- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Στο Σεράμικο για τα ωραιότερα ψητά φασολάκια του κόσμου και θεϊκό Αρμενοβίλ
Ένα εστιατόριο για τη χαρά της παρέας
Το Σεράμικο ήρθε με δύναμη από τη Θεσσαλονίκη για να κατακτήσει τον Κεραμεικό
Το Σέμπρικο είναι παιδί μιας γαστρονομικής επανάστασης που άνθησε στη Θεσσαλονίκη πριν περίπου μια δεκαετία και συνεχίζει ακάθεκτη. Κάνοντας πράξη την απαίτηση πολλών πεινασμένων Αθηναίων, έκανε πριν ενάμιση χρόνο απόβαση στον Κεραμεικό με το «αδελφάκι» του, το Σεράμικο. Παρότι έφταναν λαχταριστές αφηγήσεις στα αυτιά μου, δεν είχα αξιωθεί να το επισκεφθώ πριν από αυτόν τον Μάιο. Με την πρώτη, οπτική ανάγνωση το βρίσκω καθαρό, λιτό, απροσποίητο. Το ντεκόρ (ή μάλλον η απουσία του) κατευθύνει το βλέμμα στην ανοιχτή, απαστράπτουσα κουζίνα, σαν να σου λέει «εδώ, κυρίαρχο λόγο παίζει το φαγητό, μην ψάξεις τίποτα άλλο». Στα τραπέζια του, γεμάτα αυτό το τυχαίο βράδυ Δευτέρας, βλέπω πολλούς Έλληνες, αλλά και τουρίστες που κάποιος τους σφύριξε ότι εδώ θα βρουν “authentic Greek cuisine” με τα όλα της, αλλά και με το κάτι παραπάνω της.
Σεράμικο: το ωραίο εστιατόριο της Μεγάλου Αλεξάνδρου
Αλήθεια είναι. «Η φιλοσοφία της κουζίνας μας είναι το ίδιο το μαγείρεμα. Είναι να πάρουμε μια ωραία πρώτη ύλη, να τη μαγειρέψουμε σωστά, να τη μαγειρέψουμε νόστιμα. Είμαστε οπαδοί των καθαρών, γεμάτων γεύσεων, των μπαχαρικών και των μυρωδικών που ξυπνούν αναμνήσεις», λέει ο Βορειοελλαδίτης σεφ του Σεράμικου Γιώργος Μποϊδάνης καθώς στο τραπέζι μας ακουμπάει μια ντοματοσαλάτα Καλύμνου με αγγούρι, μελιτζάνα, κρίταμο, κρεμμύδι, ελιές, κρουτόν και ξύγαλο. Δεν χρειάζεται δεύτερη μπουκιά για να καταλάβεις πόση μεγάλη σημασία δίνει αυτός ο σεφ στην πρώτη του ύλη.
Τι θα φας στο Σεράμικο;
Συνεχίζουμε με τα πιάτα του καινούργιου μενού: ψητό chevre με κομπόστα φρούτων και αμύγδαλο, χόρτα με βουβαλίσιο καβουρμά και αυγά, ένα νοστιμότατο ψητό χταπόδι με καπνιστή μελιτζανοσαλάτα και σουσάμι με μίσο. Βρήκα έξυπνη και εντυπωσιακή την ιδέα του σεφ να μετατρέψει έναν κόκορα κρασάτο σε κροκέτα, μόνο που η μαρμελάδα πιπεριάς στην οποία ακουμπούσε, μου φάνηκε παραπανίσια γλυκιά. Από την άλλη, τα ψητά φασολάκια με αυτή την πεντανόστιμη σαλτσούλα από ντοματίνια κονφί, φρέσκο κρεμμύδι και κάπαρη σκόρδου ήταν από τα ωραιότερα πιάτα που δοκίμασα φέτος – για εμένα είναι το πρώτο πιάτο που πρέπει να μπει στην παραγγελία σας. Το δεύτερο είναι το ριζότο ντομάτας με nduja, χώμα ελιάς, ξύγαλο, chips κρεμμύδι και βασιλικό. Έχει την όψη ριζότου και τη γεύση γεμιστών μιας μάνας μερακλούς.
Αν σας αρέσει το συκώτι, το μοσχαρίσιο συκώτι στο Σεράμικο θα συναντήσει τις προσδοκίες σας. Στην εντέλεια ψημένο, έρχεται με ζουμερά μανιταράκια και κάνει καλή παρέα με το σκορδοβούτυρο και τα αρώματα του δεντρολίβανου. Εξίσου τέλεια ψημένη και η ταλιάτα μαύρου χοίρου που το συνοδευτικό της -πουρές από ρεβύθια, λαχανικά σοτέ και σάλτσα κρασιού- ξεφεύγει από τα συνηθισμένα. Επιτέλους ένας πουρές που δεν είναι γλυκοπατάτα ή σελινόριζα ή -ακόμη χειρότερα- παστινάκι, καημό το ‘χα!
Γλυκά και κρασί
Τα γλυκά στο Σεράμικο είναι μια άλλη, μεγάλη δύναμη. Η σοκολάτα με σάλτσα καραμέλας, χώμα από κακάο και παγωτό ανθόγαλο είναι ένα μικρό ποίημα, αλλά εδώ όλοι έρχονται για το Αρμενοβίλ. Το ίδιο θα κάνετε κι εσείς.
Το Σεράμικο είναι η χαρά της παρέας. Του κόσμου οι ορεκτικοί μεζέδες να μπαίνουν στη μέση του τραπεζιού και να μοιράζονται, δίπλα τα κρασιά από μικρά οινοποιεία (σ.σ. τη λίστα έχει επιμεληθεί η Έλλη Τεντζεράκη) να γεμίζουν τα ποτήρια με ευφορία. Αν κι εσείς δεν το έχετε επισκεφθεί ακόμη, το καινούργιο μενού σας δίνει την αφορμή, η άνοιξη τη δικαιολογία: το επόμενο ραντεβού της παρέας ας είναι εδώ.
Μεγάλου Αλεξάνδρου 109-111, Κεραμεικός, 210 3421080, Instagram: @seramikoathens, Ώρες λειτουργίας: καθημερινές 18.00-00.00, Σαββατοκύριακα: 14.00-00.00
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Καλά πιάτα και πλούσια κάβα με 300 ελληνικές ετικέτες
Με σεφ την Κυριακή Φωτοπούλου και πιάτα ελληνικά
Η πιο ζεστή γωνιά των γιορτών βρίσκεται στο Βραστό
Κοίτα να δεις που η Βενιζέλου έγινε Τραστέβερε
Τραγανοί απ' έξω, αφράτοι μέσα και με απίστευτους συνδυασμούς επικαλύψεων και γεμίσεων
Εκεί που θα βρεις την «Παιδική ανάμνηση» με πτι-μπερ, διπλή σοκολάτα, φουντούκι και πραλίνα
Μια τρατορία με οικογενειακό κλίμα, χειροποίητα ζυμαρικά και φρέσκες πρώτες ύλες
26 χρόνια ιστορίας και μια κουζίνα που αγαπάει τις παραδοσιακές, ανατολίτικες γεύσεις
Aρωματικός καφές και λαχταριστές επιλογές, ιδανικές για το ξεκίνημα της ημέρας
Μια αυθεντική γευστική εμπειρία, με έμπνευση από την ελληνική, τη μεσογειακή και την ανατολίτικη κουζίνα
Αν έχεις δοκιμάσει έστω μία φορά το brunch του The Caravan, ξέρεις πως μιλάμε για εμπειρία
Αγαπημένη συνήθεια για όσους αναζητούν ποιοτικό καφέ, γεύσεις με χαρακτήρα και τη ζωντάνια της πόλης
Tο ιταλικό όπως πρέπει στη Θεσσαλονίκη
Ο executive chef Δημήτρης Τασιούλας επαναπροσδιορίζει τη νεοελληνική γαστρονομία
Ένας χώρος όπου το σύγχρονο στιλ και η δημιουργική γαστρονομία συνθέτουν μία ξεχωριστή εμπειρία
Για τους λάτρεις του κρέατος, η ποικιλία κρεατικών ΧΧL ενός μέτρου είναι must
Μια νέα εκδοχή της ταβέρνας που αξίζει να δοκιμάσεις
Για τίμιους και πεντανόστιμους μεζέδες στον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.