- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Ο Γυναικείος Συνεταιρισμός Ραχών στην Ικαρία
Ο Χριστός στις Ράχες της Ικαρίας είναι το μεγαλύτερο χωριό της βόρειας πλευράς με 300 μόνιμους κατοίκους και με τα καλοδιατηρημένα σπίτια του να βρίσκονται αραιοκατοικημένα μέσα σ’ ένα πυκνό καταπράσινο δάσος.
Το χωριό έγινε γνωστό στους επισκέπτες τα τελευταία χρόνια για τη νυχτερινή ζωή των κατοίκων και το ωράριο των τοπικών καταστημάτων, που ανοίγουν αργά το βράδυ, κάνοντάς το διάσημο – μαζί με το πανηγύρι προς τιμήν του Ιησού Χριστού στις 6 Αυγούστου που γίνεται στο χωριό και είναι ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια του νησιού – για τον ικαριώτικο χρόνο.
Μια παχιά σκιά, που δημιουργούν τα πανύψηλα πλατάνια, αλλά και οι μουριές και οι ακακίες, που σκεπάζουν το μικρό πλακόστρωτο τρίστρατο, δημιουργούν ένα πανέμορφο σκηνικό για τα καλόγουστα – το ένα πλάι στο άλλο – καφενεδάκια, ταβερνάκια και μπαράκια.
Στην πλατεία λειτουργεί ένα εργαστήριο με χειροποίητα παραδοσιακά γλυκά που φτιάχνει ο «Γυναικείος Συνεταιρισμός Ραχών» με πολύ μεράκι, παρασύροντας τον επισκέπτη σε ένα ταξίδι απολαύσεων. Επτά δυναμικές γυναίκες η Ευαγγελία Γιακά, η Σταματία Παροίκου, η Σίλκε Βάκνερ, η Γκαμπριέλλα Φίλιππα, η Μαρία Καρούτσου, η Όλγα Καρίμαλη και η Ελένη Πλάκα στα τέλη της δεκαετίας του 2000 δημιούργησαν έναν συνεταιρισμό που πριν 3 χρόνια απέκτησε και ένα κατάστημα στην πλατεία του Χριστού.
Στην δίγλωσση καλαίσθητη ταμπέλα της εισόδου διαβάζουμε για το περιεχόμενο του καταστήματος. «Απολαυστικές γεύσεις σε γλυκά ταψιού-ψυγείου, Αλμυρές πίτες, Σπιτικές Λεμονάδες, Χυμοί & Smoothies, Εξαιρετικό Παγωτό και με κατσικίσιο γάλα, Ικαριακά προϊόντα και είδη δώρων, Καφέδες-Ροφήματα».
Είχαμε τη χαρά να δοκιμάσουμε 2-3 πιατάκια, μια καταπληκτική ταμπουρόπιτα (πίτα από γλυκιά κολοκύθα), μια πίτα που παρέπεμπε σ’ ένα γευστικότατο στρούντελ και ένα θεϊκό ραβανί!
Η Σταματία Παροίκου είχε την ευγένεια να μας πει δυο κουβεντούλες: «Παλεύουμε μόνες μας, χωρίς καμιά βοήθεια. Προχωράμε με σταθερά βήματα. Εκτός της άμεσης κατανάλωσης από επισκέπτες του μαγαζιού, ετοιμάζουμε ένα e-shop, όπου θα διατίθενται οι δεκάδες τύποι μαρμελάδες που παράγουμε όπως και τα αντίστοιχα λικέρ. Προετοιμαζόμαστε και για ένα πιστοποιημένο εργαστήριο. Τα πράγματα δεν είναι εύκολα, αλλά εμείς είμαστε μια γροθιά και θα τα καταφέρουμε».
Χριστός Ραχών, Ικαρία, 22750 41076
*Για τα πανηγύρια της Ικαρίας διαβάστε εδώ.
**Για την Ιερά Μονή Οσίας Θεοκτίστης της Λεσβίας διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.