Αυτοκινηση

Volvo XC40: Ένα premium «σκληροτράχηλο μικρό ρομπότ»

Το νέο XC40, το μοντέλο με το οποίο η Volvo εισέρχεται δυναμικά στην κατηγορία των compact premium SUV, βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα και είναι ειδικά σχεδιασμένο για να κάνει τη ζωή σας πιο απλή

97704-195847.jpg
Θωμάς K. Ευθυμίου
ΤΕΥΧΟΣ 657
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
volvo-anoigma.jpg

Το νέο XC40, ένα SUV με αστικό αλλά και υπεραστικό χαρακτήρα, είναι ειδικά σχεδιασμένο για να κάνει την καθημερινότητα του χρήστη του πιο ενδιαφέρουσα. Προσέξτε: δεν χρησιμοποιούμε την λέξη «ιδιοκτήτη», αλλά χρήστη. Και θα αναφέρουμε παρακάτω το γιατί…

Σημαντικό είναι να σημειώσουμε εδώ, ξεκινώντας τη γνωριμία μαζί του, ότι το νέο XC40, το compact premium SUV της Volvo, κέρδισε τον τίτλο του Ευρωπαϊκού Aυτοκινήτου της Xρονιάς 2018 (COTY), λίγο πριν από την έναρξη της Έκθεσης Αυτοκινήτου της Γενεύης στην Ελβετία. Πρόκειται για την πρώτη φορά που η Volvo Cars κατακτά αυτό το καταξιωμένο βραβείο.

Interior
Η Volvo λοιπόν, προσέγγισε το XC40 με ένα σαφή στόχο: να φτιάξει ένα όχημα που θα ευχαριστεί με περίσσια διάθεση όσους σχετίζονται μαζί του, είτε από τη θέση του οδηγού είτε από αυτή των επιβατών. Το αποτέλεσμα είναι ένα αυτοκίνητο που εξασφαλίζει επιβλητική θέα του δρόμου, ευέλικτο στιλ οδήγησης, ένα αυτοκίνητο που μπορείτε να μοιραστείτε  με τους φίλους και την οικογένειά σας - και να ελέγξετε από το smartphone σας. 

Το XC40 προέρχεται από τη Σουηδία, μια χώρα καινοτομίας, δημιουργικότητας και προοδευτικής αντίληψης. Μια χώρα όπου ενεργούν διαφορετικά στην προσέγγιση του τρόπου ζωής.  

Είναι δε το πρώτο μοντέλο της Volvo που βασίζεται στη νέα πλατφόρμα CMA (Compact Modular Architecture), στην οποία θα βασιστούν και όλες οι επερχόμενες εκδόσεις της σειράς 40, συμπεριλαμβανομένων των πλήρως ηλεκτροκίνητων οχημάτων. 

Για τη δημιουργία του εσωτερικού, οι άνθρωποι της Volvo διεξήγαγαν συνεντεύξεις διάρκειας 180 ωρών με πελάτες από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, κάτι που τους οδήγησε στο να επινοήσουν νέους τρόπους που να εξυπηρετούν τις ανάγκες τους. Όπως για παράδειγμα οι έξυπνες ιδέες αποθήκευσης. Το αυτοκίνητο έχει τεράστιους χώρους αντικειμένων στις πόρτες και ευέλικτο χώρο αποσκευών, με μεγάλο αποθηκευτικό χώρο κάτω από το δάπεδο, το οποίο είναι πτυσσόμενο και μπορεί να συγκρατεί τις τσάντες για τα ψώνια!

volvo-1.jpg

Silicon Valley
Οι ιδιοκτήτες του XC40 μπορούν να μοιραστούν το αυτοκίνητό τους με την οικογένεια και τους φίλους τους χωρίς να χρειάζεται να τους αφήσουν ένα φυσικό κλειδί. Ζώντας σε μια κοινωνία διαμοιρασμού (sharing) μέσω της χρήσης κινητού τηλεφώνου, όπου τα πάντα, από κρεβάτια έως ποδήλατα, είναι διαθέσιμα για ενοικίαση μέσω εφαρμογών, η Volvo βάζει τώρα στον χάρτη και τα αυτοκίνητα και πλέον μπορείτε να μοιράζεστε το όχημά σας με τους φίλους και την οικογένειά σας. Απλά δίνετε πρόσβαση σε κάποιον, όπου κι αν βρίσκεστε και όπου κι αν βρίσκεται, με την εφαρμογή Volvo On Call από το τηλέφωνό σας. Μπορείτε να το κάνετε ψηφιακά, χωρίς να χρειαστεί να συναντηθείτε για να δώσετε ένα φυσικό κλειδί!

Παράλληλα, τα χαρακτηριστικά ασφαλείας και υποστήριξης οδηγού στο XC40 συμπεριλαμβάνουν το σύστημα ημι-αυτόνομης οδήγησης Pilot Assist, το σύστημα αποφυγής συγκρούσεων City Safety, το σύστημα αποφυγής εκτροπής από το δρόμο Run-Off Road Mitigation, το Cross Traffic Alert με αυτόματο φρενάρισμα και την κάμερα 360° που βοηθά τους οδηγούς να ελιχθούν σε μικρούς χώρους στάθμευσης.

Στον δρόμο
Συμβιώσαμε με το XC40 για δύο ημέρες καλύπτοντας περί τα 800 χιλιόμετρα σε ημιαστικό τοπίο σε αυτοκινητόδρομους και σε επαρχιακό δίκτυο και διαπιστώσαμε ότι το επίπεδο κύλισης είναι στα όρια του κορυφαίου. Και αυτό γιατί κατά τον παραδοσιακό τρόπο των Volvo, ταξιδεύεις ξεκούραστα. Αν δε αποφασίσετε να βγείτε από τον «κανονικό» δρόμο και να μπείτε σε αγροτικό δίκτυο ή και χωμάτινο, θα έχετε αρωγό σας τα 21 εκατοστά απόστασης από το έδαφος! Το XC40 διατίθεται προς το παρόν με κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου, αλλά μελλοντικά θα αποκτήσει στο μέλλον υβριδική, αλλά και μία αμιγώς ηλεκτρική έκδοση, ενώ υπάρχουν δικίνητες και τετρακίνητες εκδόσεις.

Τιμές και μηχανικά σύνολα
Οι τιμές λιανικής για το XC40 ξεκινούν από 30.713 ευρώ για τις εκδόσεις με τον κινητήρα βενζίνης Τ3 των 1.500 κ.εκ., 156 ίππων. Ακολουθούν οι εκδόσεις με τον δίλιτρο κινητήρα diesel D3 των 150 ίππων, με τιμές από 35.194 ευρώ, ενώ στις διαθέσιμες επιλογές περιλαμβάνεται η τετρακίνηση (AWD) και το αυτόματο κιβώτιο Geartronic, 8 σχέσεων.
Στην κορυφή της γκάμας του XC40 τοποθετούνται οι εκδόσεις με τους κινητήρες diesel D4 και βενζίνης Τ5, απόδοσης 190 και 247 ίππων αντίστοιχα. Είναι διαθέσιμες αποκλειστικά με τετρακίνηση (AWD), αυτόματο κιβώτιο Geartronic 8 σχέσεων, με τιμές από 49.352 ευρώ, για τις εκδόσεις με τον κινητήρα D4 και από 50.177 ευρώ για τις βενζινοκίνητες T5.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ