Αυτοκινηση

Τα ηλεκτρικά λεωφορεία αποτελούν πράσινη ανάσα για τις πόλεις και η BYD έχει την τεχνογνωσία

Η ηλεκτροκίνηση μπορεί να συνεισφέρει σε ένα πιο «πράσινο» πρόσωπο για τις σύγχρονες μεγαλουπόλεις

97704-195847.jpg
Θωμάς K. Ευθυμίου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τα ηλεκτρικά λεωφορεία αποτελούν πράσινη ανάσα για τις πόλεις και η BYD έχει την τεχνογνωσία

Τα ηλεκτρικά λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και η σημαντική παρουσία της BYD.

Η σημασία τους
Είναι πέραν κάθε αμφισβήτησης ότι, εάν υπάρχει ένας τομέας που η αναγκαιότητα για ηλεκτροκίνηση είναι άμεση, αυτή είναι για τα μέσα μεταφοράς στις πόλεις και τους αστικούς ιστούς γενικότερα. Στις πόλεις, όπου ένας μεγάλος παράγοντας φορτίου ρύπων CO2 προέρχεται από τα λεωφορεία των αστικών συγκοινωνιών. Όπου, εκτός από την καύσιμη ύλη, έχουμε να αντιμετωπίσουμε επιπλέον ανάγκες για service και κοστοβόρες επισκευές, ενώ συχνά το τοπογραφικό ανάγλυφο μιας πόλης παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιπλέον επιβάρυνση σε ρύπους.

Στην Ελλάδα

Ο διαγωνισμός του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την επιλογή των 650 συνολικά λεωφορείων που θα αναβαθμίσουν τις συγκοινωνίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, δείχνει να μπαίνει στην τελική του ευθεία.

Από τα συνολικά 650, σχεδόν τα μισά, για την ακρίβεια 350, θα είναι ηλεκτρικά, μήκους 12 μέτρων και με ελάχιστη αυτονομία 135 ή 180 χιλιόμετρα ενώ τα υπόλοιπα 300 φυσικού αερίου (CNG).

Τα ηλεκτρικά λεωφορεία αποτελούν πράσινη ανάσα για τις πόλεις και η BYD έχει την τεχνογνωσία

Στα ηλεκτρικά λεωφορεία σημαντική είναι και η παρουσία της BYD, ένας παγκόσμιος κολοσσός στην ηλεκτροκίνηση, που αντιπροσωπεύεται στην Ελλάδα από την Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ. Με έδρα στη Σενζέν, περίπου 30 χλμ. βόρεια του Χονγκ-Κονγκ, η BYD έχει εξελιχθεί την τελευταία δεκαετία σε πρωτοπόρο στα ηλεκτροκίνητα οχήματα σε παγκόσμιο επίπεδο, εξελίσσοντας η ίδια τόσο τα ηλεκτρικά κινητήρια συστήματα που χρησιμοποιεί όσο και τις μπαταρίες.

Πρόσφατα, η BYD ανακοίνωσε εντυπωσιακά νούμερα που δείχνουν στην πράξη πώς η ηλεκτροκίνηση μπορεί να συνεισφέρει σε ένα πιο «πράσινο» πρόσωπο για τις σύγχρονες μεγαλουπόλεις.

Η BYD έχει διαθέσει παγκοσμίως μέχρι σήμερα περισσότερα από 1,9 εκατομμύρια ηλεκτρικά ή plug-in υβριδικά οχήματα. Ανάμεσά τους, περισσότερα από 70.000 αμιγώς ηλεκτρικά λεωφορεία, που κυκλοφορούν σε περισσότερες από 400 μεγαλουπόλεις σε 70 χώρες σε όλο τον πλανήτη. Μόνο στην Ευρώπη, κυκλοφορούν περισσότερα από 2.600 ηλεκτρικά λεωφορεία της BYD, σε 20 χώρες και περισσότερες από 100 μεγαλουπόλεις.

Τα ηλεκτρικά λεωφορεία αποτελούν πράσινη ανάσα για τις πόλεις και η BYD έχει την τεχνογνωσία

Ενδιαφέρουσα στατιστική

Σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς, η κυκλοφορία των ηλεκτρικών οχημάτων της BYD έχει αποτρέψει την έκλυση στο περιβάλλον περισσότερων από 11 εκατομμύρια τόνους CO2,  συγκριτικά με αντίστοιχα βενζινοκίνητα ή πετρελαιοκίνητα οχήματα.

Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι αν το μέτρο σύγκρισης είναι η φύτευση δένδρων που θα μπορούσαν να έχουν το ίδιο θετικό αποτέλεσμα στο περιβάλλον, με το νούμερο να είναι πραγματικά ασύλληπτο: ούτε λίγο ούτε πολύ, θα χρειαζόταν να φυτευτούν 896 εκατομμύρια δένδρα!

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ