- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Το ουζερί του Μενέλαου στο Διαπόρι της Λήμνου
Η Ελλάδα του ’60, η Ελλάδα της ανοικτής καρδιάς και της αληθινής φιλοξενίας, σας περιμένει
Το Διαπόρι αποτελεί το επίνειο των Τσιμανδρίων και είναι ο ισθμός των 300 μέτρων γης που ενώνει τη χερσόνησο του Φακού με την υπόλοιπη Λήμνο. Εικάζεται ότι το πλάτος του ισθμού δεν ήταν πάντα τόσο μεγάλο και ότι ο Φακός ήταν κάποτε νησί. Σήμερα, στο γραφικό και ήσυχο αυτό λιμανάκι θα βρει κανείς όμορφες ψαρόβαρκες, μικρά καρνάγια, κάποια κουφάρια εγκαταλελειμμένων καϊκιών που θυμίζουν στους περαστικούς την παλιά δόξα τους. Στην παρακείμενη αβαθή λιμνοθάλασσα που αποξηραίνεται το καλοκαίρι, μπορεί κανείς τον χειμώνα να δει να ξεχειμάζουν φοινικόπτερα, ερωδιοί και πάπιες.


Εδώ βρίσκεται, σε λίγα μέτρα από την παραλία, και το πασίγνωστο ουζερί του Μενέλαου. Αν δοκίμαζε κανείς να το περιγράψει με μια κουβέντα, θα έλεγε: Eλλάδα, δεκαετία του ’60. Πράγματι, τίποτε δεν θυμίζει Ελλάδα του 2015 (την ευχάριστη αυτή αίσθηση τη νοιώθεις αλλού περισσότερο κι αλλού λιγότερο γενικά σ’ όλη τη Λήμνο).
Το ουζερί είναι στεγασμένο σ’ ένα χαμηλό και ταπεινό μακρόστενο κτίσμα παράλληλο με τη θάλασσα. Η αυλή του ορίζεται από δυο σειρές δέντρων, η πρώτη από ακακίες και η δεύτερη από μουριές. Όλα τα δέντρα, με ασβεστωμένους κορμούς δημιουργούν μια παχιά φιλόξενη σκιά με θέα την ήρεμη θάλασσα του κολπίσκου. Τραπεζάκια ξύλινα με ψάθινες καρέκλες και κάνα-δυο παρέες ψαράδων που πίνουν το ουζάκι τους μάς προετοιμάζουν για τα καλά πράγματα που έρχονται.


Κι αυτά είναι ο Σταύρος και η Τζίνα, οι υπέροχοι οικοδεσπότες. Μακριά από τις τυπικές ευγένειες η εξυπηρέτησή τους είναι ζεστή και φιλόξενη. Ο Σταύρος, κοινωνικότατος, μάς περιγράφει τα πιάτα ημέρας: φασολάκια μαυρομάτικα, σαρδέλες ψητές, φάβα παντρεμένη, σαγανάκι με το δικό τους μελίχλωρο τυρί, φλωμάρια με τριμμένο τυρί, κολοκυθάκια από το μποστάνι, σουπιές μαγειρευτές και ψαράκι ό,τι μάς φέρνουν οι βάρκες κάθε μέρα.

Τα κρασιά ντόπια, κόκκινο και λευκό χύμα, ευωδιαστά εξαίρετα στην κατηγορία τους. Η Ελλάδα του ’60, η Ελλάδα της ανοικτής καρδιάς και της αληθινής φιλοξενίας, σάς περιμένει στον Μενέλαο.
Διαπόρι, Λήμνος, 22540 51209
*Για την αρτοποιία Λήμνου διαβάστε εδώ.
**Για τα φλωμάρια Λήμνου διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Πάντα φρέσκο, πάντα χειροποίητο, πάντα μοναδικό
Σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν το καλό, αυθεντικό γλυκό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.
