Αυτοκινηση

Ράλλυ Χιλής: Ο Ott Tanak στην πρώτη θέση

Καταστροφική μέρα για Esapekka Lappi και Pierre-Louis Loubet

eleni_helioti_1.jpg
Ελένη Χελιώτη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
WRC - Ράλλυ Χιλής - 1η Μέρα: Προβάδισμα για τον Ott Tanak - Καταστροφική μέρα για Esapekka Lappi και Pierre-Louis Loubet
© RBCP

WRC - Ράλλυ Χιλής - 1η Μέρα: Προβάδισμα για τον Ott Tanak - Καταστροφική μέρα για Esapekka Lappi και Pierre-Louis Loubet

Ο οδηγός της M-Sport Ford με Ford Puma, Ott Tänak, σημείωσε τον ταχύτερο χρόνο στην πρώτη Ειδική Διαδρομή Ειδική Διαδρομή (Ε.Δ.) της ημέρας στο Pulperia, αλλά στην αμέσως επόμενη αντιμετώπισε προβλήματα που προκλήθηκαν από μια βαριά προσγείωση μετά από ένα άλμα, και βρέθηκε στην τρίτη θέση με τον συνοδηγό του Martin Järveoja, για τον οποίο ανησύχησε. Η πρόσκρουση προκάλεσε επίσης μικρές ζημιές στην ανάρτηση και απώλεια της υβριδικής μονάδας.

WRC - Ράλλυ Χιλής - 1η Μέρα: Προβάδισμα για τον Ott Tanak - Καταστροφική μέρα για Esapekka Lappi και Pierre-Louis Loubet
© RBCP

Παρ’ όλα αυτά, η στρατηγική προσέγγιση του Tänak στο επαναλαμβανόμενο απογευματινό σκέλος τον βοήθησε να διεκδικήσει ξανά την πρώτη θέση. Σε ήπιες ανοιξιάτικες συνθήκες, ήταν ο μόνος οδηγός (από τους πρώτους) που επέλεξε αποκλειστικά μαλακά ελαστικά Pirelli. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής του 2019 πήρε το προβάδισμα από τον Teemu Suninen (Hyundaii20) στην προτελευταία Ε.Δ. και επέκτεινε τη διαφορά του από τον Suninen στα 4,2 δευτερόλεπτα.«Η πρώτη και η τελευταία Ε.Δ. σήμερα ήταν εξαιρετικά δύσκολες», είπε ο Tänak, του οποίου η τελευταία νίκη στο WRC ήταν στο Ράλι Σουηδίας τον Φεβρουάριο.

Οι Ε.Δ της Χιλής δεν ήταν ευνοϊκές για τους τρεις οδηγούς που «κυνηγάνε» αυτή τη στιγμή τον τίτλο του πρωταθλητή οδηγών, Kalle Rovanperä (Toyota Yaris), Elfyn Evans (ToyotaYaris) και Thierry Neuville (Hyundai i20). Και οι τρεις ανέφεραν εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα πρόσφυσης σε αυτές τις loose surface συνθήκες, αλλά ήταν ο Evans που τα πήγε καλύτερα, ολοκληρώνοντας την ημέρα 8,5 δευτερόλεπτα πίσω από τον Suninen στην τρίτη θέση.

Ο Rovanperä, ο οποίος κάνει «σκούπα» ανοίγοντας τον δρόμο, βρισκόταν στην 4η θέση, πίσω από τον Evans μέχρι την τελευταία Ε.Δ. της ημέρας όπου έχασε για λίγο τον έλεγχο του αυτοκινήτου (halfspin) και έπεσε στην πέμπτη θέση συνολικά, τελειώνοντας τη μέρα 11,0 δευτερόλεπτα πίσω από τον Neuville της Hyundai, ο οποίος βρίσκεται 15 δευτερόλεπτα πίσω από τον Evans.

WRC - Ράλλυ Χιλής - 1η Μέρα: Προβάδισμα για τον Ott Tanak - Καταστροφική μέρα για Esapekka Lappi και Pierre-Louis Loubet
Esapekka Lappi © RBCP

Η πρώτη αυτή μέρα στη Χιλή υπήρξε ιδιαίτερα καταστροφική για τον Esapekka Lappi (Hyundai i20) και τον Pierre-Louis Loubet (Ford Puma). Ο Lappi «ρόλαρε» στην 1η κιόλας Ε.Δ. της ημέρας, λίγα εκατοντάδες μέτρα πριν τον τερματισμό της, και ο Loubet στην 3η Ε.Δ., σε σημείο που είναι απίθανο να ξεκινήσουν ξανά το Σάββατο.

Lappi Crashes Out | WRC Rally Chile Bio Bío 2023

Ο Takamoto Katsuta (Toyota Yaris) τελείωσε την ημέρα στην 6η θέση, 52,8 δευτερόλεπτα μπροστά από τον πρωτοεμφανιζόμενο της M-Sport Ford, Grégoire Munster, του οποίου ο συνοδηγός Louis Louka πέρασε το πρωινό σκέλος του αγώνα διαβάζοντας σημειώσεις από το κινητό του τηλέφωνο αφού κατά λάθος άφησε τις έντυπες σημειώσεις του στο δωμάτιο του ξενοδοχείου.

Day 1 Highlights | WRC Rally Chile Bio Bío 2023

Ο Sami Pajari (Skoda Fabia RS Rally 2) ήταν όγδοος γενικής και ηγήθηκε της κατηγορίας WRC2 με 13,3 δευτερόλεπτα από τον Oliver Solberg (Skoda Fabia RS Rally 2), ενώ ο Alberto Heller ολοκλήρωσε το top 10 σε ένα Puma.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ