- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Η Ντανιέλ Ντελπές έχει μια ιστορία που θα μπορούσε να γίνει ταινία
Aπό το Σανζ Ελιζέ μέχρι την Ανταρκτική
Η προσωπική cruisinier του Φρανσουά Μιτεράν μιλάει στον Γιώργο Κρασσακόπουλο.
Είναι μία από τις πιο φημισμένες Γαλλίδες μαγείρισσες, έχοντας υπάρξει από προσωπική cuisiniere του Φρανσουά Μιτεράν μέχρι υπεύθυνη για την κουζίνα σε έναν ερευνητικό σταθμό στην Ανταρκτική. Η Ντανιέλ Ντελπές έχει μια ιστορία που θα μπορούσε να γίνει ταινία. Και μόλις έγινε. Ονομάζεται «Υψηλή Μαγειρική». Τη συναντήσαμε για να ανακαλύψουμε τη συνταγή αυτής της σχεδόν μυθιστορηματικής ζωής.
Βλέποντας τη ζωή σου στην οθόνη
Δεν βλέπω την ταινία σαν την ιστορία της ζωής μου. Είναι η ιστορία της Ορτάνς. Είναι μια γυναίκα που, με κάποιο τρόπο, είναι περισσότερο εγώ απ’ ό,τι εγώ είμαι εγώ – αν αυτό που μόλις είπα βγάζει νόημα. Η Κατρίν Φρο (φωτό) είναι εξαιρετική ηθοποιός. Όταν τη συνάντησα γίναμε αμέσως φίλες και ανακαλύψαμε ότι μοιραζόμαστε πολλά κοινά στο χαρακτήρα μας, στον τρόπο που βλέπουμε τη ζωή. Βρήκαμε μια κοινή γλώσσα που μας ένωσε και με καθησύχασε. Ναι, η ταινία είναι βασισμένη στη δική μου ιστορία, αλλά η Κατρίν Φρο μού είπε πολύ νωρίς κάτι που κράτησα ως το τέλος, όταν είδα την ταινία τελειωμένη. Εσύ υπάρχεις στην αληθινή ζωή, εγώ είμαι στη μυθοπλασία.
Η μαγειρική των γυναικών
Αυτό που με έπεισε να συμφωνήσω στο να γίνει το φιλμ ήταν ότι κατάλαβα πως όλοι είχαμε μια κοινή φιλοδοξία: Να κάνουμε μια ωραία ταινία για την κουζίνα, για τη μαγειρική των γυναικών. Και να χρησιμοποιήσουμε τη ζωή μου σαν αφορμή. Αναρωτιόμουν πώς αυτοί οι άντρες από το Παρίσι, που ήρθαν να με βρουν για να με πείσουν, θα μπορούσαν να μεταφέρουν την εμπειρία της ζωής μου στην επαρχία, γιατί ζω εκεί και είναι κάτι που δεν θα άλλαζα ποτέ. Αλλά τα κατάφεραν πολύ καλά, καλύτερα από ό,τι περίμενα. Γιατί η «Υψηλή Μαγειρική» δεν είναι μόνο μια ταινία που δίνει τα εύσημα που αξίζουν σε μια συγκεκριμένη κουζίνα, σε όσους μαγειρεύουν με πάθος, αλλά και ακόμη πιο βασικά, το κάνει για τις γυναίκες μαγείρισσες, κάτι που τους άξιζε εδώ και πολύ καιρό.
Γυναικεία και ανδρική κουζίνα
Ναι, ο κόσμος της κουζίνας μοιάζει να είναι ένας αντρικός κόσμος. Ίσως όμως απλά και μόνο γιατί οι άντρες μιλούν για το τι σημαίνει να είναι σεφ, ενώ οι γυναίκες απλά κάνουν τη δουλειά τους. Σε ολόκληρο τον κόσμο όποιος θέλει μπορεί να πάει σε μια σχολή και να λέει ότι είναι σεφ, αλλά παίρνει χρόνια για να γίνει σεφ αληθινά. Εγώ δεν είμαι σεφ. Δεν ξέρω πώς δουλεύει μια κουζίνα ενός εστιατορίου. Δεν θέλω να ξέρω. Προτιμώ να μαγειρεύω σαν να μαγειρεύω σε οικογένεια. Μαγειρεύουν εξαιρετικά μεν, αλλά με μια διαφορετική λογική από αυτή ενός ανθρώπου που θέλει να είναι επικεφαλής μιας ομάδας και να δίνει διαταγές. Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτή η μαγειρική δεν αξίζει τον τίτλο της haute cuisine.
Μαγειρεύοντας για τον πρόεδρο
Η αλήθεια είναι ότι όταν μου ζήτησαν να συνεργαστώ στην ταινία, δεν θυμόμουν πάρα πολλά από τις εμπειρίες μου στο προεδρικό μέγαρο. Όταν ξεκινήσαμε να κάνουμε το φιλμ διάβασα το βιβλίο μου ξανά και άρχισα να θυμάμαι όλα όσα έζησα εκεί δέκα χρόνια νωρίτερα. Ίσως ακούγεται λίγο υπερφίαλο, αλλά στην ταινία μπορείτε να δείτε μόνο δύο από τις περιπέτειες της ζωής μου. Κι αυτό είναι η αλήθεια. Όμως, όπως ξανάπα στο φιλμ, δεν θα δείτε τη δική μου ιστορία. Εγώ τους έδωσα το ελεύθερο να χρησιμοποιήσουν την ιστορία μου, αλλά η ταινία είναι μυθοπλασία. Είναι όπως όταν διδάσκω μαγειρική, εγώ μπορώ να τους δώσω τη συνταγή ή τη μέθοδο, αλλά οι άνθρωποι κάνουν ότι θέλουν μετά με αυτή. Και η ταινία, όπως μια συνταγή, έχει μια δική της ζωή, ξεχωριστή από μένα.
Το μυστικό μια καλής μαγείρισσας
Τι χρειάζεται; Κουράγιο, δύναμη για δουλειά, γιατί είναι δύσκολο, απαιτητικό επάγγελμα. Χρειάζονται πολλές ώρες, αφοσίωση, πολλές γνώσεις σε διαφορετικά θέματα και μια ανοιχτή καρδιά.
Αγαπημένο πιάτο
Μαγειρεύω για μένα, αλλά δεν υπάρχει κάτι περίπλοκο που να αγαπώ ιδιαίτερα, δεν καλοπιάνω τον εαυτό μου φτιάχνοντας κάτι εκλεκτό. Μου αρέσουν τα απλά πράγματα. Ψωμί και τυρί μπορεί να είναι ένα ολόκληρο γεύμα για μένα. Ή ψωμί και φρούτα. Δεν περνάω πολύ καιρό τρώγοντας, αντίθετα απ’ ό,τι θα πιστεύατε.
Η σύγχρονη μανία με τη μαγειρική
Όλοι έχουμε ανάγκη να τρώμε και ανάγκη να ονειρευόμαστε. Μερικές φορές το ένα είναι απόρροια του άλλου. Αυτό ίσως εξηγεί το πόσο δημοφιλής είναι η μαγειρική στις μέρες μας. Είναι ένας τρόπος να ανακαλύπτεις καινούριες εμπειρίες μέσα από τη γεύση, ή ακόμη και μέσα από την κουλτούρα του φαγητού, από το να διαβάζεις για τη μαγειρική ακόμη κι αν δεν μαγειρεύεις.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.