- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Στην Παραλήγουσα του μεζέ
Έσπρωξα την πόρτα και με πήραν τα γέλια. Μια παρέα συνάδελφων έκανε το διάλειμμα και το χάζι της Πέμπτη μεσημέρι πάνω από ένα τραπέζι φορτωμένο με μεζεδάκια. Μια κουβέντα μπλεγμένη ανάμεσα στην πολιτική, στην οικογένεια, στις δουλειές και σε ένα σίριαλ της τηλεόρασης. Ακριβώς από πίσω τους ο μεγάλος μπουφές-μπαρ λουζόταν στο μεσημεριανό φως και πιο πέρα, στην ανοιχτή κουζίνα, τα τηγάνια τσιτσίριζαν από κάτι αθερίνες που έπνιγαν τον πόνο τους στο λάδι.

Ανέβηκα τη στριφογυριστή σκάλα για να φτάσω στα πάνω «διαμερίσματα» και να χαζέψω από λίγο πιο κοντά αυτό τον τεράστιο πολυέλαιο-κόσμημα του 1850. «Τον βρήκα σε ένα παλαιοπωλείο», μου λέει ο Δημήτρης και με οδηγεί σε ένα τραπέζι, από όπου μπορείς να δεις όλη την κάτω σάλα. «Έναν χρόνο μας πήρε να βρούμε όλα τα κομμάτια που του έλειπαν».

Ο Δημήτρης άνοιξε την Παραλήγουσα μέσα στο Δεκέμβριο. Χρόνια στα μέσα και στα έξω της εστίασης (δικό του και το Café Boheme), αποφάσισε να φτιάξει αυτό το μεζεδοπωλείο για να ταξιδέψει λίγο πίσω στους καιρούς. «Ήθελα να φτιάξω ένα καφενείο του ’30. Να ξεκινάει από πρωί με καφέ, το μεσημέρι να βγαίνει ο δίσκος με τα μεζεδάκια, πιο αργά τα κυρίως πιάτα της ημέρας, να περνάει η ώρα να παίζουμε και λίγο μουσική. Στόχος μου ήταν να φτιάξω ένα προσιτό μαγαζί, γιατί το καφενείο αυτό ήταν. Ένας τόπος αναφοράς για όλες τις κάστες. Στο ίδιο μέρος μαζεύονταν από εργάτες μέχρι πολιτικοί και ποιητές».

Στην Παραλήγουσα λοιπόν (που πήρε το όνομά της από ένα στοίχο του τραγουδιού «Το σχολείο» του Γιώργου Μουφλουζέλη), έρχεσαι για τίμια μεζεδοκατάνυξη με φίλους κολλητούς, μόνος για μια γρήγορη μπουκιά, με τον έρωτά σου για καλό φαγητό. Θα βρεις του κόσμου τα μεζεδάκια, παστά που τα φτιάχνουν εδώ, πιάτα ημέρας, ωραία φρέσκα ψαράκια, ζουμερά κρεατικά. Συνήθως πετυχαίνεις και σπιτικά σάντουιτς φτιαγμένα με δικό τους ψωμί και υλικά της κουζίνας. Για παράδειγμα δεν θα αγοράσουν ζαμπόν, αλλά θα βάλουν χοιρομέρι που έχουν φτιάξει εκείνοι. Θα βρεις όλα τα απαραίτητα αποστάγματα, αλλά και καλό χύμα κρασί. Με αυτό, υπολόγισε γύρω στα €16-19/άτομο. Και αν ο δρόμος σε βγάλει εδώ Παρασκευή βράδυ, μετά τις 21.30 θα βρεθείς να σιγοτραγουδάς παλιά ρεμπέτικα τραγούδια. Έχει ζωντανή μουσική λέω (και σπάω πιάτο).

Λυκαβηττού 16, Κολωνάκι, 210 3600088, Fb: Παραλήγουσα, Ανοιχτά Δευτέρα έως Παρασκευή 12.00- 00.00. Κυριακή κλειστά.
Φωτογραφίες: Παναγιώτης Σκορδίλης
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Καλά πιάτα και πλούσια κάβα με 300 ελληνικές ετικέτες
Με σεφ την Κυριακή Φωτοπούλου και πιάτα ελληνικά
Η πιο ζεστή γωνιά των γιορτών βρίσκεται στο Βραστό
Κοίτα να δεις που η Βενιζέλου έγινε Τραστέβερε
Τραγανοί απ' έξω, αφράτοι μέσα και με απίστευτους συνδυασμούς επικαλύψεων και γεμίσεων
Εκεί που θα βρεις την «Παιδική ανάμνηση» με πτι-μπερ, διπλή σοκολάτα, φουντούκι και πραλίνα
Μια τρατορία με οικογενειακό κλίμα, χειροποίητα ζυμαρικά και φρέσκες πρώτες ύλες
26 χρόνια ιστορίας και μια κουζίνα που αγαπάει τις παραδοσιακές, ανατολίτικες γεύσεις
Aρωματικός καφές και λαχταριστές επιλογές, ιδανικές για το ξεκίνημα της ημέρας
Μια αυθεντική γευστική εμπειρία, με έμπνευση από την ελληνική, τη μεσογειακή και την ανατολίτικη κουζίνα
Αν έχεις δοκιμάσει έστω μία φορά το brunch του The Caravan, ξέρεις πως μιλάμε για εμπειρία
Αγαπημένη συνήθεια για όσους αναζητούν ποιοτικό καφέ, γεύσεις με χαρακτήρα και τη ζωντάνια της πόλης
Tο ιταλικό όπως πρέπει στη Θεσσαλονίκη
Ο executive chef Δημήτρης Τασιούλας επαναπροσδιορίζει τη νεοελληνική γαστρονομία
Ένας χώρος όπου το σύγχρονο στιλ και η δημιουργική γαστρονομία συνθέτουν μία ξεχωριστή εμπειρία
Για τους λάτρεις του κρέατος, η ποικιλία κρεατικών ΧΧL ενός μέτρου είναι must
Μια νέα εκδοχή της ταβέρνας που αξίζει να δοκιμάσεις
Για τίμιους και πεντανόστιμους μεζέδες στον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.