- CITY GUIDE
- PODCAST
-
22°
Καινούργια ανοίγματα άλλα και μαγαζιά που παραμένουν κλασικά όσα χρόνια κι αν περάσουν σηματοδοτούν και φέτος τη θεσσαλονικιώτικη γεύση. Δεν ξεχνώ καθημερινά τη στάση μου στον φούρνο «Τιτάνια» για το πιο δυνατό κουλούρι της πόλης. Η τρίτη γενιά είναι ήδη εδώ και φτιάχνει τα καλύτερα αρτοποιήματα.
Η «Μασσαλία» στη Θεσσαλονίκη έχει υπέροχο κατάλογο για όσους δεν τους έβγαλε ο δρόμος τους μέχρι τις Φώκιες Χαλκιδικής. Βλίτα με χοντρό αλάτι, γαυράκι τηγανητό με σως αγιολί, μύδι αχνιστό και καθημερινά πιάτα με ό,τι φρέσκο τους γυαλίσει το μάτι στην αγορά.
Το μαγειρείο «Ολύμπια» ή και «Χορτοφαγία» στέκει στη Χρυσοστόμου Σμύρνης δεκαετίες τώρα και σερβίρει μπριάμ, φασολάκια, σολομό με πατατούλες, κεφτεδάκια και πολλά άλλα, με κλασικές γιαγιαδίστικες συνταγές.
Στις νέες αφίξεις, η "Gelateria Vanilla" μπαίνει στην κατηγορία «Καλύτερο Παγωτό» και με τη γεύση της Spicy Σοκολάτας, παρέα με το Τιραμισού του Ιταλού “Gelati e Amore” στη Σβώλου, είναι οι δύο συχνότερες επιλογές μου.
Στην κατηγορία Pizza, το "Pizza Please" στον πεζόδρομο της Γεωργίου Σταύρου με έκανε να αναθεωρήσω την άποψή μου για την αυθεντική ναπολιτάνικη συνταγή. Ο Κωνσταντίνος και ο Διογένης έφεραν Ναπολιτάνο μάστορα (βίβα Μαραντόνα) με τα πτυχία του, αυτά της καλύτερης ζύμης και των πιο σωστών υλικών, και αφού δούλεψε πάνω σε αυτά κατάφερε μαρινάρες (εγώ προσθέτω και αντσούγια) με απίθανα αρώματα, μαργαρίτες στα χρώματα της ιταλικής σημαίας, καυτερές Διάβολα, ωραία κάρτα κρασιών, τζαζιές και χαμογελαστά παιδιά που σου εξηγούν πώς η ναπολιτάνικη πίτσα ψήνεται στον ξυλόφουρνό τους για 1.30 λεπτό μόνο πριν την γευτείς. Καλές δουλειές!


Στη Σβώλου η «Αβγοθήκη» συστήνεται σαν το κοτοπουλάδικο του μέλλοντος. Μαγαζάρα αρχιτεκτονικά αλλά και μπουτάκια με ιδιαίτερες γεύσεις, τίμιες σαλάτες, κους-κους με αρωματικά Μεσογείου, και συμμετοχή στα "street food" του Art House. Μπράβο, ρε Πάρη.
Τα καλύτερα σάντουιτς στο «Έτση» (χαλούμι κοτόπουλο κατά προτίμηση), στις «Σούβλες» στη Αντιγονιδών (χοιρινό κοντοσούβλι με τη δικιά τους χτυπητή) και βέβαια μπιφτεκάκι στο «Λαϊκόν» με πάπρικα και χειροκομμένη πατάτα.

Λίγο πιο κάτω ο Στεφανίδης συνεχίζει τη γύρα του στην Ελλάδα και στις γεύσεις της, και σερβίρει στο «Πανελλήνιον» μαγικά σουτζουκάκια Φλωρίνης, ζουμερό ψητό ταλαγάνι, ριζότο με βουβαλίσιο καβουρμά, και τα πιο ωραία παϊδάκια της συμπρωτεύουσας. Δοκίμασε και τα ψαρικά του αλλά και το χειροποίητο προφιτερόλ του.
«Κοσμάς» για το καλύτερο τηγανητό ψαράκι της αγοράς, χειροποίητο ταραμά, σαμπανιό, πατάτα τηγανητή ποίημα και τιμές από άλλες εποχές, θενκς, Ντίνα.

«Δορκάδα», «Ελενίδης» στα κλασικά ρυζόγαλο και τρίγωνο, και τελευταίο και καλύτερο το «Σπιτικό» στην Βασιλέως Ηρακλείου. Παραδοσιακές ελληνικές πίτες που φτιάχνονται μπροστά σου όπως και το φύλλο που ανοίγεται ασταμάτητα απ το πρωί. Πίτα με χόρτα και κρίταμο, φέτα και πιπεριά Φλωρίνης, πράσο με κιμά και το πιο καταπραϋντικό Αριάνι κατευθείαν από την Κομοτηνή. Καλή όρεξη!
Κεντρική φωτογραφία: Πιάτο από το εστιατόριο "Μασσαλία"
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Διακρίσεις Bib Gourmand και το βραβείο νέου σεφ για τον 29χρονο Θεόδωρο Καλοΐδη
Ο Σκλαβενίτης έχει ήδη πάρει θέση μάχης
Λιχουδιές που δεν μιμούνται, δεν κοπιάρουν, δεν τις έχεις δοκιμάσει πουθενά αλλού
Η Λέσβος, η …κολοβή και το σύμπαν του λαδιού
Ο σεφ Γιάννης Μαρινόπουλος μας περιγράφει τη ζωή όταν τελειώνει το καλοκαίρι
Μόλις άνοιξε στον Βύρωνα με σεφ τον Ντίνο Φωτεινάκη και ζαχαροπλάστες τους NZ Pastry
Ο Ιταλός βραβευμένος σεφ ανεβαίνει Θεσσαλονίκη
Ένας μικρός φούρνος-πειρασμός, όπου το κλασικό κουλούρι έχει αποφασίσει να γίνει πολύ πιο ενδιαφέρον
Ένα nano micro bakery όπου ο πελάτης δεν βλέπει μόνο το τελικό προϊόν, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο αυτό φτιάχνεται
Το νέο all-day spot στην Κηφισιά σερβίρει φρεσκοψημένο ψωμί, λαχταριστά cinnamon rolls, specialty coffee, brunch και matcha
Το παραδοσιακό, σιροπιαστό γλυκό που έχει κάνει δυναμικό comeback
Ένα μικρό μαγαζί στην Εμμανουήλ Μπενάκη έχει βάλει στόχο να κάνει κάθε στάση για πρωινό ή lunch break λίγο πιο απολαυστική
Το πεϊνιρλί που ψήνεται εκείνη τη στιγμή και δύσκολα μένεις μόνο στο ένα
Τα μοσχοβολιστά στέκια με τις πιο λαχταριστές βιτρίνες
Μήπως, εκτός από μπαγκέτες και gouda, δίνουν και τα νούμερα του τζόκερ;
Από ένα μικρό αλλαντοποιείο του 1915 σε έναν γαστρονομικό θησαυρό της Αθήνας. Τι κάνει το Μιράν τόσο ξεχωριστό ακόμη και σήμερα;
Τα σόσιαλ μας δίνουν καλοπροαίρετες συμβουλές. Πόσο εφικτό είναι να τις ακολουθήσουμε;
Τα Σαββατοκύριακα στην Αθήνα αποκτούν τη δική τους γευστική συνήθεια
Η AI μπαίνει στους τιμοκαταλόγους των εστιατορίων
Ένα από τα πιο αγαπημένα ιταλικά εστιατόρια της πόλης γιορτάζει τα πρώτα του γενέθλια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.