Αυτοκινηση

​Η Suzuki και η παράδοση στα SUV

Ένα από τα πιο εμβληματικά αυτοκίνητα των τελευταίων 30 ετών με 1000άρη κινητήρα

97704-195847.jpg
Θωμάς K. Ευθυμίου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Suzuki Vitara

Το νέο Suzuki Vitara γιορτάζει τα 30 χρόνια του στην αγορά, διαθέτοντας επιπλέον εξοπλισμό και ανανεωμένη σχεδίαση.

Τι είναι
Το νέο Vitara, εξοπλισμένο με turbo κινητήρες βενζίνης Boosterjet 1.0 και 1.4 λίτρων με τεχνολογία άμεσου ψεκασμού, γιορτάζει τα 30 χρόνια του στην αγορά, διαθέτοντας επιπλέον εξοπλισμό και ανανεωμένη σχεδίαση.

Design/Tech
Νέα εξωτερική σχεδίαση με τη δυναμική μάσκα, νέο προφυλακτήρα εμπρός με λεπτομέρειες χρωμίου και πίσω φώτα LED. Στο εσωτερικό εντοπίζουμε μία ποιοτική αναβάθμιση με μαλακό πλαστικό στο ταμπλό και νέα έγχρωμη οθόνη LCD 4,2 ιντσών στον πίνακα οργάνων που προσφέρει στον οδηγό πληθώρα πληροφοριών όπως η ισχύς και η ροπή του κινητήρα, η επιτάχυνση, η χρήση φρένου καθώς και η αναγνώριση κυκλοφοριακών σημάτων.

Στο αναβαθμισμένο και πρακτικό εσωτερικό, ξεχωρίζουμε το ηχοσύστημα πολλαπλών πληροφοριών με οθόνη αφής 7 ιντσών (που επιτρέπει τον εύκολο χειρισμό, ακόμα και αν ο χρήστης φοράει γάντια) και δυνατότητα σύνδεσης συμβατού smartphone, κάμερα οπισθοπορείας και σύστημα πλοήγησης.

Suzuki Vitara

Οι χώροι είναι επαρκέστατοι στο εσωτερικό της καμπίνας, ενώ το πορτμπαγκάζ έχει χωρητικότητα 375 λίτρα με τα πίσω καθίσματα σε όρθια θέση.

Suzuki Vitara

Η ομπρέλα Suzuki Safety Support περιλαμβάνει νέες τεχνολογίες ασφάλειας, οι οποίες στο Vitara περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα παρακάτω συστήματα: σύστημα αναγνώρισης τυφλού σημείου (Blind Spot Monitor), σύστημα υποβοήθησης οπίσθιας διασταυρούμενης κυκλοφορίας (Rear Cross Traffic Control) τα οποία βρίσκουμε για πρώτη φορά σε μοντέλο της Suzuki, και σύστημα αναγνώρισης σημάτων κυκλοφορίας (Traffic Sign Recognition) το οποίο γνωρίσαμε πρώτη φορά στο νέο Jimny. Το σύστημα Radar Brake Support που χρησιμοποιεί ένα υπερευαίσθητο ραντάρ εντοπισμού του εμπρόσθιου οχήματος για να αποτρέψει ή να μετριάσει την πιθανότητα σύγκρουσης, το σύστημα προειδοποίησης φρεναρίσματος έκτακτης ανάγκης, το σύστημα ελέγχου κατάβασης (Hill Descent Control), που ενεργοποιεί αυτόματα το φρένο και διατηρεί το όχημα σε προδιαγεγραμμένες χαμηλές ταχύτητες κατά τη διάρκεια κατάβασης και τέλος το σύστημα ελέγχου σε ανηφόρες (Hill Hold), που διευκολύνει την εκκίνηση σε ανωφέρειες.

Suzuki Vitara

Επίσης το σύστημα Adaptive Cruise Control (ΑCC), το οποίο επιτρέπει στο αυτοκίνητο να ταξιδεύει σταθερά με άνεση και ασφάλεια.

Στο δρόμο
Το αυτοκίνητο της δοκιμής μας κινούσε ο 1.0-λιτρου υπετροφοδοτούμενος (turbo) 3-κύλινδρος βενζινοκινητήρας απόδοσης 112 ίππων, ενώ η κίνηση μεταδιδόταν στους εμπρός τροχούς μέσω ενός χειροκίνητου κιβωτίου ταχυτήτων 5 σχέσεων.

Η εργοστασιακή τιμή μικτής κατανάλωσης ορίζεται στα 5,3 λίτρα/100 χλμ ενώ οι εκπομπές ρύπων CO2 είναι 121 γρ/χλμ.

Suzuki Vitara

Οι εμπρός τροχοί χρησιμοποιούν γόνατα MacPherson-strut. Το σχήμα των κάτω ψαλιδιών όπως επίσης και το πλαίσιο της ανάρτησης έχει επανασχεδιαστεί, ενώ τα βελτιωμένα γόνατα προσφέρουν αυξημένη ακαμψία και οδηγική σταθερότητα. Οι πίσω τροχοί χρησιμοποιούν ημιάκαμπτο άξονα, ο σχεδιασμός του οποίου ευνοεί την αυξημένη ακαμψία αλλά και την άνεση. Σε κάθε περίπτωση η εκτός δρόμου οδήγηση είναι πραγματικά απολαυστική.

Τιμές
Οι τιμές για το νέο Suzuki Vitara 1.0 GL DITC 112H 2WD ξεκινούν από 15.990 ευρώ.

Suzuki Vitara

Tips
Το νέο Vitara διέπεται απο μία μεγάλη αλλαγή που εντοπίζεται στην απουσία πετρελαιοκινητήρα και την αντικατάσταση όλων των κινητηρίων συνόλων με δύο νέους υπετροφοδοτούμενους κινητήρες 1.0 και 1.4 λίτρων, που στοχεύουν στην εναρμόνιση της μάρκας με τις νέες συνθήκες του καθεστώτος των ρύπων CO2 που ισχύουν πλέον στην ευρωπαϊκή επικράτεια.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ