- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Ο Κόσσης είναι η πιο φημισμένη ταβέρνα της Άνδρου και καθόλου άδικα
Το είχα μεγάλο άχτι να φάω στον Κόσση. Τόσο μεγάλο που ήταν ο κυριότερος λόγος να πάω στην Άνδρο (παρεμπιπτόντως πολύ όμορφο νησί). Κι έτσι, όταν προσπάθησα να κάνω κράτηση και κανείς δεν απαντούσε στο τηλέφωνο, με έλουσε κρύος ιδρώτας. «Κι αν δεν βρούμε τραπέζι;». Η φίλη μου, που κι αν έχει φάει κατσικάκια σε τούτη την ταβέρνα, με καθησύχασε: «Πίστεψέ με, αν ο Κόσσης έχει καταφέρει να γεμίσει όλα αυτά τα τραπέζια, θα τον παντρευτώ!».
Κόσσης: μια ταβέρνα στη μέση του πουθενά
Η ταβέρνα βρίσκεται κυριολεκτικά στη μέση του πουθενά. Είναι το μοναδικό κτίσμα στην κορυφή ενός λόφου στον Άνω Φελλό. Γύρω από την ταβέρνα τα ζώα, που εκτρέφουν οι ίδιοι – αυτό είναι το μυστικό της νοστιμιάς που συνοδεύει τη μεγάλη φήμη του Κόσση. Παρκάρουμε και μπαίνουμε. Δεν ξέρω πώς να περιγράψω αυτό που βλέπω… Φαντάσου κάτι ανάμεσα σε κρητικό γάμο και πανηγύρι στην Ικαρία. Υπάρχουν υπερβολικά πολλά τραπέζια, απλωμένα όπου κι αν κοιτάξεις. Και γύρω τους, διακόσια άτομα, μπορεί και τρακόσια, ενώ συνεχώς καταφτάνουν καινούργιες πεινασμένες παρέες. Οι σερβιτόροι δεν είναι απλά γρήγοροι, μου φαίνεται ότι τα πόδια τους δεν ακουμπούν καν στο έδαφος, σίγουρα πρέπει να πετάνε. Δεν θέλω ούτε να ξέρω τι επικρατεί στην κουζίνα…
Τι θα φας στον Κόσση;
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να παραγγείλεις εδώ είναι το κατσικάκι στη λαδόκολλα. Ψήνεται για ώρες και είναι σωστό λουκούμι! Πεντανόστιμο, λιώνει τελείως στο στόμα και έχει εξαφανιστεί από το πιάτο μέχρι να πεις κύμινο, παρόλο που η μερίδα είναι τεράστια… Θα πάρεις, επίσης, συκώτι στην μπόλια, ψημένο στα κάρβουνα, χωριάτικο λουκάνικο και μοσχαρίσια μπιφτεκάκια – μούρλια! Μόνο ψητά της ώρας θα βρεις (προφανώς), αλλά ό,τι κι αν διαλέξεις, θα το ευχαριστηθείς. Εμείς πήραμε και κολοκυθάκια τηγανιτά και τυροκαυτερή και μια πληθωρική χωριάτικη με ντόπιο τυρί. Γενικώς, φάγαμε για όλο το καλοκαίρι, παράπονο δεν έχουμε.
Δεν ξέρω πώς το κάνει αυτό ο Κόσσης. Να ταΐζει τόσα πολλά άτομα και να σερβίρει τόσο καλή ποιότητα (με μοναδική εξαίρεση τις πατάτες - το καταλαβαίνεις και το συγχωρείς). Αλλά το κάνει και μάλιστα στο δευτερόλεπτο. Τέτοια ταχύτατη εξυπηρέτηση δεν έχω ποτέ μου συναντήσει.
Να πας στον Κόσση όσο πιο πεινασμένος γίνεται. Ιδανικά, μετά τις βουτιές σου στην κοντινή παραλία του Φελλού, που είναι και από τις ωραιότερες του νησιού.
Υ.Γ. Οι τιμές είναι πολύ καλές!
Άνω Φελλός, Άνδρος, 6972002975
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με σεφ την Κυριακή Φωτοπούλου και πιάτα ελληνικά
Η πιο ζεστή γωνιά των γιορτών βρίσκεται στο Βραστό
Κοίτα να δεις που η Βενιζέλου έγινε Τραστέβερε
Τραγανοί απ' έξω, αφράτοι μέσα και με απίστευτους συνδυασμούς επικαλύψεων και γεμίσεων
Εκεί που θα βρεις την «Παιδική ανάμνηση» με πτι-μπερ, διπλή σοκολάτα, φουντούκι και πραλίνα
Μια τρατορία με οικογενειακό κλίμα, χειροποίητα ζυμαρικά και φρέσκες πρώτες ύλες
26 χρόνια ιστορίας και μια κουζίνα που αγαπάει τις παραδοσιακές, ανατολίτικες γεύσεις
Aρωματικός καφές και λαχταριστές επιλογές, ιδανικές για το ξεκίνημα της ημέρας
Μια αυθεντική γευστική εμπειρία, με έμπνευση από την ελληνική, τη μεσογειακή και την ανατολίτικη κουζίνα
Αν έχεις δοκιμάσει έστω μία φορά το brunch του The Caravan, ξέρεις πως μιλάμε για εμπειρία
Αγαπημένη συνήθεια για όσους αναζητούν ποιοτικό καφέ, γεύσεις με χαρακτήρα και τη ζωντάνια της πόλης
Tο ιταλικό όπως πρέπει στη Θεσσαλονίκη
Ο executive chef Δημήτρης Τασιούλας επαναπροσδιορίζει τη νεοελληνική γαστρονομία
Ένας χώρος όπου το σύγχρονο στιλ και η δημιουργική γαστρονομία συνθέτουν μία ξεχωριστή εμπειρία
Για τους λάτρεις του κρέατος, η ποικιλία κρεατικών ΧΧL ενός μέτρου είναι must
Μια νέα εκδοχή της ταβέρνας που αξίζει να δοκιμάσεις
Για τίμιους και πεντανόστιμους μεζέδες στον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης
Εδώ θα απολαύσετε ουζάκι από το νησί και αυθεντικές νησιώτικες γεύσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.