- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Ο οργασμός του λιχούδη
Σαν το σκύλο του Παβλόφ κάθε που πλησιάζω το ζαχαροπλαστείο "Πάβλοβα''μου τρέχουν τα σάλια
Μπορεί οι φίλοι του χορού να προσκυνούν την μεγάλη ρωσίδα χορεύτρια Άννα Πάβλοβα για το ταλέντο της, εγώ πάντως την έχω εικόνισμα γιατί προς τιμή της ο σεφ Herbert Sachse του ξενοδοχείου Esplanade στο Περθ της Αυστραλίας δημιούργησε την τούρτα Πάβλοβα. Οι Νεοζηλανδοί πάλι λένε πως είναι δικά τους εφεύρεση, αλλά είναι πρόβλημά τους - προτιμώ την αυστραλέζικη εκδοχή. Γιατί μια τόσο ντελικάτη γεύση μόνο μια χορεύτρια μπορεί να έχει ως έμπνευση.
Λοιπόν, στο νούμερο 56 της Σκουφά άνοιξε εδώ κι ένα μήνα ζαχαροπλαστείο με το όνομα «Πάβλοβα» και ειδίκευση σ’ αυτήν αμαρτία. Τι σοκολάτες και αηδίες. Η πάβλοβά του ναι, είναι καλύτερη από το σεξ. (Μια φίλη που την πήγα να δοκιμάσει έδωσε τον καλύτερο ορισμό: «αυτή δεν έπρεπε να τη λένε πάβλοβα αλλά κάβλοβα»). Την τρως και η αμαρτωλή γεύση της μαρέγκας, αν πιστεύεις στην Κόλαση και στο Παράδεισο, σε στέλνει κατευθείαν σε εξομολογητή.
Δεν φτάνει που έχεις τον πειρασμό αν θα μείνεις στο ατομικό κομμάτι (€3,40) ή αν θα πάρεις κορμό (€16-20) ή τούρτα (€25 το κιλό) – εν ανάγκη κόβω και το τσιγάρο προκειμένου να εξοικονομήσω λεφτά– έχεις και το πρόβλημα της επιλογής: Με λεμόνι; Με σοκολάτα ή με φράουλα; Με μόκα και καραμελωμένα φουντούκια, με κάστανο ή με φρούτα εποχής; Θα φτιάχνουν και άλλες με έμπνευση της στιγμής! Βλέπω να γκρεμίζουν μετά από μήνες τις πόρτες για να χωράω, αλλά εγώ θα λέω πως την τρώω γιατί προσέχω τη χοληστερίνη μου. Γιατί συνιστάται σε όσους έχουν πρόβλημα με τα λιπίδιά τους.
Πάντως δεν άντεξα και ρώτησα να μάθω ποιος θα είναι υπεύθυνος για το κατρακύλισμά μου. Καταγγέλλω λοιπόν, την Έφη Γιαλούση (θα έπρεπε να το είχα καταλάβει, τη φτιάχνει στο Dirty Ginger). Της τηλεφώνησα. Και αφού την απείλησα πως θα την πάω στα δικαστήρια άκουσα την ιστορία της. «Γεννήθηκα στην Μυτιλήνη και αφού περιπλανήθηκα στον κόσμο κατέληξα για σπουδές στη Μελβούρνη. Από εκεί έφερα την πάβλοβα. Αρχικά την έφτιαχνα για φίλους και συγγενείς και μετά στα εστιατόρια μου. Στην “Πάβλοβα” μπορεί το ομώνυμο γλυκό να έχει την τιμητική του, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα ντελικατέσεν, όπου μπορείς να βρεις και αλμυρά. Όπως σαμόζες (ινδικά κρεατοπιτάκια), χειροποίητες πίτες, φωλιές με κιμά και μπεσαμέλ, τους παραδοσιακούς γκιουζελμέδες, χειροποίητα κράκερ…».
Μ’ αρέσουν τα τελευταία. Σκέφτομαι να πάρω και να απλώσω πάνω τους μια πάβλοβα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.