- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
2Μαζί, ένα εξαιρετικό εστιατόριο με τέλεια αυλή
Και υψηλή γαστρονομία σε value for money τιμές
Η αυλή του 2Μαζί μοιάζει το ιδανικό σημείο για ένα μεσημεριανό διάλειμμα ή ένα ρομαντικό δείπνο τις καυτές μέρες του καλοκαιριού
Κάθε φορά που ανεβαίνω την οδό Νίκης κρυφοκοιτάζω την αυλή του 2Μαζί. Ψάθινα καπέλα-φωτιστικά, λεμονιές και βασιλικοί που χαρίζουν το άρωμά τους στους περαστικούς και εκείνες οι υπέροχες λευκές φερ φορζέ καρέκλες που για εμένα σημαίνουν μόνο ένα πράγμα: καλοκαίρι. Μοιάζει το ιδανικό σημείο για ένα μεσημεριανό διάλειμμα ή ένα ρομαντικό δείπνο τις καυτές μέρες του καλοκαιριού. Και είναι.
Δεν είναι πολλά τα αθηναϊκά εστιατόρια που έχουν το επίπεδο της κουζίνας του 2Μαζί. Ξεκάθαρες γεύσεις, ολοφάνερη δημιουργία, υψηλή γαστρονομία που συνεχίζει στο ίδιο επίπεδο τα 11 τελευταία χρόνια, από τότε δηλαδή που ο Ηλίας Γώγος άνοιξε το 2Μαζί με συνοδοιπόρο –τότε- τον Γιάννη Μπαξεβάνη. Καθόλου τυχαίο λοιπόν που τις δύο τελευταίες χρονιές ο οδηγός Michelin φροντίζει να απονέμει σε αυτό το τόσο αξιόλογο εστιατόριο το βραβείο “Michelin Plate”, ένα βραβείο που απονέμεται στα εστιατόρια εκείνα που δεν βραβεύθηκαν με αστέρι Michelin ή Bib Gourmand, καταφέρνουν όμως και ξεχωρίζουν με κάποιο τρόπο.
Αυτό που εγώ ξεχωρίζω στο 2Μαζί ωστόσο, δεν είναι η χαριτωμένη αυλή ή οι –πράγματι εμπνευσμένες- γεύσεις του. Αυτό που εκτιμώ είναι ότι προσφέρει δύο μενού degustation σε τιμές που δύσκολα μπορεί να πετύχει κανείς σε αυτό το επίπεδο κουζίνας. Το πρώτο μενού γευσιγνωσίας περιλαμβάνει 6 πιάτα (με €55/άτομο), ενώ το δεύτερο 8 πιάτα (με €70 άτομο). Προτίμησα το πρώτο και με μεγάλη χαρά διαπίστωσα ότι κάλυπτε ένα αντιπροσωπευτικό μέρος του μενού, καθώς πρόσφερε πιάτα που ήδη μου είχαν τραβήξει την προσοχή.
Ξεκινήσαμε με μια σαλάτα από baby σπανάκι με τραγανά φύλλα, σταφύλια, αφρό χαλούμι και βινεγκρέτ άνηθου, ολόδροση και γευστική. Συνεχίσαμε το λαβράκι μαρινέ, αγγούρι, λάδι σταφυλιού και κρέμα πεπόνι, ελαφρύ και πεντανόστιμο, ένα εκπληκτικό πιάτο. Σειρά είχε η τσιπούρα με μανιτάρια, αφρό μοβ κουνουπιδιού, ντομάτα με αρωματικά βότανα και τα μοσχαρίσια μάγουλα με αφρό πατάτας και χαβιάρι κόκκινης πιπεριάς. Αλλά την παράσταση έκλεψε σίγουρα η φραγκόκοτα με parsnip (ή αλλιώς παστινάκη), πουρέ καλαμπόκι, τουίλ γραβιέρας και σάλτσα λεμονοθύμαρο, ένα αρωματικό πιάτο με απόλυτη γευστική ισορροπία. Κλείσαμε με τις καραμελωμένες μπανάνες με μαρμελάδα γάλα, καραμέλα βουτύρου και παγωτό μπανάνα καραμέλα και αυτή την αίσθηση χορτάτης ικανοποίησης που ακολουθεί κάθε καλό δείπνο.
Να πω επίσης ότι το νεοκλασικό κτίριο που μοιράζεται την αυλή του 2Μαζί μόλις άνοιξε τις πόρτες του για να φιλοξενήσει κάθε ταξιδιώτη και (γιατί όχι;) Αθηναίο, στις υπερπολυτελείς και πλήρως ανακαινισμένες σουίτες του, ενώ στο ίδιο κτίριο υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας και ενός private dinner.
Το 2Μαζί είναι σίγουρα μια από τις καλύτερες επιλογές ενός λάτρη της γαστρονομίας και αυτό γίνεται ξεκάθαρα αντιληπτό από τη φιλοσοφία του, που συνοψίζεται πάνω στο μενού: «Η κουζίνα μας δεν είναι απλά ένας κατάλογος ή μια επίδειξη τεχνικών ικανοτήτων με τη χρήση διαφόρων συστατικών. Είναι η ιστορία μας αναμεμειγμένη με ιδέες και τεχνικές διαφόρων πολιτισμών. Άλλωστε αυτό δεν είναι το μαγείρεμα;»
Νίκης 46β, Σύνταγμα, 2103222839, Fb: @2maziRestaurant
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με σεφ την Κυριακή Φωτοπούλου και πιάτα ελληνικά
Η πιο ζεστή γωνιά των γιορτών βρίσκεται στο Βραστό
Κοίτα να δεις που η Βενιζέλου έγινε Τραστέβερε
Τραγανοί απ' έξω, αφράτοι μέσα και με απίστευτους συνδυασμούς επικαλύψεων και γεμίσεων
Εκεί που θα βρεις την «Παιδική ανάμνηση» με πτι-μπερ, διπλή σοκολάτα, φουντούκι και πραλίνα
Μια τρατορία με οικογενειακό κλίμα, χειροποίητα ζυμαρικά και φρέσκες πρώτες ύλες
26 χρόνια ιστορίας και μια κουζίνα που αγαπάει τις παραδοσιακές, ανατολίτικες γεύσεις
Aρωματικός καφές και λαχταριστές επιλογές, ιδανικές για το ξεκίνημα της ημέρας
Μια αυθεντική γευστική εμπειρία, με έμπνευση από την ελληνική, τη μεσογειακή και την ανατολίτικη κουζίνα
Αν έχεις δοκιμάσει έστω μία φορά το brunch του The Caravan, ξέρεις πως μιλάμε για εμπειρία
Αγαπημένη συνήθεια για όσους αναζητούν ποιοτικό καφέ, γεύσεις με χαρακτήρα και τη ζωντάνια της πόλης
Tο ιταλικό όπως πρέπει στη Θεσσαλονίκη
Ο executive chef Δημήτρης Τασιούλας επαναπροσδιορίζει τη νεοελληνική γαστρονομία
Ένας χώρος όπου το σύγχρονο στιλ και η δημιουργική γαστρονομία συνθέτουν μία ξεχωριστή εμπειρία
Για τους λάτρεις του κρέατος, η ποικιλία κρεατικών ΧΧL ενός μέτρου είναι must
Μια νέα εκδοχή της ταβέρνας που αξίζει να δοκιμάσεις
Για τίμιους και πεντανόστιμους μεζέδες στον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης
Εδώ θα απολαύσετε ουζάκι από το νησί και αυθεντικές νησιώτικες γεύσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.