Θεματα

Εσύ και η πείνα σου μπροστά στη βιτρίνα (ή τον μπουφέ) με τα φαγητά

Διάλεξε σοφά τι θα φας για να μην αυτομαστιγώνεσαι την επόμενη μέρα

115054-643439.jpg
Γεωργία Σκαμάγκα
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
345331-717359.jpg

Η βόλτα σε φέρνει μπροστά στη βιτρίνα ενός εστιατορίου ή /και στον μπουφέ μιας δεξίωσης. Με μάτια διάπλατα από τη λιγούρα, τα ρουθούνια ερεθισμένα από τις μυρωδιές και το δάκτυλο να πηγαίνει από τη μια γωνία στην άλλη, η πρώτη σου αντίδραση είναι… «θέλω να τα φάω όλα». Η δεύτερη όμως να είναι πιο συνετή, παρακαλώ, και να σε κρατήσει στο ύψος σου, όχι μόνο για να μπορείς να αντικρίσεις την επόμενη μέρα τον εαυτό σου στον καθρέφτη χωρίς ενοχές, αλλά και για να μην διακινδυνεύσεις μια τροφική δηλητηρίαση που θα σου χαλάσει την ανάμνηση της βραδιάς. Το καλύτερο θα ήταν να αποφεύγεις-ουμε τους μπουφέδες γενικώς, αλλά δεν έρχονται όλα πάντα όπως τα θέλουμε. Διάλεξε λοιπόν σοφά τα πιάτα σου. Κρύες γεύσεις που δεν είναι τοποθετημένες πάνω σε πάγο; Ποτέ. Ζεστά φαγητά που δεν διατηρούνται συνεχώς σε συγκεκριμένη θερμοκρασία; Ποτέ. Οτιδήποτε που η επιφάνειά του γυαλίζει περίεργα; Ποτέ. Και τα παρακάτω, επίσης… ποτέ:

Τηγανιτά

Θα τα αποφύγεις γιατί μαγειρεύονται σε μεγάλες ποσότητες λαδιού με ανάλογη περιεκτικότητα σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά που εκτός του ότι καταστρέφουν τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει το τρόφιμο, καταστρέφουν και κάθε προσπάθειά σου να φας με μέτρο και ισορροπία. Όσο κι αν θέλεις λοιπόν να συμπληρώσεις στο πλάι τηγανιτό ρύζι, τηγανιτές πατάτες, τηγανιτό ρολό με αυγό, τηγανιτό «εκείνο», τηγανιτό «το άλλο», κράτα χαρακτήρα. Προτίμησε την ψητή εκδοχή τους, αν υπάρχει, που σίγουρα θα έχει μαγειρευτεί με λιγότερα λίπη.  

«Πρασινάδες»

Και στο σπίτι ακόμα, θα τα ξεπλύνεις ακόμη μια φορά για να είσαι απόλυτα σίγουρη. Και φαντάσου, έχεις μόνο μια μερίδα… Όσο υγιεινό κι αν σου φαίνεται να προσθέσεις λίγη «πρασινάδα» από το salad bar του μπουφέ, έχε υπόψη σου πως τα διάφορα πράσινα βλαστάρια χρειάζονται υγρό περιβάλλον για να μεγαλώσουν, ενώ το φύλλωμά τους επειδή είναι ευαίσθητο είναι δύσκολο να πλυθεί διεξοδικά, μεγαλώνοντας τον κίνδυνο να παραμένουν πάνω τους επικίνδυνα βακτήρια. Για να αποφύγεις το ρίσκο μιας τροφικής δηλητηρίασης, καλύτερα να τα αφήσεις στην άκρη. Προτίμησε λαχανικά που φυτρώνουν σε πιο ξηρές συνθήκες και έχουν και πιο ζωντανή όψη, όπως αγγούρια και καρότα ή λαχανικά που, αναγκαστικά, τα έχουν βράσει, όπως παντζάρια και χόρτα.

Πιάτα με κρέμες γάλακτος

Τα περισσότερα πιάτα ενός μπουφέ είναι μάλλον «ακατάλληλα» για κάποιον που προσέχει τη διατροφή του. Και επειδή τα φαγητά παραμένουν εκτεθειμένα για περισσότερη ώρα, είναι και πιο ευάλωτα στην ανάπτυξη βακτηριδίων που προκαλούν δηλητηριάσεις. Καλό είναι να αποφύγεις πιάτα που περιέχουν κρέμες γάλακτος, χτυπημένο γάλα ή αυγά, μαγιονέζες κ.α.  γιατί έχουν την τάση να χαλάνε γρηγορότερα. Επίσης πιθανό είναι να έχουν και μεγάλη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, που θα ανεβάσουν τη χοληστερόλη σου στα ύψη. Εδώ που τα λέμε δεν είναι και η όψη τους ωραία, όσο περνάνε οι ώρες και παραμένουν στη «βιτρίνα». Η κρέμα δημιουργεί ένα «φιλμ» στην επιφάνεια του φαγητού ενώ στις άκρες του ταψιού αρχίζει να διαφαίνεται μια κιτρινωπή απόχρωση.  Αντί για ζυμαρικά ή σούπες με κρέμες γάλακτος, καλύτερα να προτιμήσεις τις εκδοχές τους με ντομάτα. Θα σου δώσουν λιγότερα λιπαρά και τα θρεπτικά οφέλη της ντομάτας.

Ντρέσινγκ για σαλάτες

Η σαλάτα είναι πάντα μια ευχάριστη, ενίοτε πολύχρωμη πρόταση και ένα εξαιρετικό «τρικ» να τρως λιγότερο. Όσο αθώο κι αν φαίνεται το ντρέσινγκ, προσπάθησε να αντισταθείς. Οι ποικιλίες του εμπορίου που χρησιμοποιούνται συνήθως σ’ έναν μπουφέ περιέχουν πολλά συντηρητικά και χρώματα, πολύ αλάτι και ζάχαρη, πολλές θερμίδες. Σίγουρα αυτό που θα έφτιαχνες σπίτι σου θα ήταν πιο υγιεινό και δεν θα υπήρχε λόγος να σε σταματήσει κανείς, αλλά από τη στιγμή που δεν το έκανες με τα χεράκια σου, καλύτερα να το προσπεράσεις. Προτίμησε την απλή λύση του ελαιολάδου με λίγο ξύδι ή λεμόνι, και αν χρειάζεται συμπλήρωσε αλάτι και πιπέρι. 

Σούσι

Υπάρχουν μπουφέ που προσφέρουν και σούσι γεύσεις. Μην το κάνεις. Τα ωμά θαλασσινά ίσως κρύβουν διατροφικούς κινδύνους. Αν το ρίσκο παραμένει υψηλό ακόμη και σε ένα ακριβό γιαπωνέζικο εστιατόριο, που μπορεί να εγγυηθεί για την ποιότητα και την καταλληλότητα των ψαριών που προσφέρει, πόσο μάλλον σε ένα μαγαζί που τα ωμά θαλασσινά αποτελούν ένα μόνο μέρος της «πολυποίκιλης» ταυτότητάς του – ακόμη και η τιμή της μερίδας θα πρέπει από μόνη της να σε απωθήσει. Επίσης, η σωστή και ασφαλής προετοιμασία του σούσι, απαιτεί τις γνώσεις ενός εξειδικευμένου σεφ. Αν σκεφτείς λοιπόν, πως η λέξη-κλειδί των μπουφέ στα εστιατόρια είναι η οικονομία, ίσως αρχίσεις να αμφιβάλεις για την εξειδικευμένη κατάρτιση του ανθρώπου που το ετοίμασε - ο οποίος κατά τα άλλα μπορεί να είναι ένας εξαιρετικός μάγειρας.

Αναψυκτικά-ποτά

Όταν βλέπεις τόσες διαφορετικές και λαχταριστές γεύσεις μπροστά σου τις οποίες μπορείς να δοκιμάσεις με μικρό κόστος και σε μεγάλες ποσότητες, συνήθως τρως περισσότερο από αυτό που χρειάζεσαι. Μάλλον σκασμένος θα νοιώσεις για να σταματήσεις. Προσπάθησε λοιπόν να πίνεις αρκετό νερό μεταξύ των μπουκιών, όχι μόνο να για να καθαρίζεις τον ουρανίσκο σου, αλλά και για να αισθανθείς γρηγορότερα πλήρης. Απόφυγε τα αναψυκτικά, τις σόδες, το παγωμένο τσάι,  αφού έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη και σε φορτώνουν «αχρείαστες» θερμίδες. Πρόσθεσε αυτές τις θερμίδες, με εκείνες των γεύσεων που έχεις μπροστά σου και το σύνολο από μόνο του θα είναι αρκετό να σου προκαλέσει δυσφορία (και το αυτομαστίγωμα της «επόμενης ημέρας» που λεγαμε...).

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.