- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Υποχρεωτικό πλέον στα αυτοκίνητα που ταξινομούνται στην Ελλάδα το σύστημα Advanced Driver Distraction Warning
Στόχος είναι η επίτευξη του «Vision Zero», δηλαδή ο μηδενισμός των θανάτων στους ευρωπαϊκούς δρόμους μέχρι το 2050
Το ADDW χρησιμοποιεί κάμερες και αισθητήρες για να παρακολουθεί την κατεύθυνση του βλέμματος και την προσοχή του οδηγού
Πλέον όλα τα αυτοκίνητα που θα ταξινομούνται στην Ευρώπη θα πρέπει υποχρεωτικά να εξοπλίζονται με το σύστημα Advanced Driver Distraction Warning (ADDW).
Το συγκεκριμένο σύστημα χρησιμοποιεί κάμερες και αισθητήρες του αυτοκινήτου για να παρακολουθεί την κατεύθυνση του βλέμματος και την προσοχή του οδηγού. Εάν διαπιστώσει ότι ο οδηγός έχει αποσπάσει το βλέμμα του από το δρόμο για μεγάλο χρονικό διάστημα ή εμφανίζει σημάδια μειωμένης συγκέντρωσης, ενεργοποιεί οπτικές ή ηχητικές προειδοποιήσεις.
Η νομοθεσία GSR2 (General Safety Regulation) της Ευρωπαϊκής Ένωσης εισάγει σταδιακά μια σουίτα προηγμένων συστημάτων υποβοήθησης (ADAS) για να μηδενιστούν τα τροχαία δυστυχήματα. Στόχος είναι η επίτευξη του «Vision Zero», δηλαδή ο μηδενισμός των θανάτων στους ευρωπαϊκούς δρόμους μέχρι το 2050.
Συνήθως μια μικρή κάμερα είναι τοποθετημένη στην κολόνα του τιμονιού, στον εσωτερικό καθρέφτη ή στην αριστερή εσωτερική πρώτη κολόνα και σε συνδυασμό με αισθητήρες υπερύθρων παρακολουθεί τις κινήσεις των ματιών και τη θέση του κεφαλιού του οδηγού.
Το σύστημα μέσα από αλγορίθμους αναγνωρίζει αν ο οδηγός κοιτάει τον δρόμο ή αν το βλέμμα του βλέπει την κεντρική οθόνη του ταμπλό ή έξω από το παράθυρο. Εάν το σύστημα εντοπίσει ότι το βλέμμα του οδηγού δεν είναι εστιασμένο στον δρόμο για λίγα δευτερόλεπτα (το χρονικό διάστημα μειώνεται όσο αυξάνεται η ταχύτητα) ενεργοποιεί μια έντονη οπτική ένδειξη στο ταμπλό και έναν ηχητικό προειδοποιητικό τόνο.
Αντίθετα με το παλαιότερο σύστημα ανίχνευσης κόπωσης (DDR) που αξιολογούσε το στυλ οδήγησης (π.χ. μικροδιορθώσεις στο τιμόνι), το ADDW αναγνωρίζει την απόσπαση σε πραγματικό χρόνο πριν καν το όχημα παρεκκλίνει από την πορεία του.
Τα συστήματα που θα συμβάλλουν στην μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και υπάρχουν στην υποχρεωτική παλέτα των συστημάτων υποβοήθησης είναι το EDR (Event Data Recorder), όπου μια μονάδα καταγράφει κρίσιμα δεδομένα τηλεμετρίας (ταχύτητα, κλίση τιμονιού, χρήση φρένου) συνεχώς και αποθηκεύει μόνο τα 5 δευτερόλεπτα πριν και τα 0,3 δευτερόλεπτα μετά από μια σύγκρουση.
Το ISA (Intelligent Speed Assistance), όπου το αυτοκίνητο «διαβάζει» τις πινακίδες ορίου ταχύτητας μέσω κάμερας και GPS, ενημερώνοντας τον οδηγό με ηχητικά σήματα ή αυξάνοντας ελαφρώς την αντίσταση στο πεντάλ του γκαζιού αν ξεπεράσει το όριο.
Το ALC (Alcohol Interlock Installation Facilitation), που είναι προεγκατάσταση συστήματος ελέγχου αλκοόλ, όπου όλα τα οχήματα διαθέτουν την απαραίτητη καλωδίωση ώστε να μπορεί να συνδεθεί εύκολα μια συσκευή αλκοολομέτρου και το Lane Keeping- Automated Braking, όπου τα συστήματα διορθώνουν την πορεία του αυτοκινήτου αν βγει από τη λωρίδα χωρίς φλας, ενεργοποιώντας αυτόματα τα φρένα αν ανιχνευτεί εμπόδιο, πεζός ή ποδηλάτης.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στόχος είναι η επίτευξη του «Vision Zero», δηλαδή ο μηδενισμός των θανάτων στους ευρωπαϊκούς δρόμους μέχρι το 2050
Πώς ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας Κίμι Αντονέλι έμεινε πίσω και ο Φερστάπεν εγκατέλειψε
Το έξυπνο ηλεκτρικό όχημα για την πόλη του σήμερα
Το πλήρωμα του Ford Car Center τερμάτισε στη δεύτερη θέση μεταξύ των ελληνικών πληρωμάτων μετά από μία συνολικά εντυπωσιακή εμφάνιση
Ένας θεαματικός αγώνας με πολλές προσπεράσεις και ένταση στην κορυφή
Δεύτερη θέση και μια πολύ δύσκολη Κυριακή για τον Τιερί Νεβίλ
Ο Ενρίκο Γκαλιέρα παραιτείται λίγες εβδομάδες μετά την παρουσίαση του πρώτου ηλεκτρικού αυτοκινήτου της εταιρείας
Ένας περιεκτικός οδηγός για να απολαύσετε θέαμα, ήχους και δράση!
Γιατί όλο και περισσότερα ζευγάρια επιλέγουν ένα κλασικό αυτοκίνητο για τη μεγάλη τους ημέρα
Ο Τότο Βολφ ψάχνει λογικές εξηγήσεις, αλλά στη Βαρκελώνη η Formula 1 απέδειξε ότι δεν είναι μόνο μαθηματικά και δεδομένα
Συμπαγές, ευρύχωρο και ευέλικτο, με DNA από τα παλιά, στις ανάγκες του σήμερα
Η Ferrari έμεινε μακριά από τη μάχη της κορυφής και η Toyota εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία για να κατακτήσει ξανά το τρόπαιο
Ο Κίμι Αντονέλι πρώτος για 5η φορά στη φετινή σεζόν, με δεύτερο τον Χάμιλτον και τρίτο τον Χατζάρ
Επόμενος αγώνας το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 26-29 Ιουνίου
Με χώρο αποσκευών 425 λίτρων, ιδανικό για οικογενειακή χρήση
Μήπως τελικά η Ferrari έκανε επίτηδες τόσο άσχημη την ηλεκτροκίνητη Luce;
Η χαρακτηριστική ατάκα του Μοντετζέμολο αφορούσε το ίδιο το σήμα της εταιρείας
«Μοιάζει με άλλη εταιρεία», έγραψε χαρακτηριστικά ένας χρήστης
Το πενταθέσιο μοντέλο της ιταλικής εταιρίας δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τον πρώην σχεδιαστή της Apple, σερ Τζόνι Άιβ
Κίμι Αντονέλι στην πρώτη θέση, Χάμιλτον στη δεύτερη, Φερστάπεν στην τρίτη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.