Ζευγάρι στη Θεσσαλονίκη έκανε το σαλόνι του πριβέ εστιατόριο
Γνωρίσαμε τον Ανδρέα και τη Σίσσυ που παράτησαν το κέντρο της πόλης και τις σταθερές δουλειές τους και άλλαξαν τη ζωή τους
Ήταν μόλις πριν από ένα χρόνο όταν ο chef Ανδρέας Κλαυδιανός και η pastry chef Σίσσυ Καρακολίδου αποφάσισαν να πάρουν ένα από τα μεγαλύτερα ρίσκα της ζωής τους: να κάνουν αυτό που λέμε αποκέντρωση αφήνοντας πίσω μια καριέρα πάνω από 20 χρόνων σε γνωστά εστιατόρια της Θεσσαλονίκης. Ο λόγος; Nα ξεκινήσουν τη δική τους δουλειά μακριά από το φασαριόζικο κέντρο της πόλης αλλά και να προσφέρουν στα δυο παιδιά τους μια καλύτερη ποιότητα ζωής, πιο κοντά στη φύση, αλλά και πιο κοντά ο ένας τον άλλον.
Το εγχείρημά τους αφορά ένα private fine dining εστιατόριο, κυριολεκτικά στο σαλόνι του σπιτιού τους. Το ιδιότυπο αυτό εστιατόριο κυκλοφόρησε σαν φήμη από στόμα σε στόμα στους κύκλους των foodies της Θεσσαλονίκης και έφτασε μέχρι το εξωτερικό καθώς ακόμα και τουρίστες τούς επισκέπτονται για να δοκιμάσουν. Οι δυο τους κάνουν την προετοιμασία, το μαγείρεμα και το σέρβις και εξυπηρετούν μια παρέα τη μέρα. Δεν υπάρχουν κατάλογοι, το μενού προσυμφωνείται την ώρα της κράτησης, με τους πελάτες να δίνουν μια γενική κατεύθυνση π.χ. κρέας ή ψάρι, και τους σεφ να κάνουν τα κουμάντα τους. Αλλά πώς ξεκίνησαν όλα;
«Διαβάζοντας ένα άρθρο με τη Σίσσυ, μάθαμε για μια γυναίκα στο εξωτερικό που μετέτρεψε το σπίτι της σε private εστιατόριο και τότε μας μπήκε η ιδέα να το κάνουμε κι εμείς. Αρχικά αναζητήσαμε χώρο στη Θεσσαλονίκη αλλά ο καιρός περνούσε και δεν βρισκόταν τίποτα να τηρεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις. Πότε πέφταμε σε παλιά κτίρια πότε άλλα ήταν πανάκριβα, ώσπου μια μέρα βρέθηκε μια μονοκατοικία στη Θέρμη. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, το κτίσμα πρέπει να έχει ένα διαχωριστικό που διακρίνει το χώρο που θα χρησιμοποιείται για το εστιατόριο από το υπόλοιπο σπίτι με τα υπνοδωμάτια και να τηρούνται εννοείται οι υγειονομικοί και πυροσβεστικοί κανονισμοί» μας λέει ο Αντρέας.
Έτσι, φεύγουν οικογενειακώς για τη Θέρμη και στήνουν την επιχείρησή τους μπροστά από την κουζίνα τους. Mε αυτόν τον τρόπο μειώνονται και τα έξοδα ενώ η οικογένεια μπορεί να περάσει περισσότερο χρόνο μαζί. Τα παιδιά πάντα λείπουν από τον χώρο όταν οι γονείς δουλεύουν στην κουζίνα ή πρόκειται να έρθουν πελάτες για φαγητό, ωστόσο νιώθουν συνέχεια την παρουσία των δικών τους από τα διπλανά δωμάτια. Από την άλλη, το ζευγάρι δένεται ακόμα περισσότερο καθώς είναι «partners» στη ζωή αλλά και στη δουλειά, όπως μας λένε. «Όπως σε όλες τις δουλειές, έτσι και εμείς στη δικιά μας θα γελάσουμε, θα παρεξηγηθούμε γιατί η δουλειά είναι δουλειά, θα πειράξουμε ο ένας τον άλλον. Παρ' όλα αυτά, δεν βάζουμε τη δουλειά ανάμεσα στη σχέση αλλά φέρνουμε το ζευγάρι μαζί μέσα σε αυτή».
Εστιατόρια που ξεπετάγονται σε ιδιωτικούς χώρους είναι ισχυρή τάση των foodies σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη, ωστόσο πώς βλέπουν οι Έλληνες αυτό το concept; Σύμφωνα με το ζευγάρι, οι περισσότεροι έχουν μεγάλη περιέργεια ενώ η αίσθηση τού να πας να φας στο σπίτι ενός αγνώστου πιάτα που δεν μπορείς να επιλέξεις από κάποιον κατάλογο σίγουρα τους εξιτάρει. Στη συνέχεια όμως, το καλό φαγητό από δύο καταξιωμένους σεφ, σε ένα πραγματικά ήσυχο χώρο, σε βάζει από μόνο του σε ατμόσφαιρα.
Το στοίχημα στην περίπτωση αυτή φαίνεται να κερδήθηκε, ωστόσο κάθε αρχή και δύσκολη καθώς δεν είναι εύκολο για μια οικογένεια να πάρει ένα ρίσκο σαν αυτό, παρατώντας τις σταθερές δουλειές τους και την ασφάλεια της γειτονιάς τους. «Οι αμφιβολίες για το αν θα τα καταφέρουμε ήταν πολλές. Το φορολογικό και το γραφειοκρατικό σύστημα της χώρας δεν σου κάνει εύκολο το να ξεκινήσεις κάτι νέο. Από την άλλη όμως είναι και η χαρά της δημιουργίας που αντισταθμίζει το άγχος».
Uma-Chefs home experience, Ελευθερίας, Πανόραμα - Θέρμη
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το εστιατόριο της σεφ Ελένης Σαράντη είναι αφιερωμένο στην ιταλική κουζίνα και στην οικογένειά της
4 διαφορετικά εστιατόρια σε έναν όροφο
Μόλις άνοιξε και είναι απίστευτα νόστιμο
Ένα μεζεδοπωλείο για σένα που τον μεζέ τον θες παραδοσιακό αλλά σε νέο, γκλάμουρ περιτύλιγμα
Ο Αορίτης αποχαιρετά την κρητική του κατεύθυνση και βάζει πλώρη για όλη την Ελλάδα. Όμως, ό,τι και να δοκιμάσεις θα σου θυμίσει Κρήτη!
Μέσα στη στοά Καΐρη σε περιμένει ένας ολόκληρος, νόστιμος κόσμος
Νέο στέκι στο Παγκράτι
Φοβερά σουβλάκια στην Πλατεία Εξαρχείων!
Το χριστουγεννιάτικο πνεύμα σε street food εκδοχή!
Από τα πιο αγαπητά στέκια της Αθήνας, με φανατικό κοινό από την πρώτη μέρα που άνοιξε μέχρι σήμερα
Αποστολή των Pax, να προσφέρουν την αυθεντική street food εµπειρία
Απίθανα τυλιχτά, ζουμερά burgers, οι πιο τραγανές πατάτες. Το Nom πάει το street food σε άλλο επίπεδο.
Εδώ θα δοκιμάσεις μερικά από τα πιο νόστιμα burgers της ζωής σου!
Αγάπη, τέχνη και μεράκι είναι τα βασικά συστατικά της επιτυχίας αυτού του αγαπημένου μαγαζιού
Το μαγαζί-φαινόμενο στον χώρο του street food
Εδώ θα βρεις από πεντανόστιμα sushi rolls, μέχρι χορταστικά poke bowls
O σεφ Giovanni Scaraggi και η ομάδα του δημιουργούν μερικά πραγματικά αξέχαστα πιάτα
Δεν προσφέρει απλώς νοστιμιά, αλλά μια ολόκληρη εμπειρία!
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.