- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Rosebud, το healthy στέκι της πόλης
O κρυφός πόθος του Πολίτη Κέιν βρίσκεται Σκουφά & Ομήρου γωνία
Πέμπτη, 8 ακριβώς, στέκομαι και χαζεύω τα σκαλάκια στον πεζόδρομο της Ομήρου. Στα δεξιά μου το Rosebud, το σίγουρο ραντεβού για τους χορτοφάγους αυτής της πόλης. Η Αφροδίτη, που το άνοιξε πριν από 15 ολόκληρα χρόνια και το βάφτισε Rosebud, επηρεασμένη από τον «Πολίτη Κέιν» του Orson Wells, με περιμένει στη μεγάλη, ευρύχωρη σάλα. Είναι όμορφη και χαμογελαστή και έχει το βλέμμα του ανθρώπου που δεν σταματά ποτέ να ονειρεύεται.
«Πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις τους χυμούς μας» λέει και μου κλείνει το μάτι. «Είναι καταπληκτικοί!» Λίγο μετά προσγειώνεται μπροστά μου ένα ξέχειλο ποτήρι με παντζάρι, καρότο, σπανάκι και χυμό κράνμπερι (€5,80). Δροσιστικό και τονωτικό, πάει τέλεια με τα καλοκαιριάτικα μεσημέρια.
Το Rosebud έκανε χορτοφαγική στροφή πριν από τέσσερα χρόνια. Άλλωστε, στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, οι άνθρωποι ξεκινάνε τη μέρα τους με βρώμη και γκότζι μπέρι, αναζητάνε μετά μανίας βιολογικά προϊόντα, ξορκίζουν τις αλυσίδες fast food, προσέχουν το σώμα και τον εαυτό τους. Είναι γεγονός… η υγιεινή διατροφή είναι παγκόσμια τάση. Και στο κάτω-κάτω, είναι μια μόδα που για πρώτη φορά μας κάνει πραγματικά καλό. Το Rosebud είναι από τα πρώτα εστιατόρια της Ελλάδας που μας τη σύστησαν και δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω το πόσο σωστά πήρε τη στροφή. Ψωνίζει οργανικά και φρέσκα προϊόντα μικρών παραγωγών από όλη την Ελλάδα, παρακολουθεί κάθε τι καινούργιο και το προσθέτει στο μενού του, έχει σεφ που εδώ και πολλά χρόνια είναι ο ίδιος vegan και που αρνείται πεισματικά να πιάσει στα χέρια του κρέας.
Δοκιμάζω κίτρινο κάρι Ταϊλάνδης, μια αυθεντική συνταγή σερβιρισμένη με ρύζι μπασμάτι (€11,50). Δροσερή ιαπωνική σαλάτα με λαχανικά, φύκια wakame και σος από μίσο, λάιμ και ginger (€8,80). Είναι νόστιμη και ωμοφαγική. Ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης με χόρτα ψημένα στη σχάρα (€7,80) – xωρίς να θέλω να τους αδικήσω, τα τσιγαριστά χόρτα είναι από τα πιο νόστιμα πράγματα που έχω φάει! Προχωρώ στα ντολμαδάκια με αμάρανθο και ρύζι μπασμάτι, σε γάλα καρύδας, με δροσερό γιαούρτι (€7,80).
Δεν μπορώ να μη δοκιμάσω το μουσακά με λαχανικά και κιμά βιολογικής σόγιας. Μοιάζει μ’ αυτόν της ελληνίδας μάνας, μόνο που τούτος εδώ είναι σαφώς πιο ελαφρύς. Δεν είναι vegan, αλλά αρκεί να το πεις μια μέρα πριν για να γίνει! Στην ίδια λογική και το hot dog με χειροποίητο λουκάνικο από ποικιλία μανιταριών και φάβα, με vegan μαγιονέζα (€13,80), το οποίο και συστήνω ανεπιφύλακτα.
Κλείνω με έναν Σοκολατένιο Πειρασμό και μια παραδεισένια κουταλιά παγωτό παρφέ αβοκάντο (!) με οργανικό πράσινο τσάι matsha (€5,50). Σηκώνομαι και διαπιστώνω ότι νιώθω εξαιρετικά ανάλαφρη σχετικά με την ποσότητα που έχω καταναλώσει. Ο σεφ του Rosebud, Νίκος Γαϊτάνος, γελάει: «Μα, αυτή είναι όλη η ουσία!».
Μπορεί ήδη να είσαι χορτοφάγος ή και vegan, μπορεί και να μη γίνεις ποτέ. Δεν πειράζει. Το πραγματικό πλήγμα είναι να μην έχεις δοκιμάσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή σου αυτό το καταπληκτικό hot dog με λουκάνικο μανιταριών. (Τα ψητά στη σχάρα χόρτα, είναι δικά μου, μην τα αγγίξεις κανείς!).
Σκουφά 42 & Ομήρου 60, Κολωνάκι, 210 3392370, Fb: Rosebud Home
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Καλά πιάτα και πλούσια κάβα με 300 ελληνικές ετικέτες
Με σεφ την Κυριακή Φωτοπούλου και πιάτα ελληνικά
Η πιο ζεστή γωνιά των γιορτών βρίσκεται στο Βραστό
Κοίτα να δεις που η Βενιζέλου έγινε Τραστέβερε
Τραγανοί απ' έξω, αφράτοι μέσα και με απίστευτους συνδυασμούς επικαλύψεων και γεμίσεων
Εκεί που θα βρεις την «Παιδική ανάμνηση» με πτι-μπερ, διπλή σοκολάτα, φουντούκι και πραλίνα
Μια τρατορία με οικογενειακό κλίμα, χειροποίητα ζυμαρικά και φρέσκες πρώτες ύλες
26 χρόνια ιστορίας και μια κουζίνα που αγαπάει τις παραδοσιακές, ανατολίτικες γεύσεις
Aρωματικός καφές και λαχταριστές επιλογές, ιδανικές για το ξεκίνημα της ημέρας
Μια αυθεντική γευστική εμπειρία, με έμπνευση από την ελληνική, τη μεσογειακή και την ανατολίτικη κουζίνα
Αν έχεις δοκιμάσει έστω μία φορά το brunch του The Caravan, ξέρεις πως μιλάμε για εμπειρία
Αγαπημένη συνήθεια για όσους αναζητούν ποιοτικό καφέ, γεύσεις με χαρακτήρα και τη ζωντάνια της πόλης
Tο ιταλικό όπως πρέπει στη Θεσσαλονίκη
Ο executive chef Δημήτρης Τασιούλας επαναπροσδιορίζει τη νεοελληνική γαστρονομία
Ένας χώρος όπου το σύγχρονο στιλ και η δημιουργική γαστρονομία συνθέτουν μία ξεχωριστή εμπειρία
Για τους λάτρεις του κρέατος, η ποικιλία κρεατικών ΧΧL ενός μέτρου είναι must
Μια νέα εκδοχή της ταβέρνας που αξίζει να δοκιμάσεις
Για τίμιους και πεντανόστιμους μεζέδες στον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.