«Poems & crimes» & «Bite box»: Κέντρο, ακόμα
Ένα εστιατόριο-στέκι, με χίλιες εκδηλώσεις, διαλεχτά κρασιά και σούπερ φαγητό. Κι άλλο ένα στέκι, με ωραίες ιδέες και τοσοδούλικες μπουκίτσες
Το κέντρο της Αθήνας είναι αγαπημένο κι έχει ευτυχώς κάμποσα σημεία πολύ φιλόξενα, όπως το Poems & crimes και το Bite box.
Το Poems & crimes ξεκίνησε ως «το καφέ ενός εκδοτικού οίκου» (των εκδόσεων Γαβριηλίδης) και σιγά-σιγά έγινε κάτι πολύ παραπάνω: εστιατόριο, με έναν συμπαθητικό και ταλαντούχο σεφ, τον Κοσμά Γιαννούκο. Wine bar, με έναν μερακλή οινολόγο, τον Παναγιώτη Καρνιώτη. Χώρος εκδηλώσεων, μιας και οργανώνονται εδώ από παρουσιάσεις βιβλίων και ποιητικές βραδιές μέχρι συναυλίες, ομιλίες, γευσιγνωσίες, διαλέξεις, παραστάσεις και ό,τι άλλο μπορεί να σκεφτεί κανείς – το οποίο άλλο το απολαμβάνει ο κανείς συνδυάζοντας πνευματική τροφή με φαγητό, κρασί ή έστω, καφέ. Σε ατμόσφαιρα... βιβλιο-φαγική, βιβλιό-φιλη, φιλική προς το χαρτί και το βιβλίο κάθε είδους.
Όσοι από εσάς (και εμάς) κατεβαίνετε στο κέντρο, έχετε περάσει σίγουρα από το P&C τουλάχιστον μια φορά – ο κατάλογος των εκδηλώσεων είναι τόσο εντυπωσιακός που αποκλείεται να μη βρείτε κάτι να τσιμπήσετε, πρακτικά και μεταφορικά. Ο χώρος είναι ζεστός, με κάτι το ελαφρά παλιακό και κόζι. Ο κήπος, πίσω, είναι όλα τα λεφτά: μόλις φτιάχνει ο καιρός, ανοίγει, σερβίρει, και καλύπτει από μουσική άποψη μέχρι και τους πιο ζόρικους πελάτες.
Γυρίζω στον σεφ, τον Κοσμά, επειδή… είναι πολύ καλός και πολύ απλός. Οτιδήποτε φιλοτεχνεί με μανιτάρια, σκίζει. Τα γιουβαρλάκια του είναι νοστιμούλικα, όπως θα έλεγε κι ο Ηλίας Μαμαλάκης, τα παστουρμαδοπιτάκια είναι καταπληκτικά, και το επιδόρπιο με γιαούρτι, μέλι και καρύδια στο τέλος είναι ένα μικρό έργο τέχνης (φάγαμε τέσσερα από αυτά, λάου-λάου, κι ενώ ξεκινήσαμε με το στάνταρ «δεν είμαι πολύ του γλυκού...»)
Όλα αυτά με τιμές που αρχίζουν από €3,50 και φτάνουν ως τα €10, και με ενημερωμένη υπερ-κομπλέ κάβα ελληνικών κρασιών. Κάθε τόσο οργανώνονται κρασο-βραδιές, αφιερώματα σε μια κατηγορία ή μια περιοχή της Ελλάδας (εννοώ με κρασιά από συγκεκριμένες περιοχές). Δυστυχώς δεν το έχω πάρα πολύ έως και καθόλου με τα κρασιά, αν είναι χάλια ένα κρασί δεν το πίνω, αν είναι αριστούργημα δεν χρειάζεται να μου το πει κανείς, ούτε καν να δω την τιμή, αλλά δεν καταλαβαίνω από πυκνότητα/βαρύτητα/βάθος/ποιότητα κρασιού. Τη βραδιά που πήγαμε στο P&C, ο οινολόγος είχε διαλέξει ένα πάρα πολύ ωραίο κρασί, μας εξήγησε τα χαρακτηριστικά του – αλλά η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν έχω δοκιμάσει όχι-υπέροχο κρασί σε αυτό το μαγαζί.
Το οποίο μαγαζί βρίσκεται σε ένα πολύ όμορφο, πολύ αθηναϊκό κομμάτι της Αθήνας: ακριβώς απέναντι από το κτίριο του Γαβριηλίδη, που χρονολογείται στα 1850, απέναντι λοιπόν στο No 13, έραβε κοστούμια ο ράφτης του Όθωνα. Η περιοχή κάποτε ήταν γεμάτη νεοκλασικά με κήπους και κάποια από αυτά έχουν επιβιώσει. Ευτυχώς, γιατί δίνουν ένα χρώμα στην πόλη που δεν ξέρω πώς θα το έβρισκε χωρίς αυτά...
Άλλο ένα μαγαζί επίσης πολύ όμορφο, για το οποίο θέλω να γράψω εδώ και καιρό αλλά συνέχεια αφαιρούμαι, άλλο ένα λοιπόν, επίσης στο κέντρο, είναι το Bite box που είχε λανσάρει πρώτο τα περίφημα poffies πριν μερικούς μήνες. Τα poffies του είναι μικρές μπουκίτσες γεμιστές με αλμυρά ή γλυκά πραγματάκια πάρα πολύ νοστιμούλια (φταίει ο Μαμαλάκης!), αυτά με το πέστο είναι τα καλύτερα, και από τα γλυκά, αυτά με την καραμέλα. Το Bite box είναι καφέ-εστιατόριο-στέκι, χαριτωμένο, ζωηρόχρωμο και χαρούμενο, με μια παραμυθένια εσάνς, ίσως επειδή ψήνονται συνέχεια οι μοσχοβολιστές μπουκίτσες. Το έστησαν οι Αγάπη Σαλαμόζη και ο Κωνσταντίνος Κανταρζής με εξωτική διάθεση και του φαίνεται.
Η λίστα με τα κοκτέιλ είναι τραβηχτική, το μέρος σε κρατάει, και η ιδέα με τις «μπουκίτσες» είναι εξαιρετική γιατί λες στον εαυτό σου ότι δεν έφαγες και τίποτα, να, πέντε-έξι-δέκα μπουκίτσες μόνο, τι ψυχή έχουν...;
Το κέντρο της Αθήνας είναι αγαπημένο κι έχει ευτυχώς κάμποσα σημεία πολύ φιλόξενα, όπως π.χ. τα δύο που διάλεξα σήμερα. Άλλη μέρα, άλλα μέρη – ευτυχώς που τα ωραία μέρη δεν τελειώνουν ποτέ!
Poems & crimes, Αγίας Ειρήνης 17, 2103228839
Bite box, Βεΐκου 84, Κουκάκι, 2109237817
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δες τι κρύβεται πίσω από τις λέξεις και πώς να αποφύγεις τις διατροφικές παγίδες
To 2026 ήρθε μαζί με δεκάδες νέα στέκια
Κανέλα, κρέμα και ουρές στην πλατεία Αγίων Θεοδώρων για το νέο pastry spot που έχει ήδη γίνει talk of the town
11 εστιατόρια που ταιριάζουν ταμάμ στα κυριακάτικα τραπέζια
Πάπρικα, γκούλας και παραδοσιακές νοστιμιές δίπλα στα μπαρόκ ανάκτορα
Ψηφίστε και αναδείξτε τους νικητές. Τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν στο τέλος Ιανουαρίου 2026
Η αλληλεπίδραση με το προσωπικό δεν αφορά μόνο την παραγγελία και την πληρωμή
Για τους γείτονες μας, η καρμπονάρα δεν είναι απλώς ζυμαρικό
Στο σουβλατζίδικο που αγαπούν οι φίλοι μου και μετά παγωτό χωρίς ζάχαρη που δεν καταλαβαίνεις καθόλου ότι δεν έχει ζάχαρη
Κοντά τέσσερις τόνους από αυτά στέλνει σε όλη την Ελλάδα!
Ο παράδεισος του παστουρμά αλλά και αμέτρητες ακόμα λιχουδιές
«Χωρίς εσάς το Betty’s Bakery θα έμενε μια τρελή ιδέα»
Χριστούγεννα και είμαστε συνέχεια στους δρόμους
Μήπως φέτος θα κάνεις Χριστούγεννα στο ελληνικό Μαϊάμι;
Η απαραίτητη γαστρονομική στάση στο Βερολίνο
Το νέο Business Lunch Menu κάνει το διάσημο εστιατόριο προσιτό σε όλους
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.