Αυτοκινηση

Cupra Born: Ένα ξεχωριστό ηλεκτροκίνητο hot hatch

Διασκεδαστικό στην οδήγηση, με πολυτελές, ενδιαφέρον εσωτερικό, και τεχνολογία που πραγματικά είναι εύκολη στην λειτουργία της

konstantinos-lemonis.jpg
Κωνσταντίνος Λεμονής
ΤΕΥΧΟΣ 892
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Cupra Born: Ένα ξεχωριστό ηλεκτροκίνητο hot hatch

Cupra Born: To design, η τεχνολογία και η συμπεριφορά του στον δρόμο

Μπορεί να είναι ντυμένο από την κορυφή μέχρι τα νύχια με αντιπροσωπευτικές χάλκινες πινελιές, αλλά η Cupra πραγματικά «έχει κερδίσει το χρυσό» με το πρώτο της ηλεκτρικό οικογενειακό αυτοκίνητο. Το Cupra Born είναι διασκεδαστικό στην οδήγηση και έχει ένα πολυτελές, ενδιαφέρον εσωτερικό, με τεχνολογία που πραγματικά είναι εύκολη στην λειτουργία της.

Τα σπορ bucket καθίσματα –κατασκευασμένα από βιώσιμα υλικά που προέρχονται από απορρίμματα από τη Μεσόγειο Θάλασσα– είναι ένα ακόμα δείγμα του  αντισυμβατικού χαρακτήρα του Born.

Tech

Στο ιδιαίτερο και φιλικά σχεδιασμένο εσωτερικό, που θα μπείτε χωρίς χρήση του κλειδιού, συναντάτε έλεγχο κλιματισμού δύο ζωνών, ψηφιακό πίνακα οργάνων 5,3’’, σύστημα πολυμέσων 12’’, ψηφιακό ραδιόφωνο, ασύρματη φόρτιση smartphone, ασύρματο Apple CarPlay, ενσύρματο Android Auto, θερμαινόμενο δερμάτινο τιμόνι τροχός, τέσσερις θύρες USB-C, ατμοσφαιρικό φωτισμό, πίσω φιμέ τζάμια, πίσω αεροτομή οροφής και αεροδυναμικές ζάντες 19 ιντσών.

Το δε Cupra Connect GEN4 προσφέρει προηγμένη πλοήγηση, πρόσθετη ασφάλεια και απομακρυσμένη σύνδεση μέσω του my cupra app, ενώ όλα τα συστήματα υποβοήθησης και οι δείκτες τους που δίνουν πολύτιμες πληροφορίες στον οδηγό, βρίσκονται στο οπτικό πεδίο του οδηγού, χάρη στο σύστημα head-up display επαυξημένης πραγματικότητας.

Σε επίπεδο ασφάλειας, υπάρχουν επτά αερόσακοι, αυτόνομο φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης (AEB), υποβοήθηση λωρίδας, υποβοήθηση στάθμευσης, προειδοποίηση τυφλού σημείου, πίσω ειδοποίηση cross-traffic με προειδοποίηση εξόδου, υαλοκαθαριστήρες με αίσθηση βροχής, κάμερα 360, μόνιτορ πίεσης ελαστικών, προσαρμοζόμενο cruise control, συναγερμός, αυτόματη ενεργοποίηση/απενεργοποίηση προβολέων LED με αυτόματη μεγάλη σκάλα, μπροστινά φώτα ομίχλης και θερμαινόμενοι/τροφοδοτούμενοι εξωτερικοί καθρέπτες.

Cupra Born

Στον δρόμο

Μία μπαταρία μεγάλης εμβέλειας 77kWh, που προσφέρει αυτονομία 548 χλμ. τροφοδοτεί έναν από τους πιο προηγμένους σήμερα ηλεκτροκινητήρες που μεταφέρει την κίνηση στους πίσω τροχούς για να δημιουργήσει μια πιο σπορ αίσθηση. Το σύστημα μετάδοσης κίνησης του καθαρού EV με σύγχρονο κινητήρα μόνιμου μαγνήτη είναι ενσωματωμένο πάνω από τον πίσω άξονα μπροστά από το κέντρο των τροχών. Η ροπή μεταφέρεται χρησιμοποιώντας ένα κιβώτιο μίας ταχύτητας με διαφορικό, εξομαλύνοντας την απόδοση για να παρέχει φυσική απόδοση.

Διατίθενται με τρία κινητήρια σύνολα: Born 58 με ισχύ 204 ίππων και ηλεκτρική αυτονομία έως 425 χλμ. Born 58 eBoost με ισχύ 231 ίππων και ηλεκτρική αυτονομία έως 420 χλμ. και Born 77 eBoost με ισχύ 231 ίππων και ηλεκτρική αυτονομία έως 548 χλμ.

Η ροπή των τριών συνόλων είναι κοινή στα 310 Nm, όπως κοινή είναι και η μέγιστη ταχύτητα στα 60 χλμ./ώρα. Τέλος οι εργοστασιακές τιμές κατανάλωσης ορίζονται από 15,1-18 kWh/100 χλμ.

Σημαντικό είναι ωστόσο να αναφέρουμε ότι το Born χρησιμοποιεί ένα υδρόψυκτο σύστημα μπαταρίας ιόντων λιθίου πολλαπλών θηκών που βρίσκεται χαμηλά και κεντρικά στο αυτοκίνητο για να προσφέρει το καλύτερο κέντρο βάρους και να μειώσει τον αντίκτυπο του βάρους του πακέτου, αντί να το χρησιμοποιεί ως πλεονέκτημα για την παροχή μεγαλύτερης δύναμης. Προσφέρει δε και αρκετούς χώρους όπως το εργονομικό πορτμπαγκάζ χωρητικότητας 385 λίτρων.

Ένα επιπλέον ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι το Born μπορεί να προσθέσει επιπλέον 100 χιλιόμετρα αυτονομίας σε μόλις 7 λεπτά χρησιμοποιώντας ένα σημείο φόρτισης 125kW, κάνοντας τα τυπικά ταξίδια τόσο απλά και εύκολα σαν να χρησιμοποιείτε όχημα κινητήρα καύσης. Και ακόμα κι αν το απόθεμα της μπαταρίας είναι μόνο 5%, μπορεί να αναπληρωθεί στο 80% σε μόλις 35 λεπτά. Το Born μπορεί να συνδεθεί σε δίκτυα φόρτισης AC και DC, οπότε είτε βρίσκεστε στο δρόμο είτε στο σπίτι, ενώ η επαναφόρτιση της μπαταρίας είναι γρήγορη και απλή. Μάλιστα υπάρχει η δυνατότητα να εισάγετε τις συνήθεις συνθήκες ταξιδιού σας και να ανακαλύψετε –κατά προσέγγιση– την αυτονομία του Born.

Η τιμή εκκίνησης των CUPRA Born αρχίζει από τις 41.900 ευρώ για την έκδοση 58 KWh 204hp (χωρίς την κρατική επιδότηση «Κινούμαι Ηλεκτρικά»).

Cupra Born

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ