Αυτοκινηση

WRC: Η ανασκόπηση του Ράλι Σαρδηνίας

Το πρόβλημα της Huyndai και οι κερδισμένοι

eleni_helioti_1.jpg
Ελένη Χελιώτη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
rally-sardinias-anaskopisi.jpg

Διαβάστε την ανασκόπηση του Ράλι Σαρδηνίας και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι ομάδες -κυρίως η Hyundai- σε έναν ακόμα σκληρό αγώνα του WRC.

Εάν χαρακτηρίζαμε αυτόν τον αγώνα ζόρικο, θα είμασταν ίσως επιεικείς. Η αλήθεια είναι ότι για τα περισσότερα πληρώματα, και ιδιαιτέρως για τη Hyundai Motorsport ο αγώνας αυτός ήταν πανωλεθρία. Το μεγαλύτερο πλήγμα ήταν το γεγονός ότι για δεύτερη συνεχόμενη φορά, και στο Ράλι Πορτογαλίας και στη Σαρδηνία, ο Ott Tanak ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις και επιδόσεις, και λόγου κάποιου θέματος που εμφανώς έχουν τα Hyundai i20 (ενδεχομένως πρόκειται για μια υπερευαισθησία στις αναρτήσεις τους) έχασε 2 αγώνες στη σειρά, πολύτιμους πόντους όσον αφορά και στην κατάταξη οδηγών και κατασκευαστών, και την ευκαιρία να πάρει ένα ακόμα πρωτάθλημα. Την Κυριακή το πρωί, στο τέλος της 1ης Ειδικής Διαδρομής (Ε.Δ.) της ημέρας ο Tanak είπε ότι το προηγούμενο βράδυ δεν κοιμήθηκε καθόλου καλά, αλλά «it is what it is» (αυτό είναι, τι να κάνουμε). Να θυμίσουμε ότι το θέμα της ανάρτησης το αντιμετώπισε και ο Thierry Neuville στο Ράλι Πορτογαλίας, και ενώ είχε σημαντικό προβάδισμα, τα έχασε και αυτός όλα. 

auto_3.jpg

auto_1.jpg

auto_5.jpg

Το Σάββατο το απόγευμα, δύο δημοσιογράφοι και σχολιαστές του WRC.com πήραν συνέντευξη από τον αρχηγό ομάδας της Hyundai Motorsport, Andrea Adamo, λίγα λεπτά αφού ο Dani Sordo βγήκε και αυτός εκτός λόγω δικού του λάθους, χτυπώντας έναν αγωγό νερού και τουμπάροντας. Η πρώτη ερώτηση που του κάνανε ήταν εάν το γεγονός ότι τουλάχιστον το ατύχημα του Sordo ήταν αποτέλεσμα ενός λάθους οδηγού, και όχι μηχανικό, ήταν κάπως παρηγορητικό. Σε αυτό ο Adamo φάνηκε να είναι αμήχανος για λίγο. Μετά όμως απάντησε πως σε μια τέτοια στιγμή, το χειρότερο που μπορεί να κάνει ένας αρχηγός ομάδας είναι να ψάχνει να βρει αποδιοπομπαίο τράγο, ή κάποιον να κατηγορήσει για κάποιο λάθος για να ξεσπάσει, είτε αυτός είναι οδηγός ή μηχανικός. Αυτό που οφείλει να κάνει είναι πρώτα ο ίδιος να ηρεμήσει, να παρακάμψει την οποιαδήποτε απογοήτευση ή αγανάκτηση, και να κάνει ότι μπορεί για να ανεβάσει το ηθικό της ομάδας του και όλων των μελών της, διότι γνωρίζει πόσο σκληρά και σε πόσο δύσκολες και πιεστικές συνθήκες δουλεύουν όλοι.

auto_6.jpg

auto_8.jpg

Εντύπωση επίσης μας έκαναν τρεις ακόμα σκηνές του αγώνα γενικότερα. Η μία ήταν αμηχανίας όταν στο τέλος μιας ιδιαίτερα απαιτητικής Ε.Δ. του απογευματινού σκέλους του Σαββάτου (την οποία ο Kalle Rovanpera μετά χαρακτήρισε από τις πιο slippery, που γλιστράνε, που έχει οδηγήσει ποτέ) ρώτησαν τον Teemu Suninen, με Ford Fiesta, εάν έχει βγει με φθαρμένα (ήδη χρησιμοποιημένα) ελαστικά, κάτι στο οποίο απάντησε ναι. Όταν η δημοσιογράφος επέμεινε ρωτώντας γιατί, ο Suninen είπε «αυτό είναι μια πολύ καλή ερώτηση», και έφυγε.  Η δεύτερη ήταν ωμής ειλικρίνειας, όταν την Κυριακή ο Thierry Neuville ερωτήθηκε πως πάει γενικότερα και πως του φαίνονται οι Ε.Δ., και απάντησε πως δυσκολεύεται και ζορίζεται αρκετά, και αισθάνεται ότι τόσο το αυτοκίνητο όσο και ο ίδιος δεν είναι εκεί που θα ήθελε. 

auto_4.jpg

auto_7.jpg

Η τρίτη σκηνή έχει να κάνει με το ξέσπασμα του Mads Ostberg, με Citroen C3 Rally2, στην κατηγορία WRC2 όταν στη 2η Ε.Δ. της Κυριακής έπαθε λάστιχο, χάνοντας έτσι σημαντικό χρόνο και κυρίως την 1η θέση στην κατηγορία, και μόλις πέρασε τον τερματισμό άρχισε να χτυπάει το τιμόνι και να βρίζει (στα Νορβηγικά) από αγανάκτηση. Όταν δε έφτασε στο stop control όπου του πήρε συνέντευξη η δημοσιογράφος του WRC.com, απάντησε με νεύρα και συμπεριέλαβε στην απάντησή του τη λέξη «fuck» αρκετές φορές. Να σημειώσουμε ότι για αυτό το συμβάν ο Mads Ostberg και ο συνοδηγός του Torstein Eriksen πήραν ποινή 1.000 ευρώ με αναστολή και 25 πόντων. Και εδώ δεν μπορούμε παρά να σκεφτούμε ότι η ποινή αυτή φαίνεται υπερβολική για τον Ostberg όταν αναλογιστούμε ότι ο Sebastien Ogier πήρε ποινή μόλις 2.000 ευρώ στο Ράλι Κροατίας από τους αγωνοδίκες επειδή πέρασε ένα φανάρι με κόκκινο σε μια απλή διαδρομή, κάτι το οποίο θεωρητικά θα μπορούσε να είχε υπάρξει πολύ επικίνδυνο, ακόμα και καταστροφικό.  

auto_9.jpg

auto_11.jpg

Εντέλει όμως ποιος ήταν ο «νικητής» του Ράλι Σαρδηνίας; Η αλήθεια είναι ότι ο νικητής Sebastien Ogier είχε πολύ καλές επιδόσεις και αποτελέσματα καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα, και παρόλο που ενδεχομένως να μην είχε κατακτήσει την 1η θέση εάν ο Tanak δεν είχε το θέμα με την ανάρτηση, πιστεύουμε ότι σίγουρα θα είχε ανέβει σε ένα από τα τρία βάθρα. Το ίδιο όμως δεν μπορούμε να πούμε με την ίδια σιγουριά, για άλλη μια φορά, για τον Elfyn Evans, ο οποίος βγήκε 2ος, αλλά ήταν «άφαντος» όλη την Παρασκευή. Βέβαια, δεν μπορούμε και να παραβλέψουμε το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται 2ος στη γενικότερη κατάταξη μετά τον Ogier και αυτό το έχει κερδίσει και με το παραπάνω. 

auto_10.jpg

Με μεγάλη ανυπομονησία αναμένουμε τον επόμενο αγώνα, ο οποίος θα είναι το θρυλικό WRC Safari Rally Kenya, 24-27 Ιουνίου! Μέχρι τότε, au revoir!

Φωτoγραφίες: Red Bull Content Pool

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ