Αυτοκινηση

Toyota Corolla Cross: Η SUV έκδοση του παγκόσμιου best seller έχει απαντήσεις σε όλα σου τα «θέλω»

Έρχεται να ολοκληρώσει τη σύγχρονη γκάμα του Corolla

97704-195847.jpg
Θωμάς K. Ευθυμίου
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Toyota Corolla Cross: Η SUV έκδοση του παγκόσμιου best seller έχει απαντήσεις σε όλα σου τα «θέλω».

Toyota Corolla Cross: Το μοντέλο που ενισχύει ακόμα περισσότερο την παρουσία της Toyota στην κατηγορία των μεσαίων SUV.  

Τι είναι

Το Corolla Cross είναι ένα οικογενειακό, πρακτικό SUV που έρχεται να ολοκληρώσει τη σύγχρονη γκάμα του Corolla, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την παρουσία της Toyota στην κατηγορία των μεσαίων SUV.  

Toyota Corolla Cross: Η SUV έκδοση του παγκόσμιου best seller έχει απαντήσεις σε όλα σου τα «θέλω».

Με μια ματιά

Το Corolla Cross πλαισιώνοντας τα καθιερωμένα Corolla hatchback, sedan και Touring Sports, επιβεβαιώνει ότι υπάρχει «ένα Corolla για όλους.»Πρόκειται για το πρώτο μοντέλο που εξοπλίζεται με την πέμπτη γενιά της υβριδικής ηλεκτρικής τεχνολογίας της Toyota η οποία προσφέρει αυξημένη ισχύ και ακόμα πιο βελτιωμένη κατανάλωση.

Σχεδίαση

Στο εμπρός τμήμα, ο δυναμισμός και ο οικογενειακός χαρακτήρας των Toyota SUV αντικατοπτρίζονται στην προτεταμένη, διπλή τραπεζοειδή μάσκα και τη μορφή του κάτω προφυλακτήρα.

Οι λεπτοί bi-LED προβολείς προσφέρονται σε όλες τις εκδόσεις, με τις Style, Style Skyview και Lounge να εξοπλίζονται επιπλέον με φλας διαδοχικού φωτισμού (sequential turn indicators) και οδηγούς φώτων LED (light guides). Πίσω, τα φωτιστικά σώματα έχουν μία ισχυρή τρισδιάστατη εμφάνιση, αγκαλιάζοντας τα οπίσθια φτερά και την πίσω πόρτα.

Toyota Corolla Cross: Η SUV έκδοση του παγκόσμιου best seller έχει απαντήσεις σε όλα σου τα «θέλω».

Οι διαστάσεις του Corolla Cross το τοποθετούν στην καρδιά της εξαιρετικά ανταγωνιστικής κατηγορίας των μεσαίων SUV. Στην γκάμα των μοντέλων της Toyota, τοποθετείται μεταξύ των C-HR και RAV4 όσον αφορά το μέγεθος.

Το εσωτερικό είναι σχεδιασμένο με γνώμονα την καθημερινή πρακτικότητα. Είναι ένας φωτεινός, ανοιχτός χώρος με καλή ορατότητα για όλους τους επιβαίνοντες, με μεγάλα πλαϊνά παράθυρα και υψηλή θέση οδήγησης. Η αίσθηση open space επιτείνεται με μία πανοραμική οροφή με ηλεκτρικό σκιάδιο που προσφέρεται στις εκδόσεις Style Skyview και Lounge.

Toyota Corolla Cross: Η SUV έκδοση του παγκόσμιου best seller έχει απαντήσεις σε όλα σου τα «θέλω».

Ο χώρος για το κεφάλι όλων των επιβατών είναι άπλετος και τα μεγάλα ανοίγματα των θυρών καθιστούν την πρόσβαση άνετη, για παράδειγμα εάν απαιτείται η χρήση παιδικού καθίσματος. Οι πίσω πόρτες υιοθετούν σχεδίαση φιλική προς την οικογένεια, με καμπύλο προφίλ ώστε να υπάρχει περισσότερος χώρος στην περιοχή των γονάτων για ευκολότερη πρόσβαση στο παιδικό κάθισμα. Οι ενήλικοι πίσω επιβάτες θα εκτιμήσουν τη ρύθμιση ανάκλισης των πλατών των καθισμάτων.

Υπάρχουν πολυάριθμοι χώροι για την αποθήκευση αντικειμένων σε όλη την καμπίνα, μαζί με μία θύρα USB-A και έναν ασύρματο φορτιστή στην εμπρός κονσόλα και δύο θύρες USB-C για τους πίσω επιβάτες.

Οι διαστάσεις του χώρου φόρτωσης είναι γενναιόδωρες, ενώ άνετη πρόσβαση παρέχει το φαρδύ άνοιγμα, το χαμηλό κατώφλι φόρτωσης των 72 εκ. (από τα χαμηλότερα μεταξύ των βασικών ανταγωνιστών του αυτοκινήτου) και η επιλογή μιας ηλεκτρικής πίσω πόρτας με αισθητήρα κίνησης ποδιού.

Η χωρητικότητα του χώρου αποσκευών είναι 436 λίτρα και φτάνει τα 1.337 λίτρα, με τα πίσω καθίσματα αναδιπλωμένα.

Tech

Η πλατφόρμα TNGA-C της Toyota επέτρεψε στο Corolla Cross να υιοθετήσει μία νέα ψηφιακή πλατφόρμα. Αυτή είναι το «κλειδί» για το ισχυρό ψηφιακό πακέτο του αυτοκινήτου που υποστηρίζει την πέμπτη γενιά του υβριδικού ηλεκτρικού συστήματος, την τελευταία γενιά των λειτουργιών του Toyota Safety Sense, τον νέο ψηφιακό πίνακα οργάνων, το σύστημα πολυμέσων και ενημέρωσης/ψυχαγωγίας Toyota Smart Connect, καθώς και τη μονάδα επικοινωνίας δεδομένων (DCM).

Το Corolla Cross είναι το πρώτο μοντέλο της Toyota που χρησιμοποιεί ένα νέο, ψηφιακό πίνακα οργάνων 12.3”, που προσφέρεται στάνταρ σε όλες τις εκδόσεις.

Toyota Corolla Cross: Η SUV έκδοση του παγκόσμιου best seller έχει απαντήσεις σε όλα σου τα «θέλω».

Το νέο σύστημα Toyota Smart Connect απαντά σε αυτή την προτεραιότητα με ένα ταχύτερο, πιο άμεσης απόκρισης σύστημα πολυμέσων, που λαμβάνει υπόψη το μέλλον, με over-the-air ενημερώσεις για επέκταση της λειτουργικότητας και εισαγωγή νέων υπηρεσιών.

Προσφέρεται στάνταρ σε όλα τα μοντέλα του Corolla Cross και διαθέτει μία οθόνη αφής υψηλής ανάλυσης 10.5”. Το πακέτο περιλαμβάνει λειτουργία πλοήγησης που βασίζεται σε cloud με πληροφορίες για κυκλοφοριακά συμβάντα σε πραγματικό χρόνο, ενσωματωμένο ψηφιακό βοηθό και ενσωμάτωση smartphone μέσω (ασύρματου) Apple CarPlay και (ενσύρματης σύνδεσης) Android Auto. Τετραετής συνδρομή για υπηρεσίες περιλαμβάνεται στην τιμή πώλησης του Corolla Cross.

Το Toyota T-Mate, παρέχει τεράστιο εύρος ασφάλειας και υποστήριξης οδηγού, με καλύτερη ανίχνευση κινδύνου ατυχήματος και λειτουργίες ενεργητικής ασφάλειας που προσφέρει η τελευταία, 3η γενιά του Toyota Safety Sense (TSS), μέχρι βοήθεια κατά την οδήγηση ή τη διαδικασία στάθμευσης.

Εάν το όχημα εμπλακεί σε μία σύγκρουση, η εξαιρετικά άκαμπτη δομή του και τα ολοκληρωμένα συστήματα παθητικής ασφάλειας προσφέρουν αξιόπιστη προστασία σε όλους τους επιβαίνοντες.

Toyota Corolla Cross: Η SUV έκδοση του παγκόσμιου best seller έχει απαντήσεις σε όλα σου τα «θέλω».

Οι τελευταίες εξελίξεις του Toyota Safety Sense έχουν φέρει σημαντικές βελτιώσεις σε πολλά από τα συστήματα ανίχνευσης κινδύνου ατυχήματος που διαθέτει αλλά και πρόσθετες νέες λειτουργίες που αυξάνουν την ασφάλεια και παρέχουν πρόσθετη ξεγνοιασιά. Με το πλεονέκτημα των over-the-air ενημερώσεων, το λογισμικό μπορεί τώρα να αναβαθμίζεται αυτόματα, χωρίς να χρειάζεται επίσκεψη του οχήματος σε συνεργείο.

Το Corolla Cross είναι από τα πρώτα μοντέλα που υιοθετούν ένα νέο σύστημα εμπρός κάμερας και ραντάρ το οποίο καλύπτει ένα πολύ ευρύτερο πεδίο μπροστά από το αυτοκίνητο, με εκτεταμένη εμβέλεια αριστερά/δεξιά και πάνω/κάτω.

Στον δρόμο

Το Corolla Cross είναι το πρώτο μοντέλο σε όλο τον κόσμο που χρησιμοποιεί την πέμπτη γενιά του αυτοφορτιζόμενου, υβριδικού ηλεκτρικού συστήματος της Toyota. Ένα πρόγραμμα συνεχούς βελτίωσης στα 25 χρόνια από τότε που η τεχνολογία έκανε το ντεμπούτο της στην αγορά. Η 5η γενιά δημιούργει ένα σύστημα που είναι πιο ισχυρό και πιο αποδοτικό στην οδήγηση, αλλά και πιο αποτελεσματικό όσον αφορά την οικονομία καυσίμου και τις εκπομπές ρύπων. Το νέο μοντέλο διατίθεται με κινητήρια 2.0 λίτρων με κίνηση στους εμπρός τροχούς (FWD), καθώς και προαιρετικά με ευφυές σύστημα τετρακίνησης (AWD-i).

Το σύστημα των 2.0 λίτρων αποδίδει 197 ίππους, με επιτάχυνση 0-100 χλμ/ώρα σε 7,6 δευτερόλεπτα για την έκδοση FWD και σε 7,5 δευτ. για την AWD, με τις εκπομπές CO2 να κυμαίνονται μεταξύ 114 - 115 γρ/χλμ και μεταξύ 120 - 122 γρ/χλμ με το AWD-i.

Οι αλλαγές που εισάγει η πέμπτη γενιά του υβριδικού ηλεκτρικού συστήματος περιλαμβάνουν εξαρτήματα τα οποία ζυγίζουν λιγότερο και είναι πιο συμπαγή – ιδιότητες που βοηθούν να διατηρείται η αποδοτικότητα παράλληλα με την αύξηση της ισχύος – αλλά διατηρούν ταυτόχρονα την αξιοπιστία που αποτελεί σήμα κατατεθέν της τεχνολογίας της Toyota.

Το σύστημα χρησιμοποιεί μία νέα μονάδα ελέγχου ισχύος (PCU) που μειώνει τις ηλεκτρικές απώλειες στο σύστημα, συνεισφέροντας στη διατήρηση της αποδοτικότητας καυσίμου. Η μονάδα λειτουργεί επίσης πιο αθόρυβα και, στο μοντέλο AWD-i, ενσωματώνει την πίσω PCU, εξοικονομώντας επιπλέον χώρο και βάρος.

Η νέα υβριδική μπαταρία ιόντων λιθίου είναι μικρότερη και ελαφρύτερη, αλλά έχει υψηλότερη απόδοση – ιδιότητες που συνεισφέρουν τόσο στις δυναμικές επιδόσεις του αυτοκινήτου όσο και στην αποδοτικότητα καυσίμου. Συγκριτικά με τη μπαταρία που χρησιμοποιήθηκε στο προηγούμενο σύστημα, το βάρος έχει μειωθεί κατά 14% και η απόδοση έχει αυξηθεί κατά 14%.

Toyota Corolla Cross: Η SUV έκδοση του παγκόσμιου best seller έχει απαντήσεις σε όλα σου τα «θέλω».

Οι εξελίξεις στο υβριδικό σύστημα πέμπτης γενιάς περιλαμβάνουν βελτιώσεις στον τομέα της οδηγησιμότητας. Συγκεκριμένα, ο οδηγός βιώνει μία καλύτερη σχέση μεταξύ της χρήσης του γκαζιού και της απόκρισης του οχήματος, με πιο συνεπή, προβλέψιμη και ελεγχόμενη απόδοση.

Το σύστημα intelligent all-wheel drive – AWD-i

Το ευφυές σύστημα τετρακίνησης αποτελεί εξέλιξη της τεχνολογίας που διατίθεται στο Yaris Cross, με εξαπλάσια αύξηση της ισχύος του πίσω ηλεκτροκινητήρα στα 41 DIN hp και εντυπωσιακή βελτίωση της μέγιστης ροπής στα 84 Nm.

Το σύστημα προσφέρει βέλτιστη κατανομή ροπής μεταξύ του εμπρός και του πίσω άξονα, σύμφωνα με τις συνθήκες, εξασφαλίζοντας ασφαλή εκκίνηση σε ολισθηρό οδόστρωμα ή κατά την οδήγηση σε εδάφη που δεν είναι συμπαγή και πιο σταθερή απόδοση στις στροφές, στις αλλαγές λωρίδας και κατά την επιτάχυνση από χαμηλές ταχύτητες.

Σε κανονικές συνθήκες οδήγησης, η ισχύς περνά μόνο στους εμπρός τροχούς, διατηρώντας την αποδοτικότητα καυσίμου.

Τιμές

Η τιμή της γκάμας Toyota Corolla Cross αρχίζει από τις 30.200 ευρώ για την έκδοση 1.8 140HP e-CVT 4X2 Active Plus.

Η τιμή του αυτοκινήτου της δοκιμής μας Toyota Corolla Cross 2.0 e-CVT AWD, αρχίζει από τις 34.700 ευρώ.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ