- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Αθήρι, μνήμη από το μέλλον
Όσες φορές έχω πάει στο Αθήρι οι γεύσεις μού φαίνονται κάθε φορά και καλύτερες
Τώρα βρέξε όσο θες, είναι τόσο συμπαθές… σιγομουρμούριζα καθώς πάρκαρα στο ιδιωτικό parking του εστιατορίου. Ένα βήμα μετά και θα απολάμβανα μέσα από την τζαμαρία τη βροχή να πέφτει στην ωραία φωτισμένη του αυλή. Παρότι βράδυ Τρίτης, το Αθήρι ήταν γεμάτο, το τραπέζι δίπλα στη ρομαντική τζαμαρία ήταν πιασμένο – αλλά με το τρελό τσιμπούσι που ακολούθησε νομίζω ότι δεν θα είχαμε χρόνο ούτε για στροφή κεφαλής. Αυτό παθαίνεις όταν δοκιμάζεις την κουζίνα του Αλέξανδρου Καρδάση, πέφτεις με τα μούτρα και ανακουφίζεις τη σιελόρροια που έχει αρχίσει ήδη με την ανάγνωση του καταλόγου.
Από τον Κορυδαλλό ορμώμενος ο Αλέξανδρος, μετά από ενάμιση χρόνο στο νέο πόστο στον Κεραμεικό έκανε το χώρο του ένα από τα κλασικά εστιατόρια της πόλης, πολλάκις βραβευμένο. Όσες φορές έχω πάει στο Αθήρι οι γεύσεις μού φαίνονται κάθε φορά και καλύτερες. Τα υλικά, που είναι πάντα πρώτης ποιότητας (κρέατα, ψάρια, λαχανικά, τυριά, λάδια), μεταμορφώνονται σε μαγικές γεύσεις από τα χέρια του Αλέξανδρου. Γνώριμες και τόσο καινούργιες ταυτόχρονα.
Δοκιμάσαμε προχτές αρκετά νέα πιάτα, παρόλο που μας πήρε το παράπονο γιατί έλειπε από τη λίστα το αγαπημένο μας κριθαρότο. Η αρχή έγινε με σαλάτα Αθήρι – ποικιλία πράσινων λαχανικών, ραντίτσιο, μαύρη σταφίδα, μούστο, άνιθο, κρεμμυδάκι, εσκαρόλ, ελαιόλαδο. Συνεχίσαμε με μπιφτεκάκια σχάρας γεμιστά με σάλτσα τυριών, πολλά, σε μέγεθος μπουκιάς και εξαιρετικά νόστιμα, μαζί με βελουδένια φάβα Σαντορίνης με καπαρόφυλλα. Κι ακόμη μπουκιές καβουριού με σχοινόπρασο, λεμονόχορτο, λάδι αμυγδάλου. Τα υπέροχα δεύτερα τα ονειρεύομαι και τώρα που τα γράφω: χειροποίητες ταλιατέλες με διάφορα μανιτάρια, σπανάκι και μυζήθρα, εξαίσιο μαριναρισμένο μπούτι πάπιας με κρούστα σύκου και σαλάτα μήλου με λάδι δυόσμου, γκρέιπ φρουτ, πορτοκάλι, μαραθόριζα, κρεμμύδι, σέλερι. Και το ακόμη πιο εξαίσιο ριζότο με κουτσομούρα, κυδώνια και φρέσκα αρωματικά, πιάτο που μας έκανε να ξεχάσουμε τη στέρηση του κριθαρότου. Μια parade γεύσεων πραγματικά από το μέλλον μιας νέας ελληνικής κουζίνας, με τσαχπινιά, ευρηματικότητα, χάρη κι ελαφράδα.
Το γλυκό μας ήταν το τρίπτυχο της κρεμ μπριλέ με πορτοκάλι, καφέ, κάρδαμο. Εκεί θα θέλαμε και μερικές καινούργιες προτάσεις αναλόγου «ύψους».
Αθήρι, Πλαταιών 15, Κεραμεικός, 210 3462.983. Ανοιχτά έως 1.30 π.μ. Σάβ. και Κυρ. ανοιχτά και μεσημέρι. Κατανάλωση/άτομο 30-35 ευρώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Πάντα φρέσκο, πάντα χειροποίητο, πάντα μοναδικό
Σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν το καλό, αυθεντικό γλυκό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.