Αυτοκινηση

​Οδηγήσαμε το νέο Seat Ateca 2.0 TDI FR 4Drive DSG

Το «αστικό SUV» αποτελεί τον τρίτο πυλώνα της μάρκας μετά το Ibiza και το Leon

97704-195847.jpg
Θωμάς K. Ευθυμίου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
​Seat Ateca 2.0 TDI FR 4Drive DSG

Τι είναι
Το πρώτο SUV στην ιστορία της Seat, με χαρακτήρα, ευελιξία και προσαρμοστικότητα. Χαρακτηρίζεται από τη Seat ως «αστικό SUV» και αποτελεί τον τρίτο πυλώνα της μάρκας μετά το Ibiza και το Leon.

Fast intro
Η γκάμα του νέου Seat Ateca διαθέτει εξελιγμένους βενζινοκινητήρες και πετρελαιοκινητήρες με απόδοση που κυμαίνεται από 115 έως 190 ίππους, με κίνηση στους εμπρός τροχούς ή τετρακίνηση 4Drive, με χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων ή αυτόματο κιβώτιο DSG. Η γκάμα επιλογών τεχνολογίας εκτείνεται από προβολείς Full LED και από ένα ευρύ φάσμα συστημάτων υποστήριξης, όπως το καινοτόμο Traffic Jam Assist και το νέο Emergency Assist, μέχρι ένα πακέτο συστημάτων ψυχαγωγίας τελευταίας γενιάς με οθόνες αφής 8 ιντσών και συνδεσιμότητα Full Link. Τρία επίπεδα εξοπλισμού είναι διαθέσιμα, με χρώματα και υλικά υψηλής ποιότητας για κάθε γούστο.

Σύμφωνα με την παράδοση της Seat, το Ateca πήρε το όνομά του μέσα από την ισπανική γεωγραφία. Το χωριό Ateca βρίσκεται στα δυτικά της Σαραγόσα, στην καρδιά της Ιβηρικής Χερσονήσου.

Seat Ateca 2.0 TDI FR 4Drive DSG

Η σχεδιαστική άποψη της εταιρείας συνδυάζει στο νέο μοντέλο, τον δυναμισμό και τη λειτουργικότητα, ενώ πολλά στοιχεία, όπως η τραπεζοειδής μάσκα, το παράλληλο με το έδαφος πλευρικό νεύρο και τα τριγωνικά φωτιστικά σώματα, αποτελούν σχεδιαστικά χαρακτηριστικά της μάρκας, όπως και στο Leon. Ωστόσο, για το Ateca η κάθε λεπτομέρεια έχει εξελιχθεί ένα βήμα παραπέρα.

Seat Ateca 2.0 TDI FR 4Drive DSG

Η εμπειρία
Βρεθήκαμε στην Καταλονία για ένα ευρύ οδοιπορικό, παρέα με τη ναυαρχίδα του μοντέλου, το Seat Ateca 2.0 TDI 190HP FR 4Drive DSG που μας συντρόφευσε για σχεδόν μία εβδομάδα, χαρίζοντάς μας τα πλεονεκτήματά του, που αναφέρονται στους χώρους, την εργονομία του, την ποιότητα κύλισης και το φωτεινό περιβάλλον στο εσωτερικό του.

Seat Ateca 2.0 TDI FR 4Drive DSG

Μπορεί να χαρακτηρίζεται από τη Seat ως «αστικό SUV», πλην όμως εμείς που καλύψαμε το 90% των διαδρομών μας σε υπεραστικό περιβάλλον, σε χωριά, αλλά και στην ύπαιθρο, διαπιστώσαμε ότι τα καταφέρνει παραπάνω από καλά και έξω από τον αστικό ιστό. Προφανώς, η τοποθέτηση της μάρκας, σχετίζεται με το γεγονός ότι το Ateca αποτελεί τον τρίτο πυλώνα της μάρκας μετά το Ibiza και το Leon.

Στο εσωτερικό, οι χώροι είναι ικανοποιητικοί για 5 ενήλικες, ενώ το Ateca προσφέρει την καλύτερη χρήση χώρου στην κατηγορία του, με μέγιστο διαθέσιμο εσωτερικό μήκος και χώρο αποσκευών 510 λίτρα στη δικίνητη έκδοση ή 485 λίτρα στην έκδοση 4Drive. Το διπλό πάτωμα φόρτωσης βάζει τα πράγματα σε τάξη, ενώ τα αναδιπλούμενα πίσω καθίσματα προσφέρουν επιπλέον χώρο αποσκευών.

Seat Ateca 2.0 TDI FR 4Drive DSG

Η καλορυθμισμένη ανάρτηση μάς προσέφερε ένα άνετο ταξίδι στους αυτοκινητοδρόμους και ευχάριστη εμπειρία σε ανώμαλα εδάφη –γιατί μπήκαμε και σε τέτοια–, ενώ «αντιδρά» πολύ γρήγορα σε όλες τις οδηγικές συνθήκες για να προσδώσει πλεονεκτήματα στην ενεργητική ασφάλεια και στο χειρισμό σε κάθε διαδρομή.

Η ευχάριστη έκπληξη

Πάντα όμως, κάπου θα υπάρχει μία ευχάριστη έκπληξη... Ποια ήταν εν προκειμένω αυτή; Η κατανάλωση! Με ένα ντεπόζιτο καυσίμου διανύσαμε σε μικτές συνθήκες διαδρομών 930 χιλιόμετρα, ενώ όταν ήρθε η ώρα να ολοκληρωθεί το οδοιπορικό μας, είχαμε διαθέσιμα καύσιμα, ικανά να μας κινήσουν για 120 χιλιόμετρα ακόμη... 

Προσέξτε: Μπορεί η Seat να δίνει σε επίπεδο εργοστασιακών τιμών κατανάλωσης για το αυτοκίνητο της δοκιμής μας, 5,4 - 5,5 l /100km, πλην όμως εμείς αναφέρουμε αυτό που βιώσαμε και διαπιστώσαμε. Και η προσωπική μας μαρτυρία, είναι υπεράνω αριθμών!

Seat Ateca 2.0 TDI FR 4Drive DSG

Προφανώς και η συζήτηση για τα diesel γενικότερα μόλις τώρα έχει ξεκινήσει διεθνώς, και ακούγονται πολλά και ευτράπελα, αλλά οι αριθμοί δεν λένε ποτέ ψέματα. Και στην περίπτωσή μας, κατά τα δεδομένα του υπολογιστή ταξιδίου στο καντράν το δίλιτρο Ateca με ένα ντεπόζιτο και κανονική οδήγηση (όχι τύπου με 60 χ.α.ω. κλπ) φλέρταρε με τα 1000 χιλιόμετρα!

Κοστίζει 

Η τιμή του Seat Ateca ξεκινάει από τις 19.800 ευρώ για τη βενζινοκίνητη έκδοση 1.0 TDI 115HP, ενώ στις πετρελαιοκίνητες εκδόσεις η τιμή εκκίνησης είναι από 21.400 ευρώ για την 1.6 TDI 115HP.

Seat Ateca 2.0 TDI FR 4Drive DSG

Η έκδοση του αυτοκινήτου της δοκιμής μας, η Ateca 2.0 TDI 190HP FR 4Drive DSG ξεκινάει από τα 35.500 ευρώ.

Info

Πληροφορίες για το Seat Ateca εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ