- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η ταβέρνα της Ματίνας και του Σταύρου στη Νάξο
Πνιγμένη στα λουλούδια και στο πράσινο, είναι όαση ζωής στην καρδιά ενός μικρού χωριού
Ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Νάξου είναι η Κόρωνος, που βρίσκεται σε απόσταση 30χλμ από τη Χώρα. Κτισμένη σε υψόμετρο μεταξύ των πεντακοσίων και των εξακοσίων μέτρων, μέσα σε μια λαγκαδιά με πηγές που τρέχουν ακόμα και το καλοκαίρι, πλούσια βλάστηση από φρουτόδενδρα, ελιές, καρυδιές και πλατάνια, η Κόρωνος αναπολεί τις καλές μέρες των αρχών του 20ού αιώνα που είχε ένα πληθυσμό πάνω από δύο χιλιάδες κατοίκους. Ήταν τότε το πρώτο σμυριδοχώρι της Νάξου, όταν η σμύριγδα που έβγαζε η Κόρωνος ήταν ένα περιζήτητο παγκοσμίως μετάλλευμα, με πολύ δύσκολες συνθήκες εξόρυξης, που μοίραζε όμως πλούσιες απολαβές στους σμυριδεργάτες που δούλευαν εκεί.

Σήμερα, στο χωριό έχουν μείνει ελάχιστοι κάτοικοι, η σμύριγδα πια δεν έχει πέραση και τα περισσότερα σπίτια τον χειμώνα είναι σφαλιστά. Η Κόρωνος παρ’ όλα αυτά, χειμώνα καλοκαίρι έχει μια όαση ζωής, γιατί στην καρδιά του χωριού, μέσα σε ένα παραμυθένιο περιβάλλον, πνιγμένη στα λουλούδια και στο πράσινο και δίπλα στην πέτρινη βρύση, βρίσκεται κρυμμένη η όμορφη ταβέρνα της Ματίνας και του Σταύρου. Ο κυρ-Σταύρος καλλιεργεί στο μποστάνι του τα δικά του τα λαχανικά, έχει τα δικά του ζώα και βεβαίως τυροκομικά, όπως το ξινότυρο, το αρσενικό, το ανθότυρο και το κρασί από τις τοπικές ποικιλίες ποταμίσι και ροζακό.


Τα φαγητά που φτιάχνει η Ματίνα είναι πολλά και λαχταριστά, μαγειρευτά (χοιρινό λεμονάτο, κατσίκι κοκκινιστό, μουσακά, λαδερά, κολοκυθάκια γεμιστά, κλπ) και το βράδυ ψήνουν και στη θράκα. Διάσημες οι τηγανητές πατάτες και υπέροχο το αρνί λεμονάτο με άνηθο. Οι πίτες πεντανόστιμες, οι ντόπιες -οι σεφουκλωτές- με σέσκουλα και μάραθο, και οι κολοκυθόπιτες με κολοκύθια, κρεμμυδάκι και μάραθο (ο μάραθος είναι ποτιστικός στο μποστάνι του κυρ-Σταύρου και βαστά όλο το χρόνο). Βέβαια η θεϊκή γεύση βρίσκεται στο επιδόρπιο, στο ταψί με το μιλφέιγ-εκδοχή Ματίνας.


Η κυρά Ματίνα, τριάντα πέντε χρόνια παντρεμένη με τον κυρ-Σταύρο, με τρία παιδιά και δύο εγγόνια, είναι η καρδιά της ταβέρνας. Αεικίνητη και πανταχού παρούσα, προσφέρει το ζεστό της χαμόγελο στους Έλληνες και ξένους, που κάθονται στα τραπέζια της ταβέρνας της. Κι όταν την ρωτήσεις πώς δεν κουράζεται, σου απαντά αφοπλιστικά:
«Καλέ ποια κούραση; Δέκα μήνες ερημιά, δεν ξέρεις με πόση λαχτάρα περιμένουμε το καλοκαίρι να δούμε κόσμο, να ρθουν οι άνθρωποι, να τους περιποιηθούμε και να φύγουν ευχαριστημένοι και χορτάτοι».
Κόρωνος, Νάξος, 22850 51243
*Για την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου διαβάστε εδώ.
**Για τα ναξιώτικα τραγούδια διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι λένε οι διατροφολόγοι
Η συζήτηση πήρε νέα ώθηση μετά τη μεγάλη έξαρση κυκλοσπορίασης στις ΗΠΑ
Γίνονται σε λίγα λεπτά με τα ωραία λαχανικά του καλοκαιριού
Η γενέτειρα του Αριστοτέλη είναι ένα μέρος πλούσιο σε ιστορία, φυσική ομορφιά και καλό φαγητό
Τα μυστικά της επιτυχίας για το λατρεμένο λαδερό του καλοκαιριού
To γκουρμεδοκαλόκαιρο στη Βουρβουρού
Μια παλιά συσκευασία δίνει την απάντηση
40 μεζέδες στην τοπική τους διάλεκτο και η μετάφρασή τους
Υπάρχουν πολλές μπουγάτσες αλλά καμία δεν φτάνει σε φήμη, εμφάνιση και νοστιμιά τη Σερραϊκή μπουγάτσα
Για εσένα που ξέμεινες στην πρωτεύουσα τον Αύγουστο, σου έχουμε τις καλύτερες προτάσεις
Ραντεβού στο Κλημέντι Κορινθίας για το The Dark Side of the Γρουν!
Το Aegean Cuisine ενώνει παραγωγούς, σεφ και εστιατόρια σε ένα δίκτυο που μετατρέπει την τοπική γαστρονομία σε εμπειρία, μνήμη και μέλλον
Υπάρχει τσίρος όπως αυτός που κυκλοφορούσε άνετος ως τη δεκαετία του ’90 ή τον έφαγε η εξέλιξη και τον έκανε σκουμπρί;
Η Σκάλα Καλλονής υποδέχεται τη μεγάλη γιορτή του καλοκαιριού με γαστρονομικές δράσεις, μουσική, πολιτιστικά δρώμενα και πρωταγωνίστρια τη σαρδέλα
Ταξίδι καλοκαιρινό στο πανέμορφο «Mamma mia» νησί
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.
