- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Το καινούργιο εστιατόριο Sea You στο Εμπορικό Κέντρο Λαιμού μόλις άνοιξε και σερβίρει φρέσκο ψάρι και ωραίους θαλασσινούς μεζέδες
Στο «Λαιμού», κάτω στα νότια και χαμηλά του Κολωνακίου, τούτο τον καιρό συμβαίνει ζωντάνια. Ουρές περιμένουν ως έξω για την παράσταση στο Doors Live Art Space, γεμάτο κιόλας από νωρίς το Sea You του ισογείου, μόλις μετακόμισε εκεί και το πολύ στιλάτο, ιστορικό 42, με νέο ντεκόρ που θυμίζει Μεγάλη Βρετανία, οπότε νομίζω ότι ολημερίς το Εμπορικό Κέντρο Λαιμού θα’ χει ένα νόστιμο ή κεφάτο λόγο να σε απασχολήσει. Πίσω από όλα τούτα, δυο επιχειρηματίες, ο Α. Ανδρουλακάκης του Doors και ο Γιώργος Παπαχριστοφόρου, μαζί με έναν μάγειρα Χαλκιδαίο, τον Δημήτρη Νίκολη. Προσωπικά, στο θέμα θάλασσα θα εμπιστευόμουν τυφλά κάθε Χαλκιδαίο (όπως και κάθε Βολιώτη, Καβαλιώτη και Καλυμνιώτη). Πόσο μάλλον που αυτός εδώ δεν ξέρει μόνο τις άκρες για το πιο σπαρταριστό ψάρι του Ευβοϊκού αλλά βρίσκει και τον τρόπο να το μαγειρέψει με δικά του, σύγχρονα, Λόγια της Πλώρης. Με την πλουμιστή, κατάφορτη ψαριέρα του που μοσχοβολά ιώδιο, τα λευκά λινά τραπεζομάντιλα, το παρκέ, τα κύματα που γραμμικά διατρέχουν το ταβάνι του και ένα καταπράσινο δέντρο στο κέντρο πίσω από τις τζαμαρίες του, το Sea You είναι ένα «σι-θρου» εστιατόριο που μπλέκει το μέσα με το έξω, δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα δικό του νησί, που δεν έρχεται σε επαφή με τον υπόλοιπο πλανήτη του Εμπορικού Κέντρου. Αυτό το μέσα-έξω που δεν θέλει με το ζόρι να αποτυπώσει στο ντεκόρ τη θαλασσινή του ταυτότητα, σου δημιουργεί μια οικειότητα και μια χαλαρή διάθεση.
Sea You, το νεό εστιατόριο για ψάρι στο Κολωνάκι
Ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για ένα απλό ψαρο-μεζεδοπωλείο, εστιατόριο ή μεζερί όπως οι ίδιοι το λένε. Νεανικό κοινό, ζευγάρια και λογιών ηλικίες, μουσική ξεσηκωτική από όλες τις γενιές της ελληνικότητας, ένα σουξέ να ανεβάσει τα ντεσιμπέλ του και θαρρείς θα ανάψει η σπίθα να ανέβουν όλοι στα τραπέζια. Άμα είσαι πιο σιτεμένος, αναπόφευκτα ο νους σου θα γυρίσει πίσω στις λαμπρές σελίδες του Sea Satin των ‘90’ς, στα πιο ψαροφαγικά γλέντια της Αθήνας, που έσπαγαν ένα μαγαζί κάθε Σαββατοκύριακο για να το ξαναστήσουν τη Δευτέρα. Ίδιο mood που ίσως βιώσεις κι εσύ που θα το επισκεφτείς ένα Σάββατο μεσημέρι, όταν ξεκλειδώνει ο κωδικός «Let’s get dirty», μοιράζονται κομψές σινιέ σαλιάρες και το Sea You σου λέει χαλάρωσε, φάε το ψαράκι σου με το χέρι, βούτα στη σάλτσα και ρίξε και ένα χορό άμα βγει από μέσα σου και το φέρει η περίσταση.
Τι θα φας στο Sea You;
Το μενού, ευνοεί κάθε ψαρο-όρεξη: όλα μοιράζονται στη μέση. Όμως, πάντα μπορείς να απολαύσεις ηδονικά μια λινγκουίνι με σάλτσα σαμπάνιας και ταρτάρ από γαρίδα Κοιλάδος χωρίς να τη μοιραστείς με κανέναν και θα σε νοιώσω απόλυτα. Για τσίπουρο με μεζέ, θα σου συστήσω τη μαγική λακέρδα, βελούδινη και βουτυράτη, με πίκλα κρεμμύδι και ροζ πιπέρι, όπως καιρό έχω να τη γευτώ στα τραπέζια της πόλης. Μπορείς να τη συνδυάσεις με ταραμοσαλάτα πασπαλισμένη με αυγοτάραχο και τραγανά κράκερς με μελάνι σουπιάς, ένα υπέροχο καρπάτσο από ολόφρεσκη κόκκινη γαρίδα με ελαιόλαδο, ανθό αλατιού και λάιμ, στην πιο ελληνική εκδοχή του καρπάτσο ή αλλιώς όπως έτρωγαν τη γαρίδα οι ψαράδες στη βάρκα. Όλα τούτα, ταιριάζουν και με μια ποικιλία από ωμά όστρακα, όπως θα τα έβρισκες στη Χαλκίδα αλλά γλυτώνοντας τη διαδρομή.
Τα χτένια σοτέ πάνω σε μια ελάχιστη espuma πατάτας είναι ένα λεπτεπίλεπτο πιάτο, που τιμά το πολύτιμο θαλασσινό, αφήνοντάς το να πρωταγωνιστεί στην πιο ζουμερή εκδοχή του. Το ίδιο και ο γόνος της σουπιάς, απλά αρτυμένος με ένα ολόσωστο λαδολέμονο ή το κοντοσούβλι καλαμάρι, μια πιο εξευγενισμένη εκδοχή για ένα καλαμάρι στη σχάρα. Τα μπρουσκετάκια-μπουκίτσες με το ξεροψημένο ψωμάκι, μαρινάτη σαρδέλα, ντομάτα και κάπαρη είναι το μεζεδάκι που θα σε επιστρέψει στις καλοκαιρινές διακοπές πάνω στο κύμα ενώ η σαλάτα με τα φρέσκα φασολάκια είναι μια υπέροχη σαλάτα που επιτέλους βρήκε κάτι διαφορετικό να πει πέρα από τα κλασικά εικονογραφημένα: ρεβύθια, παντζάρι, παντζαρόφυλλα, αυγά ψαριού και μια ελαφρώς κρεμώδης σάλτσα, που δείχνει το ταλέντο του σεφ στις ισορροπίες. Αν κάτι ξεχωρίζει τον Νίκολη είναι η λεπτομέρεια, αυτό το τόσο-όσο, σε όλα: στο ψήσιμο των θαλασσινών και του ψαριού, στην οξύτητα μιας σος, στο αλάτι, ακόμη και στη λεπτομέρεια του ονειρεμένου ψωμιού, ένα ζεστό, προζυμένιο καρβελάκι με τραγανή κόρα, που ωριμάζει 24 ώρες, αυτό που απογειώνει μια σαλάτα-αλοιφή ή μια τελευταία μπουκιά που βουτά στη σάλτσα του πιάτου.
Αν είσαι μεγάλη παρέα που ήδη έχει περίπου χορτάσει με τους μεζέδες, το κουσκουσότο με γαρίδες, μια κρεμώδη σάλτσα σαγανάκι και κράκερ γραβιέρας είναι το ιδανικό πιάτο: γεύση που δεν μοιάζει με τα ριζότι του βυθού που έχουμε δοκιμάσει ως τώρα, άψογα μελωμένο, με το σωστό λιγουλάκι σπυρωτό, ζυμαρικό του. Στον απόηχο του κύματος μιας θαλασσινής, γευστικής περιπέτειας, ένα ζεστό σουφλέ πορτοκάλι με παγωτό βανίλια είναι κάτι σαν τη στεριά του ναυαγού, το άψογο happy end. Fun ψαρορέστοραν, με αέρα που σε επιστρέφει στις παλιές, ένδοξες κολωνακιώτικες εποχές, τότε που όλοι είχαμε ακόμη διάθεση για γλέντι, το Sea You είναι σαν να σου κλείνει το μάτι με ένα υπονοούμενο: έλα και θα δεις!
Εμπορικό Κέντρο Λαιμός, Καρνεάδου 25, Κολωνάκι, 2107294056
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με σεφ την Κυριακή Φωτοπούλου και πιάτα ελληνικά
Η πιο ζεστή γωνιά των γιορτών βρίσκεται στο Βραστό
Κοίτα να δεις που η Βενιζέλου έγινε Τραστέβερε
Τραγανοί απ' έξω, αφράτοι μέσα και με απίστευτους συνδυασμούς επικαλύψεων και γεμίσεων
Εκεί που θα βρεις την «Παιδική ανάμνηση» με πτι-μπερ, διπλή σοκολάτα, φουντούκι και πραλίνα
Μια τρατορία με οικογενειακό κλίμα, χειροποίητα ζυμαρικά και φρέσκες πρώτες ύλες
26 χρόνια ιστορίας και μια κουζίνα που αγαπάει τις παραδοσιακές, ανατολίτικες γεύσεις
Aρωματικός καφές και λαχταριστές επιλογές, ιδανικές για το ξεκίνημα της ημέρας
Μια αυθεντική γευστική εμπειρία, με έμπνευση από την ελληνική, τη μεσογειακή και την ανατολίτικη κουζίνα
Αν έχεις δοκιμάσει έστω μία φορά το brunch του The Caravan, ξέρεις πως μιλάμε για εμπειρία
Αγαπημένη συνήθεια για όσους αναζητούν ποιοτικό καφέ, γεύσεις με χαρακτήρα και τη ζωντάνια της πόλης
Tο ιταλικό όπως πρέπει στη Θεσσαλονίκη
Ο executive chef Δημήτρης Τασιούλας επαναπροσδιορίζει τη νεοελληνική γαστρονομία
Ένας χώρος όπου το σύγχρονο στιλ και η δημιουργική γαστρονομία συνθέτουν μία ξεχωριστή εμπειρία
Για τους λάτρεις του κρέατος, η ποικιλία κρεατικών ΧΧL ενός μέτρου είναι must
Μια νέα εκδοχή της ταβέρνας που αξίζει να δοκιμάσεις
Για τίμιους και πεντανόστιμους μεζέδες στον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης
Εδώ θα απολαύσετε ουζάκι από το νησί και αυθεντικές νησιώτικες γεύσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.