Αυτοκινηση

Ράλλυ Εσθονίας: Ανασκόπηση

Ο Neuville επιστρέφει με ανανεωμένη αυτοπεποίθηση

eleni_helioti_1.jpg
Ελένη Χελιώτη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ράλλυ Εσθονίας: Ανασκόπηση
© RBCB

Ράλλυ Εσθονίας: Όλα όσα έγιναν στην τελευταία αναμέτρηση του WRC και οι αγώνες που ακολουθούν.

Ο Βέλγος Thierry Neuville (Hyundai i20) έμεινε πολύ ευχαριστημένος από τις επιδόσεις του το περασμένο τετραήμερο στο Ράλλυ Εσθονίας και παραδέχτηκε ότι ήλπιζε να διεκδικήσει ένα βάθρο στον αγώνα αυτό με έδρα το Tartu, αλλά το να ηγηθεί του ράλλυ την πρώτη κιόλας μέρα και να τελειώσει τον αγώνα με ένα τόσο καλό αποτέλεσμα ήταν κάτι περισσότερο από ό,τι θα μπορούσε να ελπίζει.

Ράλλυ Εσθονίας: Ανασκόπηση.
© RBCB

Ο οδηγός της Hyundai αποκάλυψε: «Ποτέ δεν έχω υπάρξει τόσο γρήγορος σε ράλλυ σαν αυτό. Είμαι πραγματικά ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα. Ποτέ δεν περίμενα ότι θα μπορούσαμε να ηγηθούμε, και στη συνέχεια τουλάχιστον προσπαθήσαμε να κρατήσουμε την πίεση στον Kalle μέχρι το κλατάρισμα το πρωί του Σαββάτου». Τώρα θα πάει στον επόμενο αγώνα, τον γρηγορότερο ίσως στο ημερολόγιο, το Ράλλυ Φινλανδίας, με ανανεωμένη αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία.

«Αυτό που κάναμε εδώ στην Εσθονία είναι ένα πραγματικά καλό κίνητρο για μένα για την επόμενη εβδομάδα», είπε. «Έχουμε βρει αυτοπεποίθηση και καλές ρυθμίσεις για τα γρήγορα ράλι. Στο παρελθόν, η Φινλανδία δεν ήταν τόσο διασκεδαστική εκδήλωση για μένα και πάντα πάλευα να βρω κίνητρο όταν συμμετείχα εκεί. Την επόμενη εβδομάδα, έχω την αίσθηση ότι τα πράγματα θα είναι διαφορετικά».

Ράλλυ Εσθονίας: Ανασκόπηση.
© RBCB

Ο Kalle Rovanperä (Toyota Yaris) από την άλλη, και ο συνοδηγός Jonne Halttunen ήταν απλά ασταμάτητοι καθώς τερμάτισα στην 1η θέση στον ίδιο αγώνα που φιλοξένησε την παρθενική τους νίκη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι FIA το 2021. Τότε, ο Rovanperä έγινε ο νεότερος οδηγός που κέρδισε ένα αγώνα ράλλυ WRC, σε ηλικία 21 ετών.

Ο πρωταθλητής του 2022, Kalle Rovanperä, άρπαξε το προβάδισμα το απόγευμα της Παρασκευής πριν ξεφύγει αβίαστα από τον Thierry Neuville για να κερδίσει με διαφορά 52,7 δευτ. Ήταν τέτοια η κυριαρχία του Φινλανδού, που σημείωσε τον ταχύτερο χρόνο σε 13 συνεχόμενες Ειδικές Διαδρομές το Σάββατο και την Κυριακή.

Ράλλυ Εσθονίας: Ανασκόπηση.
© RBCB

Ο επικεφαλής της Toyota Gazoo Racing, Jari-Matti Latvala συνέκρινε τις επιδόσεις του Rovanperä με αυτές του εννιά φορές πρωταθλητή Sébastien Loeb όταν «πήρε» και τις 12 Ειδικές Διαδρομές του Rally de France το 2005.

«Για μένα ήταν σαν ο Kalle και ο Jonne να βρίσκονταν σε ένα flow zone», είπε ο Latvala. «Το να μπεις σε αυτή τη ζώνη είναι κάτι που έρχεται φυσικά όταν κάνεις τα πράγματα πολύ καλά. Και τότε, ξέρετε, απλά συμβαίνει - όλα φαίνονται εύκολα και δεν χρειάζεται να καταβάλλεις προσπάθεια. Αλλά πώς βρίσκεις αυτή τη ζώνη, αυτό είναι ένα ερωτηματικό. Το πώς το βρίσκει ο Kalle είναι κάτι που δεν μπορώ να απαντήσω, αλλά ήταν μια καταπληκτική, εκπληκτική συμμετοχή. Ήταν ένα παρόμοιο είδος κυριαρχίας με αυτό που έκανε ο Sébastien Loeb στην Κορσική το 2005. Θα έλεγα ότι αυτό ήταν το πιο δυνατό ράλλυ για αυτόν στο πρωτάθλημα», πρόσθεσε ο Latvala. «Αυτός είναι αυτός που αγαπά περισσότερο, είναι σαν ένα ράλλυ εντός έδρας για εκείνον».

Ράλλυ Εσθονίας: Ανασκόπηση.
© RBCB

Παραδόξως, ο Rovanperä περιέγραψε την προσέγγισή του ως «αρκετά απλή» και πρόσθεσε ότι «Την Παρασκευή υπήρχαν σίγουρα μέρη στα οποία ήμασταν στο όριο και πρέπει να πιέζεις πολύ συνέχεια όταν ξεκινάς πρώτος στο δρόμο», εξήγησε. «Το Σάββατο το πρωί συνέβη το ίδιο πράγμα - πιέσαμε λίγο. Μετά από αυτό βρήκαμε, ας πούμε, έναν αρκετά άνετο ρυθμό που μπορούσαμε να διατηρήσουμε συνεχώς χωρίς μεγάλους κινδύνους ή ρίσκα. Μετά από αυτό, ήταν πολύ απλό».

Ράλλυ Εσθονίας: Ανασκόπηση.
© RBCB

Τώρα ανυπομονούμε για τον εντός έδρας αγώνα της Toyota Gazoo Racing στη Φινλανδία σε δύο εβδομάδες, και ο Latvala και τα πληρώματά του ελπίζουν να κερδίσουν και εκεί.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ