Αυτοκινηση

Mazda CX-5: Ο ορισμός ενός μοντέρνου αυτοκινήτου με σπορ χαρακτήρα

Νέος σχεδιασμός, επιλογή λειτουργίας οδήγησης Mi-Drive, βελτιώσεις δυναμικής οδήγησης και διευρυμένη γκάμα χαρακτηριστικών ασφαλείας

konstantinos-lemonis.jpg
Κωνσταντίνος Λεμονής
ΤΕΥΧΟΣ 871
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το ολοκαίνουργιο υβριδικό μοντέλο Mazda CX-5 αποτελεί τον ορισμό ενός μοντέρνου αυτοκινήτου με ένα σπορ χαρακτήρα

Mazda CX-5: Ανανεωμένη έκδοση με προσθήκη υβριδικού συστήματος

Το καλό έγινε καλύτερο! Ήταν το 2012 όταν η Mazda παρουσίασε το πρώτο μοντέλο της-εκφραστή της σχεδιαστικής φιλοσοφίας Kodo σε συνδυασμό μάλιστα με την πρωτοποριακή τεχνολογία Skyactiv. 
Στη δεύτερη γενιά του CX-5 το 2017, οι μηχανικοί της Mazda δημιούργησαν ένα SUV που ανέβασε τη σχεδιαστική και μηχανική φιλοσοφία Jinba Ittai στο επόμενο επίπεδο. Έχοντας συμπληρώσει την εισαγωγή του G-Vectoring Control (GVC), της πρώτης από τις τεχνολογίες Skyactiv-Vehicle Dynamic της Mazda, το CX-5 έγινε πιο άνετο, εκλεπτυσμένο και με μεγαλύτερη ευελιξία. Στη συνέχεια, οι διαδοχικές ενημερώσεις βασίστηκαν στα πολλά και διαφορετικά πλεονεκτήματα του μοντέλου δεύτερης γενιάς. 

Το ανανεωμένο CX-5 διαθέτει βελτιώσεις στον σχεδιασμό αλλά και στην πρακτικότητά του, με επιλογή λειτουργίας οδήγησης Mi-Drive, περαιτέρω βελτιώσεις δυναμικής οδήγησης και διευρυμένη γκάμα χαρακτηριστικών ασφαλείας. Το CX-5 έχει εξελιχθεί σε βασικό μοντέλο για τη Mazda, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 26% των ετήσιων ευρωπαϊκών πωλήσεων της εταιρίας. Με 365.135 πωλήσεις το 2022, ήταν το μοντέλο με τις περισσότερες πωλήσεις παγκοσμίως στην γκάμα της Mazda. 

Το ολοκαίνουργιο υβριδικό μοντέλο Mazda CX-5 αποτελεί τον ορισμό ενός μοντέρνου αυτοκινήτου με ένα σπορ χαρακτήρα

Στο ήδη ανανεωμένο CX-5 που διατίθεται στην ελληνική αγορά, πολλά εσωτερικά στοιχεία σχεδιασμού έχουν αναβαθμιστεί για να βελτιώσουν την ποιότητα τόσο του περιβάλλοντος της καμπίνας όσο και της τεχνολογίας Human-Machine Interface (HMI). Η συνδεσιμότητα έχει εξελιχθεί και υποστηρίζει τόσο το Apple CarPlay όσο και το Android Auto, καθώς και τις πιο πρόσφατες λειτουργίες MyMazda App Connected Services. Επιπλέον, διατίθεται μια ψηφιακή οθόνη 360  μοιρών με τέσσερις κάμερες για να βοηθήσει τους ελιγμούς σε στενούς χώρους. 

Οι αναβαθμίσεις των κινητήρων, της ανάρτησης, του συστήματος διεύθυνσης με ηλεκτρική υποβοήθηση και η υιοθέτηση του G-Vectoring Control Plus (GVC Plus) έχουν βελτιώσει τη δυναμική οδήγηση του CX-5, τόσο εντός όσο και εκτός δρόμου. Παράλληλα οι περαιτέρω βελτιώσεις στις επιδόσεις NVH και στις τεχνολογίες ασφάλειας i-Activsense συνέβαλαν στην εδραίωση του CX-5 ως ένα κομψό, δυναμικό και «έξυπνο» όχημα στην κατηγορία των SUV, προσφέροντας μια ξεχωριστή εμπειρία οδήγησης, ιδιαίτερα σε μακρινές διαδρομές. 

Στον δρόμο 
Το μοντέλο κινείται από μια σειρά κινητήρων Skyactiv βενζίνης, που συνδυάζονται είτε με το χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων Skyactiv-MT, ή των εξατάχυτων αυτόματων κιβωτίων Skyactiv-Drive 6 σχέσεων, όπως και με την τελευταία γενιά του «έξυπνου» συστήματος 4κίνησης i-Activ (AWD) της Mazda. 

Το πιο ενδιαφέρον και σημαντικό στα όσα νέα έχει να προσφέρει η ανανεωμένη σειρά του CX-5, είναι το «έξυπνο» σύστημα Mazda MHybrid που αποτελεί βασικό εξοπλισμό σε όλους τους βενζινοκινητήρες. Συμπαγές και αποδοτικό, το ήπιο υβριδικό σύστημα διαθέτει ενσωματωμένη γεννήτρια – κινητήρας με ιμάντα (ISG) και μπαταρία ιόντων λιθίου 24 V. Εξασφαλίζει έτσι μεγαλύτερη οικονομία καυσίμου ανακτώντας την ενέργεια που εκλύεται κατά την επιβράδυνση και τροφοδοτώντας το ISG που λειτουργεί υποβοηθητικά στον κινητήρα εσωτερικής καύσεως. 

Το ολοκαίνουργιο υβριδικό μοντέλο Mazda CX-5 αποτελεί τον ορισμό ενός μοντέρνου αυτοκινήτου με ένα σπορ χαρακτήρα

Το CX-5 διατηρεί όλα τα πρότυπα παθητικής και ενεργητικής ασφάλειας που περιμένει κανείς από κάθε Mazda. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη σειρά προηγμένων τεχνολογιών ασφάλειας i-Activsense της εταιρίας, που υποστηρίζουν τον οδηγό, και προσφέρουν κορυφαίες στην κατηγορία επιδόσεις ενεργητικής ασφάλειας. 

Διατηρώντας τον εξωτερικό σχεδιασμό από το 2022, πλέον το CX-5 εισάγει τρεις πρόσθετες κατηγορίες μοντέλων στην γκάμα –Newground, Homura και Takumi–  όπου η κάθε μία ενσωματώνει διακριτικές διαφορές, προκειμένου να καθορίσουν τους ξεχωριστούς χαρακτήρες τους. 

Το ανανεωμένο Mazda CX-5 είναι ήδη διαθέσιμο με τιμές να ξεκινάνε από 28.128 ευρώ.  Όπως όλα τα μοντέλα της Mazda, έτσι και το CX-5 προσφέρεται με 6 χρόνια εργοστασιακή εγγύηση. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ