Αυτοκινηση

Ράλλυ Σαρδηνίας: O Lappi ηγείται με ένα κλάσμα του δευτερολέπτου

Mια από τις πιο απαιτητικές και σκληρές μέρες μέχρι στιγμής στο φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ της FIA

eleni_helioti_1.jpg
Ελένη Χελιώτη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ράλλυ Σαρδηνίας – O Lappi ηγείται με ένα κλάσμα του δευτερολέπτου
© RBCP

Μετά από μια από τις πιο απαιτητικές και σκληρές μέρες μέχρι στιγμής στο φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ της FIA, όπου τα πληρώματα αγωνίστηκαν σε πάνω από 140 χλμ χωμάτινων διαδρομών σε μεταβλητές καιρικές συνθήκες, η απόλυτη μονομαχία ήταν μεταξύ Esapekka Lappi (Hyundai i20) και Sebastien Ogier (Toyota Yaris). Στο τέλος της ημέρας τους χώριζε μόλις ένα δέκατο του δευτερολέπτου.

Ράλλυ Σαρδηνίας – O Lappi ηγείται με ένα κλάσμα του δευτερολέπτου
© RBCP

Ο Ogier, αγωνιζόμενος στο τέταρτο ράλλυτου φέτος, με ένα Toyota GR Yaris, ηγείτο του πρωινού σκέλους με 16,3 δευτερόλεπτα πριν το μεσημεριανό σέρβις, έχοντας περάσει τον Φινλανδό αντίπαλό του στο πρώτο πέρασμα του Monte Lerno, μια Ειδική Διαδρομή 49,90 χλμ.Αλλά το πλεονέκτημα του Γάλλου άρχισε να μειώνεται καθώς οι ίδιες τρεις Ειδικές Διαδρομές (Ε.Δ.) επαναλήφθηκαν στο μεσημεριανό σκέλος και ο Lappi πίεσε, διεκδικώντας τελικά το προβάδισμα στο φινάλε της ημέρας.

«Δεν χρειαζόταν να πιέσουμε περισσότερο, το ένα δέκατο είναι αρκετό!» είπε ο Lappiχαμογελώντας στον τερματισμό. «Χαίρομαι που βρίσκομαι στον τερματισμό, αυτή ήταν μία αρκετά δύσκολη Ε.Δ. και είχαμε επίσης ένα αργό κλατάρισμα στο πίσω μέρος, οπότε αυτό άρχισε να ενοχλεί λίγο. Αλλά είμαστε εδώ, όλα είναι εντάξει και ανυπομονούμε για αύριο».

Παρά το γεγονός ότι αγωνίστηκε με ένα χειρόφρενο που υπολειτουργούσε, ο Thierry Neuville (Hyundaii20) πάλεψε αλλά κατάφερε να κατακτήσει την 3η θέση στην γενική κατάταξη. Ο Βέλγος βρίσκεται αυτή τη στιγμή 18,5 δευτερόλεπτα πίσω από τον Ogier, ενώ ο Kalle Rovanperä (ToyotaYaris) βρίσκεται στην 4η θέση, 27,5 δευτερόλεπτα πίσω από τον Neuville και 46,1 πίσω από τον Lappi.

Ο Rovanperä ήταν στην 7η θέση πριν την τελευταία Ε.Δ. της ημέρας, αλλάοι βροχερές συνθήκες λειτούργησαν υπέρ του, καθότι ήταν από τους πρώτους που ξεκινούσε. Πίεσε πολύ, έκανε τον ταχύτερο χρόνο και ανέβηκε τρεις θέσεις στα 50 αυτά τιμωρητικά χιλιόμετρα.

Ο Takamoto Katsuta (Toyota Yaris) βρίσκεται στην 5η θέση, 1,3 δευτερόλεπτο πίσω από τον Rovanpera,ο οποίος χτύπησε σε έναν βράχο σε μια αριστερή στροφή στο πρωινό σκέλος. Το ατύχημα αυτό του κόστισε περίπου 20 δευτερόλεπτα και κράτησε τους μηχανικούς της Toyota απασχολημένους στο σέρβις.

Ένα κλατάρισμα μπροστά δεξιά προς το τέλος του Monte Lerno άφησε τον Elfyn Evans (Toyota Yaris) 18,2 δευτερόλεπτα πίσω από τον ομόσταυλό του στην έκτη θέση συνολικά. Ο Ott Tänak της M-Sport Ford με Ford Puma βρίσκεται στην 7η θέση, έχοντας ξεπεράσει μια προβληματική αντλία νερού.

Ο Pierre-Louis Loubet (Ford Puma) ήταν το μόνο «θύμα» της Παρασκευής. Μέχρι και το τέλος του πρωινού σκέλους βρισκόταν στην 3η θέση γενικής, αλλά του επιβλήθηκε ποινή τριών λεπτών επειδή δεν μπορούσε να βάλει καμία ταχύτητα πριν από την έναρξη της 1ης Ε.Δ. του μεσημεριανού σκέλους. Παρόλο που το ζήτημα επιλύθηκε γρήγορα, ο Loubet αντιμετώπισε περαιτέρω απογοητεύσεις αργότερα μέσα στην ημέρα, όταν μπήκε το Puma του σε ένα χαντάκι της Ε.Δ. Monte Lerno.

Τα πληρώματα της κατηγορίας WRC2, Sami Pajari, Adrien Fourmaux και Emil Lindholm ολοκλήρωσαν την πρώτη 10άδα, ενώ ο Dani Sordo παρέμεινε στη 12η της γενικής. Ο Ισπανός τούμπαρε το Hyundai του στην 3η Ε.Δ. της ημέρας, χάνοντας περισσότερα από τρία λεπτά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ