Ρετζίκας: Λαϊκό γκουρμέ στον Ποταμό Επανομής
Ψαράκια, χταποδάκια, καλαμαράκια και λοιπά καλοκαιρινά δίπλα στη θάλασσα
Ρετζίκας: Η νόστιμη ταβέρνα του κάμπινγκ Ακτή Ρετζίκα στον Ποταμό της Επανομής
Πολλά χρόνια πριν σκάσει η τάση του glamping (κάμπινγκ τύπου βεδουίνικη σκηνή στη φύση με ερκοντίσιον δίπλα στο κύμα και λουδοβικιανές καρέκλες και μπουντουάρ δέκα βήματα από την άμμο), η «Ακτή Ρετζίκα» της Επανομής πρόσφερε στους επισκέπτες την απόλυτη εκδοχή της θερινής διαβίωσης, χωρίς να το κάνει θέμα. Απέναντι από την αμμώδη θάλασσα του Ποταμού, που (ας το πάρει το ποτάμι) φέτος αναδεικνύεται σε κορυφαίο σπλις σπλας σποτ, λίγα χιλιόμετρα μακριά από τη Θεσσαλονίκη, στήνεις τη σκηνή σου ή παρκάρεις την τροχοβίλα σου και, αν κάνεις κέφι για κάτι πιο σικ, διαλέγεις στούντιο, δωμάτιο, μπανγκαλόου ή Bell Tent μέσα σε μια οργιαστικά καταπράσινη φύση. Τα γράφω όλα αυτά για το κάμπινγκ «Ακτή Ρετζίκα», γιατί πέραν των παραπάνω αρετών, πρόσφατα στην ταβέρνα τους ευτύχησα να δοκιμάσω ψαρική τέτοιας ποιότητας, που άνετα τον χειμώνα, όταν το κάμπινγκ θα είναι κλειστό, τολμώ να καλέσω τη Λεμονιά με την μπριγκάδα της να μας έρθουν και στη Θεσσαλονίκη. Γιατί η Λεμονιά (που όλοι τη φωνάζουν Λέμι) ανέβασε ψηλά τον πήχυ όχι μόνο για τον Ποταμό, αλλά και για την Επανομή, τον Τρίλοφο και το Πλαγιάρι, όμορους τόπους που πλέον κατηφορίζουν στην «Ακτή» για τις γκουρμεδιές της, μιας και τα νέα κυκλοφόρησαν.
Το ζυμωτό καρβελάκι με ελιές Χαλκιδικής, τριμμένη ντομάτα, αρωματικό βούτυρο, ψητά κρεμμύδια και ανθό αλατιού, βρίσκω ότι είναι απόλυτα εναρμονισμένο με τα νέα ήθη της Ρετζίκας, που τολμά να φύγει από την πεπατημένη της ρουστίκ ταβερνιτέ και να προσφέρει για άλειμμα έναν υπέρτατα χτυπημένο και αεράτο ταραμά σε μους με λάδι μαϊντανού και chives. Ένα ξεκίνημα που μπορεί στο πιτς φυτίλι να γίνει surf and turf, αν δίπλα στο καταπληκτικό μυδοπίλαφο της γιαγιάς Ρίνας κολλήσει το λουκάνικο με τρούφα, κρέμα φασολιού και γλυκόξινα κρεμμύδια.
Trust me: ο μπακαλιάρος είναι ένα ποίημα και οι κολοκυθοκεφτέδες με δυόσμο, γιαούρτι και λάιμ, περασμένοι μέσα σε σπρινγκ ρολς, συνθέτουν ένα επικό χάικου. Υμνώ και το καπνιστό σκουμπρί με πίκλα κρεμμυδιού και κρέμα φασολιού και καταθέτω ντούκου ρισπέκτ στα τηγανητά κολοκυθάκια με τζατζίκι και τις θεσπέσια τηγανισμένες πατάτες, που με συνοδεία αγγουροντοματοσαλάτας από διαλεχτή επανομίτικη λαχανοζαρζαβατική και τσίπουρο ΜπαμπαΤζιμ μας έβαλαν σε ψυχή και στόμα όλο το καλοκαίρι όπως γευστικά το έχουμε στο μυαλό μας, κάθε που καθόμαστε απέναντι στη θάλασσα. Τα καλαμαράκια ένα χάρμα, το χταπόδι σχάρας σπέσιαλ και το κους κους θαλασσινών με λεμονόχορτο, τσίλι πιπεριά και λάιμ, όλος ο Αύγουστος σε ένα πιάτο.
Η Επανομή, ο Τρίλοφος και ο Ποταμός έχουν πολλάκις τεσταριστεί για τη γαστρονομία τους από αυτήν εδώ τη στήλη. Το Κτήμα Γεροβασιλείου, που εκτός από το κρασί, διαθέτει και μια πεντάστερη αξιόμαχη κουζίνα με θέα τον αμπελώνα, τα κρέατα στο Στέκι, τα ψαρικά στο Αγκυροβόλι και η μερακλίδικη κουζίνα της Κατερίνας στο ΑΟΖ, χάρις στις εξαιρετικές πρώτες ύλες και την επιμέλεια των ιδιοκτητών τους τιμούν τη φήμη του τόπου τους και βάζουν την Επανομή στα «πρέπει να πας και να φας» σημεία του θεσσαλονικιώτικου γαστροχάρτη.
Ρετζίκας, Ποταμός Επανομής, 6937456552
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
O σεφ Γιάννης Λιόκας μαγειρεύει την ιταλική κουζίνα με τον δικό του τρόπο
Γιατί όλοι μιλούν για το Wild Child στα Χανιά
Πήγαμε στο νέο street food στέκι στο Αιγάλεω, φάγαμε, ήπιαμε και σας το προτείνουμε
Τελευταία είσοδος στην κατηγορία: Φαγητό που τα σπάει
Στο γνωστό καλό εστιατόριο αξίζει να πας με μεγάλη, πεινασμένη παρέα
Φανταστικά cocktails, πίτσες που κάνουν χαμό και vibes από τα 90s
Αίσθηση σπιτικής τραπεζαρίας, εξαιρετικά πιάτα, ζεστή φιλοξενία
Σε περιμένει στον πεζόδρομο της Καρόρη από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ
Και να φας ακόμη καλύτερα…
Τα πάντα στα μαγαζιά που φτιάχνει ο Ζουγανέλης είναι φτιαγμένα με αγάπη
Ιδανικό σημείο για στάση σε μια χριστουγεννιάτικη βόλτα στο κέντρο ή για ένα χαλαρό festive lunch
Ένα εστιατόριο που αποτελεί από μόνο του λόγο επίσκεψης στο νησί του Αργοσαρωνικού
Φρέσκα υλικά, αληθινή γεύση, χαμόγελα χορτασμένα
Ο νέος ιδιοκτήτης, Κωνσταντίνος Σουρτζής, συνεχίζει την ταβέρνα απευθυνόμενος και στους παλαιούς θαμώνες αλλά και σε νέο κόσμο που κατοικεί ή επισκέπτεται τα Εξάρχεια
Ολοκαίνουργιο και πολύ ενδιαφέρον, έχει όλα τα φόντα να γίνει το επόμενο στέκι σου
Αυθεντικές, ουσιαστικές προτάσεις, που θα λατρέψει κάθε καλοφαγάς
Ο σεφ Ιπποκράτης Αναγνωστέλης συνδυάζει ελληνικές πρώτες ύλες με τεχνικές και επιρροές της ιαπωνικής γαστρονομίας
Το brunch spot που κέρδισε κάθε food lover της πόλης, χάρη στον signature πύργο για δύο, που εμφανίζεται μπροστά σου σαν κάτι άκρως απολαυστικό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.