Resto

Ζευγάρι στη Θεσσαλονίκη έκανε το σαλόνι του πριβέ εστιατόριο

Γνωρίσαμε τον Ανδρέα και τη Σίσσυ που παράτησαν το κέντρο της πόλης και τις σταθερές δουλειές τους και άλλαξαν τη ζωή τους

123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg
Κατερίνα Καμπόσου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
prive-anoigma.jpg

Ήταν μόλις πριν από ένα χρόνο όταν ο chef Ανδρέας Κλαυδιανός και η pastry chef Σίσσυ Καρακολίδου αποφάσισαν να πάρουν ένα από τα μεγαλύτερα ρίσκα της ζωής τους: να κάνουν αυτό που λέμε αποκέντρωση αφήνοντας πίσω μια καριέρα πάνω από 20 χρόνων σε γνωστά εστιατόρια της Θεσσαλονίκης. Ο λόγος; Nα ξεκινήσουν τη δική τους δουλειά μακριά από το φασαριόζικο κέντρο της πόλης αλλά και να προσφέρουν στα δυο παιδιά τους μια καλύτερη ποιότητα ζωής, πιο κοντά στη φύση, αλλά και πιο κοντά ο ένας τον άλλον.

img_5533.jpg

Το εγχείρημά τους αφορά ένα private fine dining εστιατόριο, κυριολεκτικά στο σαλόνι του σπιτιού τους. Το ιδιότυπο αυτό εστιατόριο κυκλοφόρησε σαν φήμη από στόμα σε στόμα στους κύκλους των foodies της Θεσσαλονίκης και έφτασε μέχρι το εξωτερικό καθώς ακόμα και τουρίστες τούς επισκέπτονται για να δοκιμάσουν. Οι δυο τους κάνουν την προετοιμασία, το μαγείρεμα και το σέρβις και εξυπηρετούν μια παρέα τη μέρα. Δεν υπάρχουν κατάλογοι, το μενού προσυμφωνείται την ώρα της κράτησης, με τους πελάτες να δίνουν μια γενική κατεύθυνση π.χ. κρέας ή ψάρι, και τους σεφ να κάνουν τα κουμάντα τους. Αλλά πώς ξεκίνησαν όλα;

20180226-raw-filesmy_18.jpg

«Διαβάζοντας ένα άρθρο με τη Σίσσυ, μάθαμε για μια γυναίκα στο εξωτερικό που μετέτρεψε το σπίτι της σε private εστιατόριο και τότε μας μπήκε η ιδέα να το κάνουμε κι εμείς. Αρχικά αναζητήσαμε χώρο στη Θεσσαλονίκη αλλά ο καιρός περνούσε και δεν βρισκόταν τίποτα να τηρεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις. Πότε πέφταμε σε παλιά κτίρια πότε άλλα ήταν πανάκριβα, ώσπου μια μέρα βρέθηκε μια μονοκατοικία στη Θέρμη. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, το κτίσμα πρέπει να έχει ένα διαχωριστικό που διακρίνει το χώρο που θα χρησιμοποιείται για το εστιατόριο από το υπόλοιπο σπίτι με τα υπνοδωμάτια και να τηρούνται εννοείται οι υγειονομικοί και πυροσβεστικοί κανονισμοί» μας λέει ο Αντρέας.

photo-2.jpg
20180226-raw-filesmy-4.jpg

Έτσι, φεύγουν οικογενειακώς για τη Θέρμη και στήνουν την επιχείρησή τους μπροστά από την κουζίνα τους. Mε αυτόν τον τρόπο μειώνονται και τα έξοδα ενώ η οικογένεια μπορεί να περάσει περισσότερο χρόνο μαζί. Τα παιδιά πάντα λείπουν από τον χώρο όταν οι γονείς δουλεύουν στην κουζίνα ή πρόκειται να έρθουν πελάτες για φαγητό, ωστόσο νιώθουν συνέχεια την παρουσία των δικών τους από τα διπλανά δωμάτια. Από την άλλη, το ζευγάρι δένεται ακόμα περισσότερο καθώς είναι «partners» στη ζωή αλλά και στη δουλειά, όπως μας λένε. «Όπως σε όλες τις δουλειές, έτσι και εμείς στη δικιά μας θα γελάσουμε, θα παρεξηγηθούμε γιατί η δουλειά είναι δουλειά, θα πειράξουμε ο ένας τον άλλον. Παρ' όλα αυτά, δεν βάζουμε τη δουλειά ανάμεσα στη σχέση αλλά φέρνουμε το ζευγάρι μαζί μέσα σε αυτή».

20180226-raw-filesmy-6.jpg

photo-3.jpg

Εστιατόρια που ξεπετάγονται σε ιδιωτικούς χώρους είναι ισχυρή τάση των foodies σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη, ωστόσο πώς βλέπουν οι Έλληνες αυτό το concept; Σύμφωνα με το ζευγάρι, οι περισσότεροι έχουν μεγάλη περιέργεια ενώ η αίσθηση τού να πας να φας στο σπίτι ενός αγνώστου πιάτα που δεν μπορείς να επιλέξεις από κάποιον κατάλογο σίγουρα τους εξιτάρει. Στη συνέχεια όμως, το καλό φαγητό από δύο καταξιωμένους σεφ, σε ένα πραγματικά ήσυχο χώρο, σε βάζει από μόνο του σε ατμόσφαιρα.

20180226-raw-filesmy_32.jpg

Το στοίχημα στην περίπτωση αυτή φαίνεται να κερδήθηκε, ωστόσο κάθε αρχή και δύσκολη καθώς δεν είναι εύκολο για μια οικογένεια να πάρει ένα ρίσκο σαν αυτό, παρατώντας τις σταθερές δουλειές τους και την ασφάλεια της γειτονιάς τους. «Οι αμφιβολίες για το αν θα τα καταφέρουμε ήταν πολλές. Το φορολογικό και το γραφειοκρατικό σύστημα της χώρας δεν σου κάνει εύκολο το να ξεκινήσεις κάτι νέο. Από την άλλη όμως είναι και η χαρά της δημιουργίας που αντισταθμίζει το άγχος».


Uma-Chefs home experience, Ελευθερίας, Πανόραμα - Θέρμη 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ