανός και ροζ πιπέρι
Εκτέλεση:
- Αφαιρούμε- ξεχωρίζουμε τα φύλλα του λάχανου και τα ξεπλένουμε πολύ καλά
- Ξεπλένουμε πολύ καλά το ρύζι για να φύγει η κόλα του
- Στο λάδι σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να ροδίσει ελαφρά
- Προσθέτουμε το ρύζι και το σοτάρουμε για 3-4 λεπτά
- Το αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε
- Πλάθουμε τους ντολμάδες και τους στρώνουμε σε μία στρώση σε μία φαρδιά κατσαρόλα
- Τους καλύπτουμε με ζεστό νερό και τοποθετούμε ένα βαρύ πιάτο από πάνω
- Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 45 με μία ώρα, ελέγχοντας το ζουμί. Εάν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό
- Τους βγάζουμε με μία τρυπητή κουτάλα σε μία πιατέλα και τους διατηρούμε ζεστούς μέχρι να κάνουμε τη σάλτσα
Η σάλτσα:
- Χτυπάμε τους κρόκους με το κορν-φλάουρ
- Προσθέτουμε λίγο λίγο χτυπώντας, τον ζεστό ζωμό
- Προσθέτουμε το κρεμμυδάκι
- Ξαναβάζουμε τους ντολμάδες στην κατσαρόλα και τους περιχύνουμε με τη σάλτσα
- Ζεσταίνουμε για λίγα λεπτά σε χαμηλή φωτιά έως ότου δέσει η σάλτσα
- Τους σερβίρουμε πασπαλίζοντάς τους με μαϊντανό και ροζ πιπέρι
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Πάντα φρέσκο, πάντα χειροποίητο, πάντα μοναδικό
Σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν το καλό, αυθεντικό γλυκό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.