- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Στο Koks αγάπη, στο Koks
Πρόταση για τον Βαλεντίνο, ένα δείπνο στο μοναδικό εστιατόριο του Poul Antrias Ziska στη μέση του πουθενά
Η Δέσποινα Κουτσομητροπούλου προτείνει ρομαντικό δείπνο στο Koks του Poul Andrias Ziska στα νησιά Φερόες.
Αν γιορτάζεις τον Άγιο Βαλεντίνο και θέλεις να κάνεις κάτι ξεχωριστό, σκέψου έξω από το κουτί. Αυτή η γιορτή ή προϊόν του μάρκετινγκ ή όλα αυτά μαζί, μπορεί και τίποτα, θέλει τον μάγειρά της. Ο Poul Andrias Ziska ένας πιτσιρικάς σεφ μαζεύει μόνος του τα μανιτάρια, τα αρωματικά, τα βότανα, τους βολβούς. Ψαρεύει και μαγειρεύει με την ομάδα του στο πολυβραβευμένο εστιατόριο Koks των δυο αστεριών Michelin. Στα νησιά Φερόες βρίσκεται το εστιατόριο. Και εγκαινιάζει τη σεζόν μετά τον Άγιο Βαλεντίνο, στις 17 Μαρτίου. Περίπου ένα μήνα μετά. Στις 14 Φεβρουαρίου προσφέρεις τα σοκολατάκια καρδούλες και το λουλούδι και αρχές Μαρτίου αποκαλύπτεις τη μαγική απόδραση. Μια φορά ερωτευμένος για πάντα ερωτευμένος, ή τουλάχιστον για κάμποσους μήνες.
Όσοι κάνουν κράτηση σε ένα από τα λίγα τραπέζια του Koks πρώτα σιγουρεύονται ότι το τραπέζι είναι εξασφαλισμένο και μετά αγοράζουν εισιτήριο για το αεροπλάνο. Εκεί, στα «νησιά των προβάτων», το πράσινο ενώνεται με το γαλάζιο. Η φύση ολοζώντανη και η ατμόσφαιρα γαλήνια και μοναδική. Πενήντα χιλιάδες οι άνθρωποι που κατοικούν εκεί. Ογδόντα χιλιάδες τα πρόβατα.
Ο Ziska είναι μεγάλη φίρμα και μεγάλο ταλέντο. Ανήκει στη γενιά των σεφ που έχουν υιοθετήσει το New Nordic Kitchen Manifesto που δίνει έμφαση στην απλότητα, στις πιο αγνές και φρέσκες σκανδιναβικές πρώτες ύλες και στην εποχικότητα των υλικών.
Τα πιάτα του Ziska, ο οποίος είναι Φεροέζος γέννημα θρέμμα, είναι εξαιρετικά και στην παρουσίαση, ενώ η μαγειρική του χαρακτηρίζεται και ως «ηθική». Ο 28χρονος σεφ έχει γράψει και βιβλίο μαγειρικής με πρόλογο του Ρενέ Ρετζεπί του θρυλικού Noma, όπου «μιλά» για τη φύση, τα φεροέζικα προϊόντα και την κυνηγετική κουλτούρα. Το εστιατόριο είναι ό,τι πρέπει για ερωτευμένους. Τα νησιά βρίσκονται στον βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό ανάμεσα στη Βρετανία, τη Νορβηγία και την Ισλανδία και η απευθείας πτήση διαρκεί δύο ώρες. Το Koks βρίσκεται σε ένα από τα πιο απομονωμένα σημεία έξω από το Σκέρπι και από εκεί σας παραλαμβάνει το τζιπ του εστιατορίου. Ο δρόμος είναι κακοτράχαλος. Το μενού των 17 πιάτων κοστίζει 1.900 δανέζικες κορώνες.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Πάντα φρέσκο, πάντα χειροποίητο, πάντα μοναδικό
Σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν το καλό, αυθεντικό γλυκό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.