- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Σούπα με πατάτες και πράσα
Τι χρειαζόμαστε 25 γρ. βούτυρο ● 600 γρ. πράσα – μόνο τα λευκά μέρη κομμένα σε ροδέλες μέτριου πάχους
Τι χρειαζόμαστε 25 γρ. βούτυρο ● 600 γρ. πράσα – μόνο τα λευκά μέρη κομμένα σε ροδέλες μέτριου πάχους● μέτριες πατάτες κομμένες σε μέτριους κύβους ● 1 κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες ● 4-5 φέτες μπέικον ● 650 ml ζωμό κρέατος ● μαϊντανό ψιλοκομμένο για γαρνίρισμα ● ελάχιστο ελαιόλαδο ● αλάτι ● πιπέρι -κατά προτίμηση λευκό ● 1-2 κ.σ. φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα
Πώς τη φτιάχνουμε Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε ελαφρά το βούτυρο και προσθέτουμε το κρεμμύδι. Το μαγειρεύουμε μέχρι να πάρει ένα ελαφρώς χρυσό χρώμα και προσθέτουμε το πράσο και τις πατάτες. Τα τσιγαρίζουμε για 2-3΄ανακατεύοντας με προσοχή, ώστε να μη λιώσουν. Σκεπάζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε για 5΄ κουνώντας το τηγάνι και προσέχοντας να μην «κολλήσουν» στον πάτο τα λαχανικά. Ρίχνουμε ζεστό το ζωμό του κρέατος, αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να βράσουν για 30΄. Ρίχνουμε τη μισή σούπα σε ένα μπολ, την αφήνουμε λίγα λεπτά να κρυώσει και την πολτοποιούμε στο μπλέντερ ή με το ειδικό μηχάνημα χειρός έως ότου γίνει ένας παχύρρευστος πουρές. Ρίχνουμε τον πουρέ πίσω στο τηγάνι, κουνάμε καλά ώστε να ανακατευτεί με την υπόλοιπη σούπα και σιγοβράζουμε για 10-15΄. Στο μεταξύ σε ένα μικρό ταψί ή σε ένα αλουμινόχαρτο βάζουμε το μπέικον και το ψήνουμε στο γκριλ μέχρι να γίνει τραγανό. Το αφήνουμε να κρυώσει και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Ρίχνουμε μερικές σταγόνες ελαιόλαδο, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, το μπέικον και ολοκληρώνουνε το σερβίρισμα προσθέτοντας παρμεζάνα.
Μάθε ιστορία Οι ιστορικοί της γαστρονομίας μάς λένε ότι η ιστορίας της σούπας είναι τόσο παλιά όσο και η ιστορία της μαγειρικής. Αδιευκρίνιστο, όμως, παραμένει το πότε ακριβώς οι άνθρωποι άρχισαν να απολαμβάνουν την πρώτη ζεστή σούπα. Πιστεύεται ότι οι κάτοικοι της Μεσογείου, κατά τη Νεολιθική εποχή, ήταν οι πρώτοι που έβρασαν σούπες. Η πρακτική πάντως του να συνδυάζονται διάφορα υλικά και να βράζονται ήταν γνωστή σε όλους τους λαούς της αρχαιότητας και οι συνταγές για σούπες ήταν συνάρτηση των τοπικών προϊόντων αλλά και της κουλτούρας του κάθε λαού. Σύμφωνα με πηγές, στην αρχαιότητα έτρωγαν τις σούπες ως φάρμακο. Τον Μεσαίωνα περνούν στα τραπέζια των ευγενών και αρχίζουν οι πρώτοι σοβαροί προβληματισμοί για το κατάλληλο κουτάλι, τον τρόπο χρήσης του και τους καλούς τρόπους. Το 16ο αι. μικροπωλητές πουλούσαν σούπες στους δρόμους του Παρισίου. Λέγεται ότι το 18ο αι. ένας επιχειρηματίας άνοιξε το πρώτο μαγαζί με σπεσιαλιτέ τέτοιου είδους σούπες. Έτσι αυτές συνδέθηκαν και με την ιστορία των εστιατορίων. Αργότερα, με τη βιομηχανική επανάσταση και την ανάπτυξη της επιστήμης, οι σούπες μπήκαν σε κονσέρβες, άρχισαν να καταναλώνονται μαζικά και έγιναν μόδα.
● Side dishes tip Ξεροψημένες φέτες χωριάτικου ψωμιού με βούτυρο και μαϊντανό.
● Go Green tip Κλείστε το φούρνο αμέσως μόλις τελειώσει το ψήσιμο, εξοικονομήστε ενέργεια και χρήματα χρησιμοποιώντας τη θερμοκρασία του φούρνου για να ζεστάνετε άλλα φαγητά. Ο φούρνος κρατά τη θερμοκρασία του περίπου 30΄ από τη στιγμή που τον κλείνετε.
Βαθμολογήστε τη συνταγή, στείλτε τα σχόλιά σας
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Πάντα φρέσκο, πάντα χειροποίητο, πάντα μοναδικό
Σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν το καλό, αυθεντικό γλυκό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.