Η ταβέρνα του Σκοτάδη: Ένα εξαιρετικά καλόγουστο και τίμιο ως προς τη σχέση ποιότητας-τιμής, εστιατόριο.
Αμέσως μετά την Κατοχή, εκεί γύρω στα 1945-46, στο γιαλό της Αίγινας, στο σημείο που φόρτωναν τα καΐκια τα αιγινίτικα κανάτια για να ταξιδέψουν στον Πειραιά, υπήρχαν καφενέδες. Ένας απ’ αυτούς –ο καφενές του Ιωάννη Αλιφαντή– άνοιγε απ’ τα αξημέρωτα και έφτιαχνε ψαρόσουπα για τους ψαράδες που έφευγαν πριν τα χαράματα και κατόπιν καφέδες σ’ όσους επέστρεφαν το πρωί.
Ο καφενές, αφού άνοιγε το σκοτάδι, ονομάστηκε του παππού Σκοτάδη. Το 1972 ο Στέλιος Λυκούρης παντρεύεται την κόρη του κυρ-Γιάννη Σκοτάδη και το 1980 αναλαμβάνει το μαγαζί. Αρχίζουν οι αλλαγές: φουφού με χταποδάκι και άλλους μεζέδες για το μεσημέρι και ουζερί-ταβέρνα το βράδυ. Η θέση του στο λιμάνι –δίπλα στην αγορά και μπροστά στην παραλία της Αίγινας, με θέα τα καΐκια και τα ιστιοπλοϊκά– προνομιακή, κι έτσι ο Στέλιος με την κοινωνικότητά του φτιάχνει ένα μαγαζί με φανατική πελατεία. «Πολλοί Αθηναίοι καλλιτέχνες-παραθεριστές το είχαν στέκι τους για φαγητό όπως ο Διαμαντόπουλος, ο Μιχαλόπουλος, ο Μοσχίδης, ο Ξαρχάκος, ο Κούνδουρος, ο Νεγρεπόντης».
Από το 2002 μπήκε και η τρίτη γενιά στο μαγαζί. Ο εγγονός, Γιώργος Λυκούρης, ανανέωσε με τη σειρά του την ταβέρνα και τη μετέτρεψε σ’ ένα εξαιρετικά καλόγουστο, τίμιο ως προς τη σχέση ποιότητας-τιμής, εστιατόριο.
Τα φαγητά του κλασικές νησιώτικες γεύσεις με κάποιες νότες ανανέωσης και εδώ. Π.χ. το κλασικό βραστό χταπόδι με την πιπεριά Φλωρίνης. Ο γαύρος μαρινάτος, όμορφα μαριναρισμένος, οι σαλάτες ωραιότατες, χορταστικές με πανδαισία λαχανικών, τυράκια λευκά πασπαλισμένα με το αιγινίτικο φιστίκι. Από τα κύρια λάτρεψα το καλοχυλωμένο κριθαράκι με καραβίδες και τη μακαρονάδα με φρέσκιες γαρίδες και ντοματούλα. Οι κατσούλες του (τοπικά μικρά ψάρια που έχουν ερυθρό χρώμα και μοιάζουν στη γεύση με τη γλώσσα) είναι ανάρπαστες και δυστυχώς είχαν μόλις τελειώσει. Ο κυρ-Στέλιος με καθησύχασε: «Mην ανησυχείς… την άλλη φορά τηλεφώνα μου. Θα σε βάλω στην κουζίνα να δεις πώς τις μαγειρεύω στο τηγάνι με βούτυρο και γίνονται λουκούμι».
Λεωφ. Δημοκρατίας 46, Αίγινα, 22970 24014
Πηγή: greekgastronomyguide.gr
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μόλις δυο μήνες στη Φιλοθέη κι έχει ήδη το δικό του φανατικό κοινό
Tα ελληνικά πιάτα που κρατούν ψηλά τη σημαία
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.