Αυτοκινηση

Ανασκόπηση του WRC-Ράλι Εσθονίας

Ο Kalle Rovanpera γίνεται ο νεότερος οδηγός που κερδίζει έναν αγώνα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλι

eleni_helioti_1.jpg
Ελένη Χελιώτη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ανασκόπηση του Ράλι Εσθονίας

Ράλι Εσθονίας: Οι νικητές, οι Ειδικές Διαδρομές, τα ατυχήματα, η M-Sport και η κατηγορία WRC2

Το τετραήμερο που μας πέρασε, 15-18 Ιουλίου, είδαμε το Ράλι Εσθονίας το οποίο σήμανε το ξεκίνημα του δεύτερου μισού του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλι (WRC) για το 2021, και ο οποίος δεν ήταν μόνο ένας αγώνας με αρκετές ανατροπές, αλλά και αρκετές πρωτιές. Αρχικά να σημειώσουμε το γεγονός ότι η Εσθονία μπήκε φέτος για 2η φορά στο ημερολόγιο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος (η πρώτη φορά ήταν το 2020) και ήταν η πρώτη φορά φέτος που οι θεατές μπόρεσαν να εισέλθουν στο Service Park.

Ανασκόπηση του Ράλι Εσθονίας

Το πιο αξιοσημείωτο όμως γεγονός του αγώνα αυτού ήταν ότι ο Φινλανδός Kalle Rovanpera, με τον συνοδηγό του Jonne Halttunen, με Toyota Yaris, της ομάδας Toyota Gazoo Racing, πήρε την πρώτη του νίκη στην καριέρα του, στα 20 του χρόνια.

O Rovanpera είναι πλέον ο νεαρότερος νικητής ενός αγώνα ράλι στην ιστορία του αθλήματος. Το ρεκόρ αυτό «κρατούσε» μέχρι χθες ο επίσης Φινλανδός Jari-Matti Latvala, ο οποίος είχε την πρώτη του νίκη στο Ράλι Σουηδίας το 2008, με την Ford, σε ηλικία 22 ετών. Ο Latvala είναι φέτος ο αρχηγός της ομάδας Toyota Gazoo Racing. Η νίκη αυτή του Rovanpera σήμανε και την 180η νίκη από Φινλανδό οδηγό στο WRC.

Ανασκόπηση του Ράλι Εσθονίας

Όταν στο τέλος του αγώνα ο Rovanpera ρωτήθηκε πώς αισθάνεται που τώρα κατέχει αυτό το ρεκόρ, και δη ότι το πήρε από τον αρχηγό της ομάδας του, είπε ότι είναι πολύ χαρούμενος αλλά ότι θα μπορούσε να είχε συμβεί και νωρίτερα, αναφερόμενος στο γεγονός ότι η φετινή χρονιά δεν έχει πάει όπως ήθελε και όπως περίμενε, και ότι έχει υπάρξει ιδιαίτερα δύσκολη.

Όταν ο Latvala ερωτήθηκε το ίδιο, είπε με χαμόγελο ότι «records are made to be broken» (τα ρεκόρ είναι φτιαγμένα για να «σπάνε»). Ιδιαίτερα συγκινητικό ήταν ότι στην απονομή, ο πατέρας του Kalle Rovanpera, τέως οδηγός ράλι Harri Rovanpera, ήταν εκεί για να συγχαρεί τον γιο του στην πρώτη του νίκη με δάκρυα στα μάτια.

Ανασκόπηση του Ράλι Εσθονίας

Άτυχο δυστυχώς υπήρξε ένα άλλο πλήρωμα της Toyota Gazoo Racing στο Ράλι Εσθονίας. Ο Ιάπωνας Takamoto Katsuta αναγκάστηκε να αποσυρθεί από τον αγώνα όταν κατά τη διάρκεια της 3ης Ειδικής Διαδρομής της Παρασκευής (την 4η Ε.Δ. του αγώνα) καθώς ο συνοδηγός του, Daniel Barrit, είχε ενοχλήσεις και πόνο στη μέση και τον αυχένα του μετά από μια ιδιαίτερα «σκληρή» προσγείωση σε ένα από τα πολλά άλματα της Ειδικής αυτής Διαδρομής. Μεταφέρθηκε αμέσως μετά το τέλος της Ε.Δ. στο νοσοκομείο όπου επιβεβαιώθηκε ότι δεν είχε υποστεί κάποιον σοβαρό τραυματισμό, αλλά έπρεπε να ξεκουραστεί και έτσι δεν μπόρεσε το πλήρωμα να συνεχίσει τον αγώνα. Αυτό ήταν ιδιαίτερα απογοητευτικό καθότι μέχρι εκείνη τη στιγμή ο Katsuta κατείχε την 3η θέση στην κατάταξη μετά τον Craig Breen.

Ανασκόπηση του Ράλι Εσθονίας - Takamoto Katsuta
Takamoto Katsuta

Ο αγώνας αυτός ήταν απογοητευτικός και για την M-Sport: στο πρωινό σκέλος της Παρασκευής, τα Ford Fiesta WRC του Teemu Suninen και του Gus Greensmith παρουσίασαν το ίδιο μηχανικό πρόβλημα με αποτέλεσμα να χάσουν πολύτιμο χρόνο. Ο Greensmith δυστυχώς έπρεπε να σταματήσει μέσα στην Ε.Δ. και έτσι δεν μπόρεσε ποτέ να επανέλθει χρονικά ώστε να παλέψει για μια καλή θέση στην κατάταξη. Ο Suninen ήταν λίγο πιο τυχερός και πάλεψε καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα, εξασφαλίζοντας την 6η θέση, μετά τον Elfyn Evans που ήταν 5ος, με Toyota Yaris. Τέλος, στην κατηγορία WRC2, o Adrien Fourmaux δεν κατάφερε να μπει στην πρώτη τριάδα και τερμάτισε 4ος.

Ανασκόπηση του Ράλι Εσθονίας

Στη γενικότερη κατάταξη οδηγών, οι βαθμολογίες έχουν ως εξής: Sebastien Ogier με 148, Elfyn Evans με 111, Thierry Neuville με 96, Kalle Rovanpera με 82, Ott Tanak με 74, Takamoto Katsuta με 66, Craig Breen με 42, Gus Greensmith με 34, Dani Sordo με 31, Adrien Fourmaux με 30, και Teemu Suninen με 17.

Στην κατάταξη κατασκευαστών 1η είναι η Toyota Gazoo Racing WRT με 315, 2η η Hyundai Motorsport με 256, και 3η η M-Sport με 125.

Μένει ένας ακόμα αγώνας στο Βέλγιο, 13-15 Αυγούστου, το WRC Renties Ypres Rally Belgium, πριν το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα επιστρέψει στη χώρα μας για το Ράλλι Ακρόπολις, 9-12 Σεπτέμβρη. Με τον Rovanpera να επανέρχεται δυναμικά, τον Tanak να είναι σε εξαιρετική φόρμα και τον Ogier να είναι αποφασισμένος να πάρει ένα ακόμα πρωτάθλημα, αφήνοντας τον Evans πίσω του για άλλη μια φορά, είναι σίγουρο ότι το υπόλοιπο πρωτάθλημα θα είναι κατ’ ελάχιστον συναρπαστικό!

Ανασκόπηση του Ράλι Εσθονίας


*Φωτογραφίες: RBCP, WRC Teams

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ