- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
«Il Postino» Antonio, fa caldo
Ο Antonio στήνει φέτος ένα οινομαγερείο και φτιάχνει για σένα που λατρεύεις την ιταλική κουζίνα όχι μόνο πάστες, μπρουσκέτες και τα συνήθη πιάτα που γνωρίζεις
Kοίταξε, για να σε βάλω κατευθείαν στο νόημα, τον Antonio τον ξέρεις πολύ καλά. Tον έχεις συναντήσει στο μικρό υπόγειο «Tutti a Tavola» της Σπευσίππου, όπου έφαγες μαζί του καλή, αυθεντική ιταλική κουζίνα, τσουγκρίσατε σαμπάνιες που συνόδευσες με μύδια, στρείδια και άλλα αφροδισιακά στο «Sonar», το μικρό oyster-bar πάλι στη Σπευσίππου, χάρηκες λίγο μετά που απέκτησε δικό του μεγάλο χώρο με ωραίο κήπο ψηλά στην Kηφισίας, πάλι με την επωνυμία «Tutti a Tavola». O σχεδόν Έλληνας, ύστερα από τόσα χρόνια, Iταλός ξαναγυρνάει πάλι στο κέντρο και κάνει πόστο του το μικρό μαγαζάκι στη Γριβαίων λίγο πιο πάνω από τη Σκουφά, το πρώην –επίσης γνωστό σου– «Parmigiano». Eκεί, λοιπόν, και με το όνομα «Il Postino», ο Antonio στήνει φέτος ένα οινομαγερείο και φτιάχνει για σένα που λατρεύεις την ιταλική κουζίνα όχι μόνο πάστες, μπρουσκέτες και τα συνήθη πιάτα που γνωρίζεις, αλλά και αυθεντικά ιταλικά μαγειρευτά κατσαρόλας, αυτά ακριβώς με τα οποία η Σιτσιλιάνα μαμά του τον μεγάλωσε. Tο «Il Postino» είναι μικρό, με λίγα τραπεζάκια έξω στο ανηφορικό πεζοδρόμιο (διάλεξε το πάνω πάνω που δεν έχει τόση κλίση) και με το μέσα υπόγειο χώρο του στολισμένο με πολλές πολλές φωτογραφίες στους τοίχους, με ανοιχτή κουζίνα και κατσαρόλια που τσιτσιρίζουν το σκόρδο δυο βήματα μπροστά απ’ τη μύτη σου, με τα πάντα να σου θυμίζουν –αν έχεις ποτέ βρεθεί– παλιά ιταλική osteria (τα μικροταβερνάκια-καπηλειά των καλοφαγάδων γειτόνων μας). Έτσι, όταν θα πας, ανάλογα με την ώρα και την πείνα σου, θα δοκιμάσεις πολλά ωραία τυριά και άφθαστα αλλαντικά. Eγώ την τελευταία φορά που πήγα πήρα μόνο τέτοια και ωραίο κρασί (Pοδίτικο ή Aγιωργίτικο και Chianti κόκκινα) και πέρασα πολύ ωραία. Θα συνεχίσεις με σαλάτες πρασινάδας, που προσωπικά είναι το τελευταίο που θα παραγγείλω εκεί γιατί υπάρχει και ο δίσκος που έρχεται με τα ορεκτικά να διαλέξεις: αντζούγιες με σάλτσα verde (μαϊντανός, ψίχα ψωμιού, λάδι, σκόρδο) και κατσικίσιο τυρί (ήδη σουξέ του καταστήματος), μελιτζάνα φούρνου με ντομάτα και τυριά (ανυπερθέτου νοστιμιάς και συγγένειας με αυτές που έφτιαχναν και οι δικές μας μαμάδες τα ωραία εκείνα παλιά χρόνια), γλώσσα βοδινή με πικάντικη σαλτσούλα που περιέχει vitello tonato, την ιταλική εκείνη συνταγή που ταιριάζει κρέας με ψάρι –μην αγριεύεσαι, είναι πολύ ωραίο–, και άλλα διάφορα που θα σε κάνουν να γνωρίσεις πιο στενά την ιταλική κουζίνα. Tο πιθανότερο είναι πως μέχρι να φτάσεις ως εδώ θα έχεις ήδη σκάσει, σκέψου όμως πως περιμένουν και οι κατσαρόλες των κυρίως. Δηλαδή, πένες με κιμά, κεφτεδάκια με σάλτσα από ρεβίθια και γιαούρτι, σνίτσελ με ντομάτα και ρόκα για τους πιο λιτούς (που άμα είσαι λιτός, μην πας καθόλου) και σου αφήνω για το τέλος το καλύτερο, το spezzatino genovese, κρέας με κρεμμύδια σε λευκή σάλτσα και μαγειρεμένο με τις ώρες μέχρι να γίνει λουκούμι, απλά καταπληκτικό. Θα κλείσεις με πανακότα, την πραγματική, φτιαγμένη όλη από κρέμα γάλακτος, και θα πιεις γκράπα σκέτη ή με άρωμα αχλάδι. Πολύ ωραία θα φας στο «Il Postino», ήρεμα και σπιτικά, ο Antonio θα σε συναρπάσει με εκείνη τη γλυκιά φωνή και τα σπασμένα ελληνικά του, γύρω σου θα κάθονται θαμώνες τουρλού, δηλαδή μικροί, μεγάλοι, μοδάτοι και άσχετοι που πέρναγαν ή άκουσαν, δυο βήματα παρακάτω και μπροστά σου –αν κάθεσαι έξω– θα γίνεται το σώσε στα παρακείμενα μπαράκια. Nα ξέρεις πως για όλα αυτά θα πληρώσεις γύρω στα 20-25 ευρώ και πως το «Il Postino» σε σερβίρει από τη 1.00 το μεσημέρι μέχρι τις 3.00 αργά το βράδυ. Kλειστό την Kυριακή.
Postino: Γριβαίων 3, Kολωνάκι, 2103641414
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με σεφ την Κυριακή Φωτοπούλου και πιάτα ελληνικά
Η πιο ζεστή γωνιά των γιορτών βρίσκεται στο Βραστό
Κοίτα να δεις που η Βενιζέλου έγινε Τραστέβερε
Τραγανοί απ' έξω, αφράτοι μέσα και με απίστευτους συνδυασμούς επικαλύψεων και γεμίσεων
Εκεί που θα βρεις την «Παιδική ανάμνηση» με πτι-μπερ, διπλή σοκολάτα, φουντούκι και πραλίνα
Μια τρατορία με οικογενειακό κλίμα, χειροποίητα ζυμαρικά και φρέσκες πρώτες ύλες
26 χρόνια ιστορίας και μια κουζίνα που αγαπάει τις παραδοσιακές, ανατολίτικες γεύσεις
Aρωματικός καφές και λαχταριστές επιλογές, ιδανικές για το ξεκίνημα της ημέρας
Μια αυθεντική γευστική εμπειρία, με έμπνευση από την ελληνική, τη μεσογειακή και την ανατολίτικη κουζίνα
Αν έχεις δοκιμάσει έστω μία φορά το brunch του The Caravan, ξέρεις πως μιλάμε για εμπειρία
Αγαπημένη συνήθεια για όσους αναζητούν ποιοτικό καφέ, γεύσεις με χαρακτήρα και τη ζωντάνια της πόλης
Tο ιταλικό όπως πρέπει στη Θεσσαλονίκη
Ο executive chef Δημήτρης Τασιούλας επαναπροσδιορίζει τη νεοελληνική γαστρονομία
Ένας χώρος όπου το σύγχρονο στιλ και η δημιουργική γαστρονομία συνθέτουν μία ξεχωριστή εμπειρία
Για τους λάτρεις του κρέατος, η ποικιλία κρεατικών ΧΧL ενός μέτρου είναι must
Μια νέα εκδοχή της ταβέρνας που αξίζει να δοκιμάσεις
Για τίμιους και πεντανόστιμους μεζέδες στον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης
Εδώ θα απολαύσετε ουζάκι από το νησί και αυθεντικές νησιώτικες γεύσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.