- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Τα λεμονόσπιτα της Φολεγάνδρου
Πόσος κόπος και πόση φροντίδα για μια στάλα ξινού και μια τζούρα λεμονοδροσιάς!
Οι κάτοικοι της Φολεγάνδρου όσοι έχουν σπίτι απάνω στο φρύδι του γκρεμού υποφέρουν πολύ από τους ανέμους. Το ίδιο και τα μποστάνια. Για να τα προστατέψουν κτίζουν μάντρες από ξερολιθιά.
Η πιο ενδιαφέρουσα όμως κατασκευή είναι όταν φτιάχνουν το οχυρό της πολύτιμης λεμονιάς τους, που είναι μια ξερολιθιά ύψους δύο μέτρων σε σχήμα κύκλου που περιβάλει το δέντρο με τους πολύτιμους καρπούς. Πολλές φορές συνηθίζουν πλάι της να φτιάχνουν μια δεξαμενή για να μαζεύει τα όμβρια και έτσι να ποτίζουν το καλοκαίρι το δέντρο.

Τα λεμονόσπιτα Φολεγάνδρου, οχυροί μικρόπυργοι, όχι για να προστατέψουν τους ανθρώπους από τους κουρσάρους, αλλά για να εξασφαλίζουν την προστασία των οπωροφόρων από τους δυνατούς βοριάδες του Αιγαίου.
Πόσος κόπος και πόση φροντίδα για μια στάλα ξινού και μια τζούρα λεμονοδροσιάς!
*Για τη ματσάτα Φολεγάνδρου διαβάστε εδώ.
**Για τις πίτες Φολεγάνδρου διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Πάντα φρέσκο, πάντα χειροποίητο, πάντα μοναδικό
Σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν το καλό, αυθεντικό γλυκό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.
