Αυτοκινηση

Cupra Born: ένα νέο μοντέλο, ή αλλιώς, η παρόρμηση μιας νέας γενιάς

Εκφραστικές γραμμές, χαρακτηριστικές επιφάνειες και εντυπωσιακές περικοπές υλικού καθορίζουν τη νέα, άκρως συναισθηματική γλώσσα σχεδιασμού

konstantinos-lemonis.jpg
Κωνσταντίνος Λεμονής
ΤΕΥΧΟΣ 871
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Cupra Born: ένα νέο μοντέλο, ή αλλιώς, η παρόρμηση μιας νέας γενιάς

Cupra Born: το νέο μοντέλο που ξεχωρίζει μέσα από τον πρωτοποριακό σχεδιασμό και τις τεχνολογίες που διαθέτει

Τους νέους και όλους όσοι σκέφτονται με παρόμοιo μενταλιτέ είχαν στο μυαλό τους οι σχεδιαστές της Cupra στο αντίστοιχο σχεδιαστικό κέντρο έξω από τη Βαρκελώνη και έδωσαν την «έκφραση» που βλέπουμε στο Born! Εκφραστικές γραμμές, χαρακτηριστικές επιφάνειες και εντυπωσιακές περικοπές υλικού καθορίζουν τη νέα, άκρως συναισθηματική γλώσσα σχεδιασμού. 

Και καθώς ο οδηγός παίρνει τη θέση του στα σπορ bucket καθίσματα –κατασκευασμένα από βιώσιμα υλικά που προέρχονται από απορρίμματα της Μεσογείου– και κρατά το τιμόνι, ο αντισυμβατικός χαρακτήρας του Born αποκτά ακόμη μεγαλύτερη ευκρίνεια. 

Το εσωτερικό είναι κατάλληλο για να ανταποκριθεί στον ψηφιοποιημένο κόσμο, η τυπική οθόνη αφής 12" βρίσκεται στο επίκεντρο του ταμπλό, με ελαφρά γωνία για να παρέχει την τέλεια θέα στον οδηγό, προσφέροντας εύκολη πρόσβαση σε μια σειρά λειτουργιών με απλό και διαισθητικό στιλ. 

Αλλά καθώς κοιτάτε μέσα από το τιμόνι, εμφανίζεται ο μικρότερος, πιο εστιασμένος πίνακας οργάνων 5,3", του οποίου η απλοποιημένη διάταξη παρέχει τις πιο απαραίτητες πληροφορίες με απόλυτη σαφήνεια. Το μικρότερο ψηφιακό πιλοτήριο φιλοξενεί επίσης τα κουμπιά αλλαγής ταχυτήτων και το χειρόφρενο. 

Cupra Born: ένα νέο μοντέλο, ή αλλιώς, η παρόρμηση μιας νέας γενιάς

Σε έναν κόσμο όπου το μέγεθος της οθόνης πλέον «έχει γίνει βασιλιάς», αυτό μπορεί να φαίνεται αδιανόητο, αλλά υπάρχει καλός λόγος να αφαιρέσει η Cupra από το Born την πολυπλοκότητα από αυτήν την περιοχή της καμπίνας. 

Χάρη στο σύστημα προβολής επαυξημένης πραγματικότητας, το οποίο προβάλλει κρίσιμες πληροφορίες στο παρμπρίζ και εμφανίζεται σαν να είναι τοποθετημένο στον πραγματικό κόσμο, πληροφορίες όπως οι ενδείξεις υποβοήθησης του οδηγού, οι ενδείξεις του συστήματος ταχύτητας και πλοήγησης, όλα τα δεδομένα βρίσκονται απευθείας στη γραμμή του οδηγού της όρασης, βελτιώνοντας τη συνολική οδηγική εμπειρία και αναδεικνύοντας την καθαρά οδηγοκεντρική καμπίνα. 

Μία μπαταρία μεγάλης εμβέλειας 77kWh, που προσφέρει αυτονομία 548 χλμ. τροφοδοτεί έναν από τους πιο προηγμένους σήμερα ηλεκτροκινητήρες που μεταφέρει την κίνηση στους πίσω τροχούς για να δημιουργήσει μια πιο σπορ αίσθηση. Το σύστημα μετάδοσης κίνησης του καθαρού EV με σύγχρονο κινητήρα μόνιμου μαγνήτη είναι ενσωματωμένο πάνω από τον πίσω άξονα μπροστά από το κέντρο των τροχών. Η ροπή μεταφέρεται χρησιμοποιώντας ένα κιβώτιο μίας ταχύτητας με διαφορικό, εξομαλύνοντας την απόδοση για να παρέχει φυσική απόδοση. 

Διατίθενται με τρία κινητήρια σύνολα: Born 58, ισχύς 204 ίππων με ηλεκτρική αυτονομία έως 425 χλμ, Born 58, ισχύς 231 ίππων με ηλεκτρική αυτονομία έως 420 χλμ, και Born 77, ισχύς 231 ίππων με ηλεκτρική αυτονομία έως 548 χλμ. Η ροπή των τριών συνόλων είναι κοινή στα 310 Nm, όπως κοινή είναι και η μέγιστη ταχύτητα 1στα 60 χλμ./ώρα. Τέλος οι εργοστασιακές τιμές κατανάλωσης ορίζονται από 15,1-18 kWh/100 χλμ. 

Μία ιδιαιτερότητα; Το Born χρησιμοποιεί ένα υδρόψυκτο σύστημα μπαταρίας ιόντων λιθίου πολλαπλών θηκών που βρίσκεται χαμηλά και κεντρικά στο αυτοκίνητο για να προσφέρει το καλύτερο κέντρο βάρους και να μειώσει τον αντίκτυπο του βάρους του πακέτου, αντί να το χρησιμοποιεί ως πλεονέκτημα για την παροχή μεγαλύτερης δύναμης. Προσφέρει δε και αρκετούς χώρους όπως το εργονομικό πορτμπαγκάζ χωρητικότητας 385 λίτρων. 

Αλλά η ηλεκτροκίνηση δεν αφορά αποκλειστικά την αυτονομία του οχήματος, οι χρόνοι επαναφόρτισης είναι επίσης ένα απίστευτα σημαντικό βαρόμετρο χρηστικότητας και εδώ το Born κάνει ένα σημαντικό βήμα. 

Cupra Born: ένα νέο μοντέλο, ή αλλιώς, η παρόρμηση μιας νέας γενιάς

Το Born μπορεί να προσθέσει επιπλέον 100 χιλιόμετρα αυτονομίας σε μόλις 7 λεπτά χρησιμοποιώντας ένα σημείο φόρτισης 125kW, κάνοντας τα τυπικά ταξίδια τόσο απλά και εύκολα σαν να χρησιμοποιείτε όχημα κινητήρα καύσης. Και ακόμα κι αν το απόθεμα της μπαταρίας είναι μόνο 5%, μπορεί να αναπληρωθεί στο 80% σε μόλις 35 λεπτά. Το Born μπορεί να συνδεθεί σε δίκτυα φόρτισης AC και DC, οπότε είτε βρίσκεστε στον δρόμο είτε στο σπίτι, ενώ η επαναφόρτιση της μπαταρίας είναι γρήγορη και απλή. Μάλιστα υπάρχει η δυνατότητα να εισάγετε τις συνήθεις συνθήκες ταξιδιού σας και να ανακαλύψετε –κατά προσέγγιση– την αυτονομία του Born. 

Το Cupra Born, έχοντας την τεχνολογία στο προσκήνιο, είναι έμφορτο με μία σύγχρονη σουίτα διαθέσιμων συστημάτων ασφάλειας και άνεσης που το καθιστά ένα από τα ασφαλέστερα οχήματα στην κατηγορία. Το δε Cupra Connect GEN4 προσφέρει προηγμένη πλοήγηση, πρόσθετη ασφάλεια και απομακρυσμένη σύνδεση μέσω του my cupra app. 

Το εύρος των συστημάτων είναι εκτεταμένο και περιλαμβάνει όλα τα Predictive Adaptive Cruise Control, Travel Assist, Side and Exit Assist, Traffic Sign Recognition, Emergency Assist και Pre-Crash Assist. Όλα τα συστήματα υποβοήθησης και οι δείκτες τους που δίνουν πολύτιμες πληροφορίες στον οδηγό, βρίσκονται στο οπτικό πεδίο του οδηγού, χάρη στο σύστημα head-up display επαυξημένης πραγματικότητας. 

Η τιμή εκκίνησης των CUPRA Born αρχίζει από τις 33.900 ευρώ για την έκδοση 58 KWh 204hp με την κρατική επιδότηση του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά» των 8.000 ευρώ. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ