- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Απομεσήμερο στη γειτονιά των Αέρηδων, με χειμωνιάτικη λιακάδα και αρκετούς στο δρόμο να αναζητούν το πνεύμα των Χριστουγέννων. Στο παλιό νεοκλασικό της Αδριανού που βλέπει από τη μια μεριά στον εμπορικό δρόμο της Αθήνας και από την άλλη τις γραμμές του τρένου, πίσω από το σταθμό Μοναστηρακίου, φωτάκια γιορτινά αναβοσβήνουν.
Το καινούργιο εστιατόριο πήρε το όνομά του από την κούπα κρασιού του Βάκχου, που χρησιμοποιούνταν εκτός από δοχείο πόσης και ως μονάδα μέτρησης. Στο Kotili το μενού είναι ιδανικό ώστε να κατεβάζεις τα «κοτύλια» σαν τον Βάκχο, μια και μπορείς να τα συνοδέψεις με πολύ μαστόρικα μεζεκλίκια.
Ο κατάλογος με την πρώτη ματιά θυμίζει παλιά μεζεδοπωλεία και περιέχει «συγκινητικές» νοστιμιές, χειροποίητες και σπιτικές. Τι θέλω να πω; Ας περιγράψω τη «μικρή» ποικιλία για δύο άτομα (που μεταξύ μας ήταν για τρία προς τέσσερα), στην τιμή έκπληξη των 18 ευρώ. Έχουμε και λέμε λοιπόν: κεφτέδες, κολοκυθοκεφτέδες, μπουρέκια με ζαμπόν και τυρί, τυρομπουκιές, παντσέτες ψητές, κοτόπουλο ψητό, λουκάνικα, τυροκαυτερή, τζατζίκι, πατατοσαλάτα, πατάτες τηγανητές και πίτες αραβικές ψητές. Το πιάτο υπερπαραγωγή, αυτή η πιατέλα-βουναλάκι, ήταν μήνυμα αισιοδοξίας και ξορκισμού του πνεύματος των ημερών. Εκτός από τεράστια ήταν και πεντανόστιμη. Ο κεφτές μμμ… είχε άρωμα από κεφτέ των παιδικών μας χρόνων. Τα ψητά, παντσέτες και κοτόπουλο, ήταν αρωματισμένα με φρέσκα μυρωδικά και είχαν περάσει από πολύωρο μαρινάρισμα, με αποτέλεσμα να μοιάζουν με λουκούμια που έλιωναν στο στόμα. Τα σαλατικά, οι τυροκαυτερές και όλα τα υπόλοιπα ήταν και σπιτικά και γκουρμέ.
Αυτά εμείς δεν τα ξέραμε, οπότε είχαμε προλάβει πριν την τεράστια ποικιλία να παραγγείλουμε και μια σαλάτα Μάνης
με τα παξιμαδάκια της βρεγμένα με λάδι, τις πρασινάδες της και το μανούρι της το ψητό, καθώς και μια φέτα παναρισμένη με σουσαμάκι και μέλι. Στο τέλος γλυκαθήκαμε με ωραίο, περίτεχνο μπανόφι.
Μάθαμε ότι όσοι πάνε πιο αργά τα Παρασκευοσάββατα και τις Κυριακές το μεσημέρι το διασκεδάζουνε με ορχήστρα και με γλέντια λαϊκά. Άλλοι που πάνε για καφέ και σνακ από το πρωί απολαμβάνουν τη σκεπασμένη αυλή με τις ελιές και το φως του ήλιου της ωραίας κακοπαθημένης μας πόλης.
Kotili, καφέ-μεζεδοπωλείο, Αδριανού 41-45, Μοναστηράκι, 210 3232.868. Κατανάλωση € 15-20/άτομο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η πιτσαρία στη Χώρα των Κυθήρων που έχει γίνει το απόλυτο καλοκαιρινό hot spot
Μια γαστρονομική εμπειρία με φόντο το φωτισμένο Ναύπλιο
Στο beach restaurant του Domotel Kea θα φας από τα χεράκια του Δημήτρη Κατριβέση
Καλό φαγητό, καλές τιμές και μια πλατεία που μοιάζει με χωριό
Το νέο σποτ του κέντρου της Θεσσαλονίκης
Πάνω στην παραλία της Βάρκιζας σε περιμένει για φρέσκο ψαράκι και πολλούς μεζέδες δίπλα στο κύμα
Και πολλά ακόμα παραδοσιακά πιάτα της μανιάτικης κουζίνας
Το εστιατόριο-έκπληξη που παντρεύει την παράδοση με τη σύγχρονη ελληνική κουζίνα
Σε περιμένει στην Αποστόλου Παύλου σερβίροντας φαγητό με ψυχή και θέα καρτ-ποστάλ
Στο ολοκαίνουργιο εστιατόριο στη Θεσσαλονίκη γίνεται το σώσε!
Εδώ οι άνθρωποι μαγειρεύουν με ό,τι τους δίνει το μποστάνι τους και η άγρια φύση
Λειτουργεί από το 1937 περνώντας από πατέρα σε γιο
Από κλασικά τηγανητά μέχρι ωμά θαλασσινά, εκεί θα βρεις εκλεκτούς καλοκαιρινούς μεζέδες
Ο πιο καλοκαιρινός λόγος για να έρθεις στον Νέο Κόσμο
Διαμονή με θέα στο λιμανάκι, φρέσκα ψάρια, παραδοσιακές γεύσεις και η αυθεντική πλευρά των Συβότων μέσα από μια οικογενειακή εμπειρία
Ωραία μεσογειακή κουζίνα και ακόμη ωραιότερα γλυκά
Από το μενού ξεχωρίζουν η γαριδομακαρονάδα, το κριθαρότο γαρίδας και τα κρέατα στη σχάρα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.