Αυτοκινηση

75 χρόνια Porsche: Ένα φωτογραφικό ταξίδι στην ιστορία και τις μορφές που την έκαναν θρύλο

Η πορεία, τα ορόσημα, η φιλοσοφία και το όραμα που την κατέστησαν απόλυτο σύμβολο υλικού πολιτισμού

62222-137653.jpg
A.V. Team
16’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ασπρόμαυρη φωτογραφία με γυναίκα που ποζάρει δίπλα σε Porsche
© Courtesy of Porsche

Η Porsche γιορτάζει 75 χρόνια sport αυτοκινήτων με μια σειρά εκδηλώσεων, εκθέσεων και ενεργειών σε όλον τον κόσμο και στην Ελλάδα. Αυτή είναι η ιστορία της μέσα από ρετρό φωτογραφίες.

Το καλοκαίρι του 2023 συμπληρώνονται 75 χρόνια από τότε που παρουσιάστηκε η Porsche No. 1 Roadster, το πρώτο σπορ αυτοκίνητο των μοντέρνων καιρών. Παρήχθη το 1948 στο Gmünd της Αυστρίας, ήταν ανοικτό και είχε τον αερόψυκτο, τετρακύλινδρο και επίπεδο κινητήρα στο πίσω μέρος. Το πρώτο αυτοκίνητο που έφερε το όνομα Porsche είχε ιπποδύναμη 35 αλόγων, τα οποία σε συνδυασμό με τα μόλις 585 κιλά της τής χάριζαν τελική ταχύτητα που έφτανε τα 135 km/h. Από την αρχή, ο κατασκευαστής σπορ αυτοκινήτων Porsche χρησιμοποίησε τον μηχανοκίνητο αθλητισμό ως πλατφόρμα για τη δοκιμή νέων οχημάτων. Έτσι, στις 11 Ιουλίου 1948, η Porsche 356/1 roadster πραγματοποίησε έναν γρήγορο γύρο επίδειξης στο αγώνα δρόμου της πόλης του Ίνσμπρουκ με τον Herbert Kaes πίσω από το τιμόνι. Από τότε συνέβησαν πολλά και συναρπαστικά που έκαναν το όνομα Porsche συνώνυμο της αδρεναλίνης, της πρωτοπορίας, του στιλ και της καινοτομίας.

Στις 11 Ιουλίου 1948, η Porsche 356/1 roadster πραγματοποίησε έναν γρήγορο γύρο επίδειξης στο Ίνσμπρουκ με τον Herbert Kaes στο τιμόνι
Στις 11 Ιουλίου 1948, η Porsche 356/1 roadster πραγματοποίησε έναν γρήγορο γύρο επίδειξης στο Ίνσμπρουκ με τον Herbert Kaes στο τιμόνι © Courtesy of Porsche

Μια ιστορία επιτυχίας γεμάτη όνειρα και προκλήσεις

Η ανάγκη πραγματοποίησης ενός ονείρου σηματοδότησε την αρχή της ιστορίας επιτυχίας της Porsche. Ο Ferry Porsche (1909 - 1998), γιος του ιδρυτή της εταιρείας Ferdinand Porsche (1875 - 1951), είχε μια πολύ ξεκάθαρη ιδέα για το πώς πρέπει να είναι ένα σπορ αυτοκίνητο. Υλοποίησε αυτήν την τολμηρή ιδέα το 1948, κατασκευάζοντας την Porsche 356 «No. 1» roadster. Το roadster 356/1 έλαβε γενική άδεια λειτουργίας στις 8 Ιουνίου 1948. Αυτή θεωρείται και ως η ημερομηνία γέννησης της μάρκας, ενώ το πρωτότυπο 356 έγινε το πρώτο σπορ αυτοκίνητο που έφερε το εμπορικό σήμα Porsche.

Ο ιδρυτής της εταιρείας, Ferdinand Alexander Porsche, 1968
Ο ιδρυτής της εταιρείας, Ferdinand Alexander Porsche, 1968 © Courtesy of Porsche
Tο 1948 κατασκευάστηκε η Porsche 356 «No. 1» roadster
Tο 1948 κατασκευάστηκε η Porsche 356 «No. 1» roadster © Courtesy of Porsche

Ο Ferry Porsche οραματιζόταν τα σύγχρονα σπορ αυτοκίνητα, όταν οι περισσότεροι σκέφτονταν μόνο τα πρακτικά οχήματα που είχε ανάγκη τότε η κοινωνία, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Καθώς το αυτοκίνητο των ονείρων του δεν υπήρχε ακόμα, το ανέπτυξε μαζί με την ομάδα του. Η χειρωνακτική παραγωγή των πρώτων οχημάτων ξεκίνησε την ίδια χρονιά (1948). Στην ανάπτυξη της 356, ο Ferry Porsche έδειξε ότι όχι μόνο ότι ήταν εξαιρετικός ηγέτης της ομάδας και οραματιστής, αλλά και ότι ήταν αφοσιωμένος στο σχέδιό του. Η κατασκευή ενός σπορ αυτοκινήτου στα τέλη της δεκαετίας του ‘40 απαιτούσε τόλμη και ο Ferry Porsche την είχε. Με τη στάση και τα λόγια του άνοιξε το δρόμο της εταιρείας προς το μέλλον. Άλλωστε, τo μόττο της «Driven by Dreams» («Με οδηγό τα Όνειρα») ορίζει την ουσία του brand και υπονοεί ότι οι οραματιστές αλλάζουν τον κόσμο με τη διορατικότητα και τις εμπνεύσεις τους.

«Εκείνοι που είναι τόσο τυχεροί ώστε να χτίσουν μια επιχείρηση (που ξεκίνησαν) από ένα όνειρο, οφείλουν στον κόσμο να είναι οι φροντιστές των ονείρων».
-Ferry Porsche 

Ferry Porsche, Ferdinand Porsche, Erwin Komenda, δίπλα στη 356 roadster, 1948
Ferry Porsche, Ferdinand Porsche, Erwin Komenda, δίπλα στη 356 roadster, 1948 © Courtesy of Porsche
Η Porsche 356 roadster, 1951
Η Porsche 356 roadster, 1951 © Courtesy of Porsche

Το DNA μιας εταιρείας που ξέρει να εξελίσσεται

Η οικογένεια των ιδρυτών κατάφερε να διατηρήσει ό,τι είχε αρχικώς επιτύχει χάρη στο πρωτοποριακό πνεύμα και το θάρρος της, την εντιμότητα και την προσγειωμένη στάση της. Από την τρίτη γενιά της οικογένειας, ο Dr. Wolfgang Porsche, μέτοχος και πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της Porsche, ο τέταρτος και νεότερος γιος του Ferry Porsche και εγγονός του ιδρυτή της Porsche, Ferdinand Porsche, επισημαίνει σχετικά: «Ο ρόλος μου είναι να διευκολύνω τις καλές ιδέες και να προστατεύω όσα έχουν δοκιμαστεί στο παρελθόν. Αυτό είναι το ζητούμενο τόσο για την εταιρεία όσο και για την οικογένειά μου».

Ferdinand Alexander Porsche, 1963
Ferdinand Alexander Porsche, 1963 © Courtesy of Porsche
Άντρες ποζάρουν δίπλα σε αυτοκίνητο Porsche
© Courtesy of Porsche

Η τεχνολογική καινοτομία αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του DNA της Porsche από τότε που ο Ferdinand Porsche εξέπληξε τον κόσμο με τα πλήρως ηλεκτρικά - υβριδικά οχήματα στα τέλη του 19ου αιώνα. Ο Ferdinand Alexander Porsche (1935-2012), ο πρωτότοκος γιος του Ferry Porsche δημιούργησε μοναδικά σχέδια βασισμένα σε αυτές τις αρχές. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1950, ο F. A. Porsche ήταν επικεφαλής της ομάδας που έδωσε στην Porsche 911 το διαχρονικό της σχήμα. Πρωτοπαρουσιάστηκε ως 901 το 1963, και ένα χρόνο μετά εξελίχθηκε ως η εμβληματική Porsche 911 που προκαλεί συγκίνηση από όπου και αν περνάει. Για την Porsche και τους ανθρώπους της oι ιδέες οδηγούν, ο ανταγωνισμός επιταχύνει την υλοποίησή τους και η επιτυχία είναι ο προορισμός.

Άνδρες ποζάρουν δίπλα σε Porsche
© Courtesy of Porsche

Το 1972 ο Ferdinand Alexander Porsche ίδρυσε την Porsche Design μαζί με τον αδερφό του Hans-Peter. Η πρώτη της δημιουργία ήταν ο Chronograph 1, ένας αυτόματος, μαύρος ματ, αναλογικός χρονογράφος. Αυτό ήταν ένα καινοτόμο και πρωτοποριακό βήμα στην εποχή που στην ωρολογοποιία επικρατούσε η μπαταρία (quartz). Στη δεκαετία του ‘70, τα φουτουριστικά γυαλιά σκι Carrera 5600 εξέπληξαν τους ανθρώπους με τον εύκαμπτο πανοραμικό σκελετό τους, ενώ τα γυαλιά ηλίου Porsche Design P'8478 ήταν τα πρώτα γυαλιά ηλίου με μηχανισμό εναλλάξιμων φακών για διαφορετικές συνθήκες φωτισμού. Το Porsche Design έγινε σύντομα συνώνυμο με καινοτόμες τεχνικές λύσεις, εντυπωσιακό design, ξεκάθαρα σχήματα, κορυφαία ποιότητα, και διεύρυνε το χαρτοφυλάκιό του με μια σειρά από αποκλειστικά lifestyle προϊόντα.

Porsche αυτοκίνητο
© Courtesy of Porsche

Πάθος για τον αθλητισμό

Οι οδηγοί της Porsche αποζητούν τον ανταγωνισμό και εξερευνούν τα όρια των ικανοτήτων τους από τότε που τα πρώτα σπορ αυτοκίνητα βγήκαν από τις γραμμές παραγωγής στο Gmünd και στο Zuffenhausen. Όπως όλοι γνωρίζουν είναι πλέον ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα σε πίστες αγώνων σε όλο τον κόσμο και θρυλικοί οδηγοί αγωνίστηκαν με το έμβλημά της σε ράλι και σιρκουί όπως του Le Mans. Ο πολυνίκης Jacques Bernard «Jacky» Ickx, ο Hans-Joachim Stuck, η πρωτοπόρος Gilberte Thirion, ο Walter Röhrl, o αδάμαστος Timo Bernhard, ο André Lotterer κ.ά. έμειναν στην Ιστορία για το «όλα ή τίποτα» πνεύμα τους, για το ότι δεν εγκατέλειπαν ποτέ τη μάχη, για το ότι άνοιγαν συνεχώς καινούριους δρόμους, μέσα από τις πιο απαιτητικές και εξαντλητικές συνθήκες. Ειδικά στο Le Μans, τον σπουδαιότερο και συνάμα σημαντικότερο αγώνα αντοχής στον κόσμο, εκεί όπου η νίκη αποτελεί κατόρθωμα για οδηγούς και κατασκευαστές, η Porsche έχει πετύχει συνολικά 19 νίκες και βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των κατασκευαστών. Μάλιστα, είναι η μοναδική εταιρεία που έχει δώσει στην ξακουστή κούρσα των 24 ωρών αδιάλειπτα το παρόν από το 1951 μέχρι και σήμερα.

Οι οδηγοί Gilberte Thirion και Ingeborg Polensky με την 356 Coupe στο Rallye Tour de France, 1952
Οι οδηγοί Gilberte Thirion και Ingeborg Polensky με την 356 Coupe στο Rallye Tour de France, 1952 © Courtesy of Porsche
Η οδηγός Gilberte Thirion με την 356, 1953
Η οδηγός Gilberte Thirion με την 356, 1953 © Courtesy of Porsche
Οι οδηγοί Gilberte Thirion και Ingeborg Polensky με την 356 Coupe στο Rallye Tour de France, 1954
Οι οδηγοί Gilberte Thirion και Ingeborg Polensky με την 356 Coupe στο Rallye Tour de France, 1954 © Courtesy of Porsche
Η οδηγός Gilberte Thirion με την 356, 1952
Η οδηγός Gilberte Thirion με την 356, 1952 © Courtesy of Porsche
Η οδηγός Gilberte Thirion με την 550 spyder, 1956
Η οδηγός Gilberte Thirion με την 550 spyder, 1956 © Courtesy of Porsche

H πορεία της Porsche όλα αυτά τα 75 χρόνια  είναι συνυφασμένη με σπουδαίους αθλητές που ξεπερνούν τα όρια και συναρπαστικά αθλήματα που ανεβάζουν την αδρεναλίνη. Η κορυφαία τενίστρια Angelique Kerber, η Rita Arnaus, παγκόσμια πρωταθλήτρια στο kitesurfing, η ανερχόμενη τενίστρια Emma Raducanu, o ξιφομάχος με αναπηρικό αμαξίδιο Oliver Lam-Watson είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα του δυναμισμού που εκφράζει η εταιρεία.
Ενώ, πιο παλιά, το 1960, η Porsche είχε επιχειρήσει ένα θεαματικό εγχείρημα, βάζοντας τον τότε κορυφαίο αθλητή του αλπικού σκι, Egon Zimmermann, να πηδήξει με τα πέδιλά του πάνω από μια 356 Β. Η προσπάθεια στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και η φωτογραφία του Hans Truöl έγινε σύμβολο. Περισσότερες από έξι δεκαετίες αργότερα, η εικόνα αναδημιουργήθηκε από τον Aksel Lund Svindal, τον σύγχρονο πρωταθλητή του αλπικού σκι.

Αφίσες από τη συμμετοχή και νίκη της Porsche σε αγώνες ράλι
© Courtesy of Porsche
Η Porsche 924
Η Porsche 924 © Courtesy of Porsche
Porsche
© Courtesy of Porsche
Porsche
© Courtesy of Porsche
Porsche
© Courtesy of Porsche
Porsche
© Courtesy of Porsche

Με ευαισθησία για το περιβάλλον και την κοινωνία

Η Porsche εργάζεται για να μηδενίσει το ανθρακικό της αποτύπωμα έως και το 2030 και οραματίζεται ένα εργοστάσιο με μηδενικό αντίκτυπο στον πλανήτη. Με τη στρατηγική αειφορίας της εστιάζει στα επαναχρησιμοποιούμενα υλικά και σε τεχνολογία φιλική προς την ανακύκλωση, ενώ προάγει και υποστηρίζει την κυκλική οικονομία. Για παράδειγμα, με το πρόγραμμα CASCADE, η Porsche και η Michelin βοηθούν έως και 1.000 μικροϊδιοκτήτες στο νησί της Σουμάτρας, στην Ινδονησία, να εξάγουν βιώσιμα την πρώτη ύλη καουτσούκ. Ακόμη, τα ηλεκτρονικά καύσιμα (eFuels) είναι συνθετικά καύσιμα που παράγονται από ανανεώσιμες πηγές με χρήση αιολικής ενέργειας, νερού και διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Τον Δεκέμβριο του 2022, η HIF Global, η Porsche και οι διεθνείς εταίροι άνοιξαν το κοινό τους πιλοτικό εργοστάσιο για τη βιομηχανική παραγωγή eFuels κοντά στην Punta Arenas, στη Χιλή. Τα eFuels μπορούν να χρησιμοποιηθούν όχι μόνο σε επιβατικά οχήματα, αλλά και στην αεροπορική και ναυτιλιακή βιομηχανία.

Τέλος, ο Πολιτισμός, ο Αθλητισμός, η Εκπαίδευση, το Περιβάλλον και οι Κοινωνικές Υποθέσεις αντιπροσωπεύουν τους πέντε πυλώνες, μέσω των οποίων η Porsche συμβάλλει στη δημιουργία μιας πιο δίκαιης κοινωνίας. Ανάμεσα σε αυτές τις πρωτοβουλίες ξεχωρίζουν ενδεικτικά:
Το πρόγραμμα TECHO (στα ισπανικά σημαίνει «στέγη»), μέσω του οποίου έχουν κτιστεί εκατοντάδες κατοικίες στη Νότια Αμερική και την Καραϊβική, ενώ συγχρόνως δόθηκε βοήθεια κατά τη διάρκεια φυσικών καταστροφών όπως οι πλημμύρες στη βόρεια Χιλή το 2015, ο σεισμός του 2017 στο Μεξικό και η έκρηξη του ηφαιστείου Fuego στη Γουατεμάλα, το 2018. Το πρόγραμμα Make-A-Wish στο οποίο η Porsche συμμετέχει εκπληρώνοντας τα όνειρα παιδιών που αντιμετωπίζουν σοβαρές ασθένειες. Ταυτόχρονα, ενισχύει το ομώνυμο ίδρυμα με χρηματικές δωρεές. Το πρόγραμμα PAVE, μέσω του οποίου η Porsche εκπαιδεύει μειονεκτούντες νέους ως υπαλλήλους υψηλής ειδίκευσης σε τεχνικά επαγγέλματα, σε όλο τον κόσμο, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την αύξηση της ηλεκτρικής κινητικότητας. Το πρόγραμμα Turbo for Talent, μέσω του οποίου η Porsche σε συνεργασία με μεγάλους συλλόγους ωθεί ανερχόμενους αθλητές (σε ποδόσφαιρο, μπάσκετ, χόκεϊ επί πάγου) να αναπτυχθούν και να μεγαλουργήσουν.

Porsche 356 speedster
© Courtesy of Porsche
Porsche
© Courtesy of Porsche
Porsche
© Courtesy of Porsche
Porsche
© Courtesy of Porsche
Porsche
© Courtesy of Porsche

Η Porsche γιορτάζει με μια σειρά ειδικών ενεργειών και εκδηλώσεων σε όλον τον κόσμο. Στους εορτασμούς συμμετέχει και η Ελλάδα, με μια σειρά εκδηλώσεων, μεταξύ των οποίων είναι:

  • Ένα gala dinner αποκλειστικά για γυναίκες με αφορμή τα 60 χρόνια της Porsche Carrera 911 (1963 - 2023), όπου η Porsche θα τιμήσει τις ηγέτιδες από διάφορους τομείς της ζωής και πρόσωπα που καταρρίπτουν τα εμπόδια προσφέροντας έμπνευση σε όλες τις γυναίκες.
  • Ένα Classic Road Tour, η εντυπωσιακή έναρξη του οποίου θα γίνει στο ΟΑΚΑ το πρωί της 6ης Μαΐου και θα έχει ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
  • Το περίφημο «Festival of Dreams» το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 10 Ιουνίου και θα είναι ανοιχτό στο κοινό, με μια σειρά εορταστικών, διασκεδαστικών και καλλιτεχνικών events.
Porsche αυτοκίνητο
© Courtesy of Porsche
Porsche αυτοκίνητο
© Courtesy of Porsche
Porsche αυτοκίνητο
© Courtesy of Porsche
Porsche αυτοκίνητο
© Courtesy of Porsche
Porsche αυτοκίνητο
© Courtesy of Porsche

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ