- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Ντολµαδάκια νηστίσιµα
Σύµφωνα µε τους ιστορικούς, οι σύγχρονες συνταγές µε αµπελόφυλλα είναι πατέντα των λαών της Μεσογείου.
Τι χρειαζόµαστε
● 500 γρ. φρέσκα κρεµµύδια
● 500 γρ. ξερά κρεµµύδια, όλα ψιλοκοµµένα στο µπλέντερ
● 1 φλ. τσαγιού ρύζι για γεµιστά
● 1 βάζο αµπελόφυλλα σε άλµη ή 30-40 τρυφερά αµπελόφυλλα καλά ζεµατισµένα
● 1½ φλ. τσαγιού λάδι
● 1 φλ. τσαγιού νερό
● 1 µατσάκι άνηθο ψιλοκοµµένο
● δυόσµο ψιλοκοµµένο
● αλάτι, πιπέρι, ½ κ.κ. ζάχαρη
● χυµό από 1 λεµόνι
● µισό λεµόνι κοµµένο σε λεπτά φετάκια για γαρνίρισµα
Πώς το φτιάχνουµε
Ανακατεύουµε καλά τα κρεµµύδια, το δυόσµο, τον άνηθο, το ρύζι, αλατοπιπερώνουµε και ρίχνουµε τη ζάχαρη. Ζεµατάµε για 1-2 λεπτά τα αµπελόφυλλα από το βάζο και στραγγίζουµε. Πάνω σε ένα πιάτο ή δίσκο τοποθετούµε ένα-ένα φύλλο µε τη γυαλιστερή πλευρά του προς τα κάτω και τη ρίζα του µίσχου προς το µέρος µας. Mε ένα κουτάλι βάζουµε στο κέντρο γέµιση. ∆ιπλώνουµε τις δύο άκρες προς τα µέσα και κλείνουµε ρολάροντας. Αν τα ντολµαδόφυλλα είναι µεγάλα, τα κόβουµε στη µέση. Σφίγγουµε καλά το κάθε ντολµαδάκι πάνω από το µπολ έτσι ώστε τα ζουµιά να τρέξουν µέσα. Στη βάση της κατσαρόλας στρώνουµε µερικά φύλλα και τοποθετούµε τους ντολµάδες στη σειρά και σε επίπεδες στρώσεις. Ρίχνουµε το νερό, το λεµόνι, το λάδι και τους σκεπάζουµε µε ένα πιάτο. Κλείνουµε την κατσαρόλα µε το καπάκι και βράζουµε σε πολύ σιγανή φωτιά για µισή ώρα περίπου. ∆οκιµάζουµε, και αν το ρύζι έχει βράσει και το φύλλο είναι µαλακό κατεβάζουµε από τη φωτιά και τους αφήνουµε για λίγο στην κατσαρόλα. Σερβίρουµε σε πιατέλα µε τις φέτες λεµονιού.
Μάθε ιστορία
Σύµφωνα µε τους ιστορικούς, οι σύγχρονες συνταγές µε αµπελόφυλλα είναι πατέντα των λαών της Μεσογείου. Οι αρχαίοι Έλληνες και αργότερα οι Τούρκοι εκτιµούσαν ιδιαίτερα αυτό το είδος φαγητού. Νονοί έγιναν όµως οι Τούρκοι και η ονοµασία του προήλθε από το τουρκικό ρήµα “dolmak” που σηµαίνει γεµίζω. Τις πρώτες συνταγές γεµιστών τις έκαναν όµως µε φύλλα συκιάς και ήταν αλµυρές και γλυκές. Γαστρονοµικές αναφορές στα αµπελόφυλλα εµφανίστηκαν τον 1ο αι. µ.Χ.
Βαθµολογήστε τη συνταγή, στείλτε τα σχόλιά σας
Σκονάκι Στην κατσαρόλα µαζί µε το νερό και το λάδι ρίχνουµε και το ζουµί που έχει περισσέψει, αφού το σουρώσουµε.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Πάντα φρέσκο, πάντα χειροποίητο, πάντα μοναδικό
Σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν το καλό, αυθεντικό γλυκό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.