Αυτοκινηση

Safety first για την παρακολούθηση του Ράλλυ Ακρόπολις

«Προστατεύουμε την υγεία και την ασφάλεια τη δική μας και των συνανθρώπων μας»

97704-195847.jpg
Θωμάς K. Ευθυμίου
ΤΕΥΧΟΣ 796
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τα αυτοκίνητα που συμμετέχουν στο Ράλλυ Ακρόπολις πηγαίνουν απίστευτα γρήγορα και εκσφενδονίζουν μεγάλες πέτρες στα περάσματά τους. Ποτέ μην ακολουθείτε οπτικά ένα αυτοκίνητο που περνάει. Ο κίνδυνος σοβαρού τραυματισμού είναι τεράστιος
© Θ.Κ.Ε., acropolisrally.gr

65ο Ράλλυ Ακρόπολις 2021: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την ασφαλή παρακολούθηση της φετινής διοργάνωσης

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η οργανωτική επιτροπή του 65ου Ράλλυ Ακρόπολις 2021, «Ας κάνουμε όλοι μαζί το καλύτερο Ακρόπολις!». Όλοι όσοι βρισκόμαστε «εδώ», από τη θέση του οργανωτή, του θεατή, του εθελοντή ή του αγωνιζομένου, εκπληρώνουμε την ίδια επιθυμία: να ζήσουμε και πάλι τη διεξαγωγή του ιστορικού μας αγώνα, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλι της FIA.

Η άρτια διεξαγωγή του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις, και κατ’ επέκταση η μονιμοποίηση της θέσης του στο ημερολόγιο του Πρωταθλήματος, αποτελεί υπόθεση όλων μας. Ας συμβάλουμε όλοι, καθένας από το δικό του πόστο, στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
 
Κλείσιμο δρόμων
Οι ειδικές διαδρομές θα κλείνουν 3 ώρες πριν από το πρώτο αγωνιστικό αυτοκίνητο. Φροντίστε να είστε εγκαίρως στην ειδική διαδρομή, και παρκάρετε:
  • Έτσι ώστε να μην εμποδίζετε πιθανή διέλευση ασθενοφόρου οχήματος (λόγος ακύρωσης ειδικής διαδρομής)
  • Με τη φορά που θα ακολουθήσετε φεύγοντας, ώστε να μη χρειάζεται αναστροφή
  • Μόνο στη μία πλευρά του δρόμου.
Σύστημα ελέγχου ασφάλειας
Με τα νέα συστήματα ελέγχου ασφαλείας της FIA, το κέντρο του αγώνα, εντός 5 δλ. από το πέρασμα των αυτοκινήτων ασφαλείας αλλά και των αγωνιστικών αυτοκινήτων, λαμβάνει εικόνα υψηλής ανάλυσης και είναι σε θέση να γνωρίζει αν το σημείο που έχετε επιλέξει να παρακολουθήσετε τον αγώνα είναι ασφαλές ή όχι.
Αν κριθεί πως η ασφάλειά σας βρίσκεται σε κίνδυνο, ενδέχεται να αποφασιστεί ακόμα και η καθυστέρηση μέχρι να μετακινηθείτε σε ασφαλές σημείο ή η ακύρωση της ειδικής διαδρομής.
 
Εδώ απεικονίζεται η ανατομία μίας Ειδικής Διαδρομής. Μαθαίνουμε λοιπόν πώς διεξάγεται ένας αγώνας και προσέχουμε να μην καθόμαστε ποτέ στις περιοχές με κόκκινο χρώμα.
© Θ.Κ.Ε., acropolisrally.gr
 
Σήμανση απαγορευμένων θέσεων (NO GO AREA)
  • Για κανέναν λόγο μην καθίσετε σε σημείο του δρόμου όπου υπάρχουν απαγορευτικές πινακίδες.
  • Μην κάθεστε στην εξωτερική πλευρά μιας στροφής, σε σημεία με άλματα ή και συνδυασμό των δύο. Τέτοιες καταστάσεις δίνουν ελάχιστο χρονικό περιθώριο στους οδηγούς να διορθώσουν ένα λάθος και σε εσάς να μετακινηθείτε.
  • Δεν είναι επικίνδυνη μόνο η εξωτερική πλευρά μιας στροφής. Ακόμα και στην ευθεία ένα αυτοκίνητο μπορεί να βγει εκτός ελέγχου – και με ιδιαίτερα υψηλή ταχύτητα.
  • Επιλέξτε για τις θέσεις από όπου θα παρακολουθήσετε τον αγώνα όσο το δυνατόν πιο υπερυψωμένο σημείο και σίγουρα μακριά από τον δρόμο. Πέτρες μπορεί εύκολα να εκτιναχθούν σε μεγάλη απόσταση.
  • Μην αφήνετε την προσοχή σας να αποσπάται απ’ ό,τι συμβαίνει στην ειδική διαδρομή. Να είστε έτοιμοι για το αναπάντεχο. Ακόμα και οι καλύτεροι οδηγοί του κόσμου κάνουν λάθη, ενώ μια μηχανική βλάβη μπορεί να προκύψει οποιαδήποτε στιγμή.
  • 30 λεπτά πριν το πρώτο αυτοκίνητο καμία μετακίνηση στην Ειδική Διαδρομή. Όταν περνάει το αυτοκίνητο του Εκπροσώπου Ασφαλείας της FIA (Μισέλ Μουτόν) δεν πρέπει για κανέναν λόγο να κινείστε μέσα στη διαδρομή. Ο σκοπός αυτής της διέλευσης είναι ο οριστικός έλεγχος των θέσεων των κριτών και των θεατών πριν το τελικό ΟΚ για να ξεκινήσει η ειδική διαδρομή. Ο εκπρόσωπος της FIA συνεργάζεται με το ελικόπτερο ασφαλείας, το οποίο επιβεβαιώνει ότι όποιες ενδεχόμενες υποδείξεις ασφαλείας έγιναν έχουν τακτοποιηθεί και είναι όλα είναι έτοιμα λίγο πριν εκκινήσει το πρώτο αυτοκίνητο.
 
Φροντίστε να πάρετε μαζί σας όλα τα απαραίτητα πριν από την εξόρμηση στα βουνά.
© Richard Hicker
 

Μετά το τελευταίο αγωνιστικό αυτοκίνητο

Μη φύγετε από τη θέση σας πριν περάσει το ουραγό αυτοκίνητο με την καρό σημαία. Ακόμα και μετά το τελευταίο νούμερο στις συμμετοχές μπορεί να υπάρχει αγωνιστικό αυτοκίνητο που καθυστέρησε από μικρή έξοδο ή από μηχανική βλάβη και να συνεχίζει κανονικά τον αγώνα!
 
 Σεβαστείτε το περιβάλλον
Μην ανάψετε φωτιά για κανένα λόγο και φεύγοντας από την ειδική διαδρομή πάρτε μαζί σας τα σκουπίδια σας. Ο αγώνας βρίσκεται στη διαδικασία ειδικής πιστοποίησης από τη FIA με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, και γι’ αυτόν τον λόγο θα γίνει συγκεκριμένος έλεγχος κατά τη διάρκειά του από εντεταλμένο στέλεχος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου. Με τη δική σας βοήθεια θα κερδίσουμε και αυτό το στοίχημα, αλλά και θα δείξουμε τον πολιτισμό μας. Μένουμε ασφαλείς!
 
 
Το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις αποτελεί γιορτή για τους φίλους του μηχανοκίνητου αθλητισμού και όχι μόνο. Ωστόσο, από όποιο πόστο κι αν επιλέξετε να παρακολουθήσετε την εξέλιξή του, το μήνυμα είναι ένα: «Προστατεύουμε την υγεία και την ασφάλεια τη δική μας και των συνανθρώπων μας».
 
Ακολουθήστε τις οδηγίες των κριτών. Βρίσκονται στις Ειδικές Διαδρομές και για τη δική σας ασφάλεια.
© Richard Hicker
 
Διαβάστε προσεκτικά στο www.acropolisrally.gr τι ισχύει στα σημεία διεξαγωγής του αγώνα, αναφορικά με τα υγειονομικά πρωτόκολλα και με τα μέτρα ασφαλείας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ