Αυτοκινηση

5 tips για το καλύτερο road trip

Τι πρέπει να οργανώσει ο οδηγός;

mjsigalou
Μαρία-Ιωάννα Σιγαλού
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
χάρτης και αυτοκίνητο
© unsplash/tabea schimpf

 SKODA KAROQ: το νέο, σύγχρονο και πρακτικό οικογενειακό SUV με μοντέρνα σχεδίαση και προηγμένες τεχνολογίες συστημάτων και υποβοήθηση της οδήγησης

Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως τα πιο άνετα και τα πιο όμορφα ταξίδια γίνονται με αυτοκίνητα. Και πραγματικά το road trip έχει άλλη γλύκα. Μεγάλη ανεξαρτησία αλλά και ελευθερία. Δικό σου αμάξι ή φίλου, μουσική της επιλογής σου -στη διαπασών-, σωστό aircondition ακριβώς όπως το θες, συχνές στάσεις αν το επιθυμείς και γενικά όλα κομμένα και ραμμένα στα μέτρα σου. Ιδιαίτερα η Ελλάδα προσφέρεται για ατελείωτα road trips, μιας και διαθέτει απίστευτα τοπία και θεαματικές διαδρομές. Όπως κάθε ταξίδι όμως για να είναι ευχάριστο πρέπει να είναι σχεδιασμένο, γιατί καλός και ο αυθορμητισμός αλλά κάποια πράγματα θέλουν την οργάνωση τους. Δες παρακάτω 5 tips που θα κάνουν το road trip σου την καλύτερη εμπειρία.

1. Διάλεξε τη σωστή παρέα
Οι φίλοι στη ζωή είναι πολύ σημαντικοί και πολλές φορές είναι μετρημένοι στα δάχτυλα -του ενός χεριού. Έτσι πρέπει να είναι και στο roadtrip, 4 οι εκλεκτοί και ένας/μία εσύ, 5 στο σύνολο. Διάλεξε φίλους που τα πηγαίνουν καλά και μεταξύ τους, ευχάριστους, καλόβολους και σίγουρα όχι γκρινιάρηδες. Πρόσεχε ποιον συνοδηγό θα επιλέξεις- υπεύθυνος για το gps και φυσικά συγκυβερνήτης! Αν έχεις οικογένεια, απασχόλησε τα παιδάκια σου λέγοντάς τους το πρόγραμμα της εκδρομής, θα ενθουσιαστούν.

2. Φτιάξε ολοκληρωμένο playlist
Η καλή μουσική πάντα φτιάχνει τη διάθεση. Σίγουρα όμως δε μπορείς να βασιστείς στο ραδιόφωνο που σε πολλά σημεία της διαδρομής θα κόβεται το σήμα και θα ακούγεται αυτό το δυσάρεστο «τζζζζ», για αυτό φτιάξε ένα ολοκληρωμένο playlist. Δεν αρκεί η εφαρμογή με διάσπαρτα τραγούδια που επιλέγεις εκείνη την ώρα. Πάντα θα υπάρχει αυτός ο ένας που θα βρίσκει την ευκαιρία και θα λέει «Αχ βάλε το αγαπημένο μου τραγούδι! Και μετά βάλε αυτό …» και έτσι εσύ δε θα ηρεμήσεις ποτέ.

3.  Άνετο και κατάλληλο αυτοκίνητο
Ίσως το σημαντικότερο στοιχείο ενός επιτυχημένου road trip είναι η επιλογή αυτοκινήτου-συμμάχου στην περιπέτεια. Είτε με το ταίρι σου, είτε με την παρέα σου είτε με την οικογένεια σου ή ακόμα και μόνος/η σου, θα χρειαστείς ένα ευρύχωρο, αναπαυτικό, ευέλικτο και ασφαλές αυτοκίνητο που θα ανεβάσει το ταξίδι σου σε άλλο level. Ένα τέτοιο αυτοκίνητο είναι το νέο SKODA KAROQ - μοντέρνο, πρακτικό SUV με σχεδιαστικές και τεχνολογικές καινοτομίες- ένας συνδυασμός κορυφαίων για την κατηγορία χώρων και εκλεπτυσμένου στυλ. 

αυτοκίνητο

Συστήματα ασφαλείας και υποβοήθησης οδήγησης
Το νέο SKODA KAROQ εφοδιάζεται με μία πληθώρα από προηγμένα συστήματα για την ασφάλεια των επιβατών και την υποβοήθηση της οδήγησης. Μεταξύ αυτών διατίθενται έως και 9 αερόσακοι, Predictive Cruise Control και Travel Assist που μεταξύ άλλων μπορεί να διατηρεί αυτόματα το όχημα στην επιλεγμένη τροχιά λωρίδας και να ρυθμίζει σταθερά την ταχύτητα. Ακόμη, το Front Assist με City Emergency braking, σε περίπτωση αναπόφευκτης σύγκρουσης εφαρμόζει αυτόματα τα φρένα, ενώ το Multi-collision braking ενεργοποιείται όταν μια μετωπική/πλευρική σύγκρουση έχει ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση των αερόσακων. Στη συνέχεια, εφαρμόζει τα κατάλληλα επίπεδα πέδησης στους τροχούς για να αποτρέψει δευτερογενή ατυχήματα. Ακόμη, το SKODA KAROQ διαθέτει FULL LED Matrix προβολείς που φωτίζουν ιδανικά το δρόμο εάν σε πάρει η νύχτα. Σε περίπτωση ατυχήματος, το κόκκινο κουμπάκι με την ένδειξη SOS «καλεί» απευθείας βοήθεια.

αυτοκίνητα
αυτοκίνητο
κουμπάκι σος

Εξωτερικό Design
Το design του SKODA KAROQ με τις κομψές ανάγλυφες γραμμές είναι πρωτοποριακό και δυναμικό και ακολουθεί τα πρότυπα της ανανεωμένης σχεδιαστικής ταυτότητας της ŠKODA. Η φαρδύτερη εξαγωνική μάσκα ψυγείου, ο νέος εμπρός προφυλακτήρας με τις εισαγωγές αέρα στα δύο άκρα και οι στενοί προβολείς LED δημιουργούν μία πιο ισχυρή παρουσία στον δρόμο. Τα φώτα ημέρας χωρίζονται πλέον στα δύο, ενώ η πιο μοντέρνα σχεδίαση στο πίσω μέρος τονίζεται από τα νέα λεπτά πίσω φώτα τεχνολογίας LED, τα δυναμικά φλας και την μεγαλύτερη αεροτομή οροφής που συνεισφέρει στην βελτιστοποίηση της αεροδυναμικής.

Ισορροπία, καλύτερο κράτημα, μειωμένη κατανάλωση
Πέρα από τον ειδικό σχεδιασμό οροφής, στην αεροδυναμική συμβάλλουν οι νέες ζάντες αλουμινίου οι οποίες συνοδεύονται από αεροδυναμικά καλύμματα Αero, η κάλυψη του δαπέδου και τα πλαϊνά πτερύγια στα πίσω παράθυρα. Σημειώνεται ότι το νέο SKODA KAROQ έχει από τους καλύτερους συντελεστές αεροδυναμικής στην κατηγορία (Cd=0.30), κάτι που εκτός από καλό κράτημα και ισορροπία, εξασφαλίζει χαμηλότερα επίπεδα θορύβου αλλά και μειωμένη κατανάλωση.

Τεχνολογικός Εξοπλισμός
Τα συστήματα Infotainment τρίτης γενιάς με μεγάλες οθόνες αφής (έως 9,2HD) ενσωματώνουν κορυφαίες δυνατότητες συνδεσιμότητας (Bluetooth), όπως φωνητικό έλεγχο, ψηφιακό βοηθό Laura, λειτουργία SMART LINK με ασύρματη σύνδεση τηλεφώνου Apple και υπηρεσίες ŠKODA Connect. Σχετικά με το αιώνιο πρόβλημα του parking  -που δεν περιορίζεται μόνο στο να βρεις ελεύθερη θέση αλλά και να καταλάβεις αν επιτρέπεται -, με ένα απλό κλικ το SKODA KAROQ σε οδηγεί στο κοντινότερο spot στάθμευσης. Μάλιστα, με την καθοδήγηση του σύστημας Area View το παρκάρισμα θα σου φανεί παιχνιδάκι. Ακόμη, μέσω του My ŠKODA app μπορεί να γίνει εξ αποστάσεως ο έλεγχος λειτουργιών του αυτοκινήτου όπως για παράδειγμα το κλείδωμα ή ξεκλείδωμα των θυρών, η εμφάνιση του χώρου στάθμευσης κ.ά. Το αυτοκίνητο εφοδιάζεται επίσης με μερικές έξυπνες λύσεις, όπως για παράδειγμα τη θύρα USB-C (έως και 4 υποδοχείς!) στον καθρέπτη για την φόρτιση on-board κάμερας ή την προαιρετική θήκη Phone Box στην κεντρική κονσόλα για ασύρματη φόρτιση του κινητού τηλεφώνου, για να μη μείνεις ποτέ από μπαταρία-συχνό φαινόμενο! Το καλύτερο; Με το Phone Box πραγματοποιείς και λαμβάνεις κλήσεις ακόμα και με ασθενές σήμα. Επίσης, σε περίπτωση που παρατηρηθεί βλάβη στο όχημα πιέζεις το μεσαίο κουμπί με την απεικόνιση του «εργαλείου» για ειδοποίηση του κεντρικού service.

οθόνη
ασύρματη θήκη κινητού


Εσωτερικό
design και features του αμαξιού
Ένα ταξίδι όποια φύσης και αν είναι απαιτεί άνεση, ειδικά αν περιλαμβάνει πολλά άτομα. Ο οικογενειακός χαρακτήρας (και οι φίλοι οικογένεια είναι) του all-rounder SUV της ŠKODA και το φιλόξενο περιβάλλον του είναι ιδανικά είτε για κοντινές αποστάσεις είτε για πολύωρα ταξίδια. Οι επιβάτες απολαμβάνουν μοναδική για την κατηγορία άνεση και ευρυχωρία, χάρη στην εξαιρετική εκμετάλλευση των διαθέσιμων χώρων που εξασφαλίζει το 2.625 mm μεταξόνιο. Ακόμη, ο χώρος των αποσκευών έχει και αυτός πολύ μεγάλη χωρητικότητα ενώ με τα πίσω καθίσματα αναδιπλωμένα επεκτείνεται ακόμη περισσότερο (ακόμα μεγαλύτερος μετά την αφαίρεση των πίσω προαιρετικών ευέλικτων καθισμάτων Vario Flex). Το αναγκαστικό light travelling ανήκει πια στο παρελθόν. Το σαλόνι του είναι  αναπαυτικό  και  με εξαιρετικές δυνατότητες εναλλακτικής διαμόρφωσης. Το νέο SKODA KAROQ διαθέτει πολυάριθμα  Simply Clever χαρακτηριστικά -πολλές πρακτικές θήκες για μικροαντικείμενα (π.χ. βάσεις στήριξης tablet), πρακτικά τραπεζάκια στην πλάτη των εμπρός καθισμάτων και πολλές έξυπνες λύσεις αποθηκευτικών χώρων. Επιπλέον, το σύστημα κλιματισμού δύο ζωνών Climatronic με ηλεκτρονική ρύθμιση διαθέτει αντιαλλεργικό φίλτρο Air Care και αισθητήρα υγρασίας που περιορίζει το θάμπωμα του παρμπρίζ. Μία πιο ευχάριστη και μοντέρνα αίσθηση στο σαλόνι δημιουργούν η νέα διακοσμητική επένδυση στο ταμπλό και τις πόρτες καθώς και τα πρόσθετα χρώματα στον Ambient εσωτερικό φωτισμό LED –γιατί η ομορφιά κρύβεται στις λεπτομέρειες. Και επειδή το αυτοκίνητο –ειδικά αν είσαι ταξιδιάρα ψυχή- είναι το δεύτερο σου σπίτι, στο σαλόνι του νέου SKODA KAROQ διατίθεται πλέον μια διευρυμένη γκάμα χρωμάτων και υλικών για περισσότερες δυνατότητες εξατομίκευσης με βάση τις ανάγκες και την αισθητική του κάθε αγοραστή.

εσωτερικό αμαξιού
πορτ παγκάζ

Αξία στη βιωσιμότητα
Ένα ταξίδι στη φύση προϋποθέτει και αγάπη για αυτή. Η χρήση φιλικών προς το περιβάλλον υλικών στο εσωτερικό υπογραμμίζει τον σύγχρονο χαρακτήρα του νέου SKODA KAROQ και την έμφαση που δίνει η ŠKODA στην βιωσιμότητα. Η προαιρετικά διαθέσιμη επένδυση καθισμάτων ECO, χρησιμοποιεί ανακυκλωμένα και ανακυκλώσιμα υλικά μη ζωικής προέλευσης, όντας παράλληλα υψηλής αισθητικής και εξαιρετικής ποιότητας. Ακόμη, οι κινητήρες του αυτοκινήτου εξασφαλίζουν χαμηλές εκπομπές αερίων.

Κινητήρες

Το SKODA KAROQ εφοδιάζεται με μια γκάμα σύγχρονων κινητήρων της γενιάς EVO, οι οποίοι διακρίνονται για την υψηλή τους απόδοση, τα οικονομικά χαρακτηριστικά λειτουργίας τους και την φιλικότητα προς το περιβάλλον.
Στην ελληνική αγορά, το μοντέλο είναι διαθέσιμο με τον κινητήρα 1.0 TSI 110PS (με 6-τάχυτο μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων) και με τον 1.5 TSI κινητήρα 150PS (με τεχνολογία απενεργοποίησης κυλίνδρων (ACT) σε συνδυασμό με 6-τάχυτο μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων και 7-τάχυτο αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων διπλού συμπλέκτη DSG), ενώ διατίθεται σε δύο εκδόσεις ανάλογα με τον εξοπλισμό, Ambition και StyleΤο νέο KAROQ SKODA διατίθεται από 26.150 €, υπάρχει η δυνατότητα καταβολής 219 € το μήνα με το πρόγραμμα easy driving, ενώ είναι ετοιμοπαράδοτο.  

 4. Φούλαρε το ή έλεγξε νωρίτερα πρατήρια στο χάρτη
Εμείς πάμε ταξίδι για να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας, αλλά το αυτοκίνητο μας πρέπει ήδη να είναι γεμάτο -με βενζίνη. Εν ολίγοις, μετά την επιβίβαση, βρες το κοντινότερο πρατήριο φούλαρε το και είσαι έτοιμος/έτοιμη για road και οff road περιπέτειες. Ακόμη, κάνε ένα έλεγχο και τσέκαρε ότι υπάρχουν ανοιχτά πρατήρια στη διαδρομή (μπορείς να χρησιμοποιήσεις το σύστημα infotainment του SKODA KAROQ), γιατί ίσως και να χρειαστείς refill.

 5. Σνακ κανείς;
Ένα ή και περισσότερα σνακς πάντα χρειάζονται. Ο δρόμος φέρνει πείνα και η πείνα δυσαρέσκεια και εσύ θες το ταξίδι να είναι ευχάριστο. Φρόντισε να πάρεις δύο τρία διαφορετικά είδη για να καλύψεις όλα τα γούστα. Σίγουρα αλμυρό και γλυκό!

Το μόνο που μένει να ευχηθούμε είναι: «Καλό Ταξίδι»! Αν και με όλα αυτά είναι σίγουρο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ